Tampere
28 May, Tuesday
26° C

Proakatemian esseepankki

Minustako team leader?Kirjoittanut: Jenni Rupponen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tänään kävimme tiimimme kanssa keskustelua uuden johtoryhmän valinnasta. Halusimme keskittyä tiimimme tarpeisiin ja puhuimme myös siitä, millaisia rooleja syksyn johtoryhmään tarvitaan, mitä haluamme oppia ja miten meitä tulisi johtaa. Teimme päätöksen, että seuraava johtoryhmämme tulee koostumaan kolmesta roolista: Proakatemian joryn edustaja, business leader ja team leader. Lisäksi sidomme osuuskunnan hallituksen osaksi johtoryhmätyöskentelyä ja aina vähintään yksi hallituksen jäsen on mukana johtoryhmän kokouksissa.

Proakatemian johtoryhmän edustaja siis jatkaa myös Saawan joryssa. Business leader (BL) ja talouspäällikkö yhdistetään yhdeksi rooliksi. Tähän mennessä talouspäällikkö on tehnyt leijonanosan taloustiimin tehtävistä. Nyt haluamme keskittyä siihen, että taloustiimi on itseohjautuvampi ja BL vain johtaa työskentelyä. Muuten BL tehtäviin kuuluu tiimiyrityksemme liiketoiminnan johtaminen. BL:n työparina toimii team leader (TL), kuten meillä tänä keväänäkin on toiminut. Team leaderin tehtävänä on taas vastata tiimin muista asioita, johtaa mm. tiimioppimiseen ja hyvinvointiin liittyviä asioita.

Aiemmin keväällä olen miettinyt, että minua kiinnostaisi BL:n rooli ensi syksylle. Haluaisin keskittyä yhä enemmän liiketoimintaan ja saada myös lisää johtamiskokemusta. Nyt asiaa pohdittuani olen kuitenkin miettinyt, että BL:n rooli voisi olla minulle vain ”seuraava helppo vaihtoehto”. En tarkoita, että rooli varsinaisesti olisi tiimissämme helppo, vaan lähinnä oman ajatusmaailmani ja tiimimme kehittämisen puolesta. Jättäydyin siis valinnasta kuitenkin tällä kertaa sivummalle. Rooliin oli lisäksi halukas erittäin motivoitunut tiimiläinen, joka oli miettinyt jo pitkälle BL ja talouspäällikön tehtävien yhdistämistä, roolin ja itsensä kehittämistä. Näkisin siis ilolla tämän tiimiläisen Saawan business leaderina!

Kun aloimme etsiä vaihtoehtoja team leaderille, nousi minun nimeni myös esiin. Tämä johtui ymmärtääkseni siitä, millaista johtajuutta tiimiimme tällä hetkellä kaivataan. Tarvitsemme uusia rakenteita sekä rehellistä suoran puheen kulttuuria. Tänään puhuimme pitkään haasteista, joita tiimissämme on. Uudenlaisen kulttuurin luomiseksi tiimimme kaipaa vahvaa johtajuutta. Tarvitsemme muutosta, jotta tapamme työskennellä ja viestiä olisi avoimempi ja jotta kaikilla tiimiläisillä olisi hyvä olla tiimissämme. Arvostan ja otan kunnialla vastaan sen, että tiimistäni nousee ajatus siitä, että minä olisin sopiva tähän tehtävään.

Samalla ehdotus tähän rooliin tuli minulle hieman yllätyksenä. Olen ollut niin keskittynyt ajattelemaan BL-roolia, että TL ei ole oikein käynyt edes mielessäni. Kun nostin tämän asian esille, tiimistäni tuli vastaus, että liiketoimintaorientoituneisuus ei olisi team leaderillekaan pahitteeksi. Se voisi jopa ohjata meitä enemmän kohti tekoja, joiden perään tiimissämme on myös huudeltu.

Ensimmäinen reaktio ehdolle asettumisesta oli pieni ahdistus – olisinko todella valmis ottamaan vastaan tämän työn tiimimme tämänhetkisessä kärjistyneessä tilanteessa? Riittäisivätkö voimavarani ja olisivatko tiimiläiseni valmiita tukemaan minua tässä tehtävässä? Ensijärkytyksestä selvittyäni rooli kuitenkin kiehtoo minua. Tämä on sitä, minkä parissa haluaisin myös mahdollisesti tulevaisuudessa valmentajana tehdä töitä – haluan luoda toimivia tiimejä ja parempaa työelämää. Tämä voisi olla hyvä testi ja näytönpaikka sille, onko minusta johtamaan tiimiämme pois siitä rapakosta, mihin olemme itsemme ajaneet.

Nyt minulla on muutama päivä aikaa päättää, asetunko ehdolle team leaderin rooliin. Valinnat tehdään maanantaina. Mikäli tässä käy niin, että minut valitaan team leaderiksi, toivon löytäväni ympäriltäni tiimin, joka on valmis taistelemaan yhdessä sen puolesta, että saamme suuntamme käännettyä kohti positiivisempaa, voimaannuttavampaa opiskelujen loppuaikaa niin, että kun matkamme Proakatemialla päättyy 1,5 vuoden kuluttua, voimme sanoa olevamme todellinen tiimi.

Kommentoi