Tampere
17 Jun, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

Mission ytimessäKirjoittanut: Tuomas Leinonen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Sain tiimiltäni ohjeistuksen kirjoittaa esseen aiheesta: Roiman visio, missio ja arvot.

Tyypilliseen tapaani aion analysoida sanoja ja niiden absoluuttista merkitystä. Haluan purkaa tarkoitukset tiimimme tärkeimmistä sanoista. Nämä kolme asiaa; visio, missio ja arvot määrittelevät tekemistämme eniten, mikäli toimimme niiden mukaisesti. Olemme ennen kaikkea yhdessä päättäneet nämä ja kaikki meistä ovat olleet samaa mieltä niistä. Oletettavasti kaikki seisovat niiden takana sataprosenttisesti. Tähän en välttämättä ihan usko, mutta tuskin kenelläkään on ainakaan mitään näitä vastaan. Niinpä enemmistön tekemiselle ei pitäisi olla ikäviä rajoitteita.

 

Meidän tiimimme missio on: Kehity ihmisenä, menesty tiimiyrittäjänä.

Mitä ihmettä se sitten tarkoittaakaan? Missio kertoo, että haluamme kaikki kehittyä ihmisinä, kehityksellä viitataan positiiviseen muutokseen henkilökohtaisella tasolla. Eli Roiman tärkein syy sen olemassaololle on Roimaan kuuluvien henkilöiden yksilökohtainen muutos parempaan. Haluamme siis muuttua, olemme tyytymättömiä nykyhetkeen ja näemme mahdollisuuden kasvuun itsessämme. Tämä on loistava lähtökohta henkilökohtaiseen kasvuun.

 

 

Jotta voimme kasvaa tarvitsemme jotain mihin tähdätä. Mikään kasvu ei tapahdu itsestään, vahingossa voi tapahtua. Jokaisen päivän jokainen hetki määrittelee muutosta johonkin suuntaan. Mikäli haluamme itse ottaa ohjaimistamme kiinni tarvitsemme päämäärän, mihin tähdätä. Kun päämäärä on selvä, pitää suunnitella miten sinne pääsee. Ennen suunnitteluvaihetta haluankin pohtia sitä, että minkälaisiin asioihin Roima haluaa tähdätä. Ihminen voi kehittyä henkilönä niin monella eri elämän osa-alueella. Meille tärkeimpiä alueita on varmastikin mission jälkimmäinen puoli, eli tiimiyrittäjyys.

 

Tiimiyrittäjälle on hyödyllistä kehittää monia piirteitä itsessään, mielestäni tärkein näistä on itsensä hallinnointi. Tämän jälkeen loput kehityksestä on mahdollista sisällyttää osaamisensa piiriin helpommin. Miksi itsensä hallinnointi on niin tärkeää?

 

Samalla tavalla, kuin isäntä on koiransa mestari, olet sinäkin itsesi mestari. Jos koiran kouluttaja kouluttaa koiransa hyvin, voi koirasta tulla merkittävä hyöty, työkalu tai tärkeä perheenjäsen. Koiran arvo nousee merkittävästi, mikäli se on koulutettu tarkoituksenmukaisesti. Kukaan ei tykkää räksyttävästä rakista, joka pissaa ympäri nurkkia. Koiran kouluttaminen ei ole hirvittävän haastavaa itsessään, toki se vaatii aikaa ja vaivaa, sekä oikeat metodit.

 

Mitkä ovat oikeat metodit? Et voi olettaa koiran tekevän hienoja temppuja, jos annat sille herkkupalan ennen tempun tekemistä. Et myöskään voi olla tyranni ja painostaa koiraa tekemään asioita pelon tai väkivallan uhalla. Positiivinen palkinto hyvästä suorituksesta vaikuttaa olevan paras mahdollinen tapa. Oli se sitten herkkujen, kehujen tai paijauksen muodossa, eikö vain? Miksi sitten itse oletat tekeväsi suurtekoja, jos käytät aikasi kuluttamalla helppoa viihdettä ja palkitsemalla itseäsi ilman tarkoitusta. Oletko itse oma herrasi vai onko perustavanlaatuinen luontosi hakeutua mukavuuteen saanut sinusta niskalenkin?

 

Ihminen kuitenkin pystyy huomattavasti enemmän hyvään tai huonoon, kuin koira. Miten voimme järjestää oman olemisemme hienojen temppujen tekemiseen? Ihmisen kouluttaminen ei ole yhtä helppoa, kuin koiran. Onhan ihmisen aivoissa 172 kertaa enemmän neuroneita. Muutamia temppuja voit kuitenkin itsellesi opettaa hyvinkin helposti ja suurin osa oikeista vastauksista löytyy itsestäsi, jos annat vastaukselle tarpeeksi tilaa.

 

Ensimmäinen temppu, jonka voit itsellesi tehdä on vastuun ottaminen. Ota vastuu omasta olemisestasi ja tekemisistäsi. Kuvittele, että jokainen hetki ja paikka, johon olet päätynyt, on sinun itse valitsemasi. Älä välttele nykyhetkeä perustelemalla kärsimystäsi epäonnisten tapahtumien ketjuksi, joista et ollut vastuussa. Se ei auta mitään, vaikka kuinka oikeassa saattaisit ollakin. Kun olet vastuussa elämästäsi, saat mahdollisuuden vaikuttaa ja muuttaa sen kulkua.

 

Kuvittele, että olet itse vastuussa siitä, menetkö aamulla lenkille vai et. Opiskeletko jotain sinulle hyödyllistä vai käytätkö aikasi Netflixiin. On aina mukavampaa ja jopa oikeutettua rankan päivän jälkeen ottaa hieman helppoa. Välillä on pakollista rentoutua, jos on suorittanut liikaa eikä ole latautunut rutiineissaan. Sinä itse omana kouluttajanasi määrittelet, kuinka paljon huvia ja kivaa sallit kehittävän tekemisen ohelle. Tee kuitenkin joku suunnitelma aiheeseen liittyen, äläkä vahingossa uppoudu puhelimeen viideksi tunniksi päivässä, kun piti saada jotain kehittävää aikaan.

 

Tällä tavoin saamme pönkitettyä itseämme eteenpäin. Tärkeintä on liikkua eteenpäin itse määrittelemillämme mittareilla. Oli kasvu tai liike kuinka pientä hyvänsä, on aina parempi liikkua eteenpäin, kuin olla hyvässä paikassa paikallaan. Tällaisia ajatuksia minulla heräsi Roiman missiosta. Tämä essee ja sen sisältö on oma lupaukseni määrittää tekemistäni Roiman mission mukaisesti. Se sisältää muistutuksen itselleni merkittävimpään haasteeseen omassa kehityksessäni. Olkoon siitä hyötyä heille, jotka kamppailevat samankaltaisten esteiden ylittämisessä.

Kommentoi