Tampere
15 Jun, Saturday
18° C

Proakatemian esseepankki

Minustako johtaja?Kirjoittanut: Inga Keski-Heikkilä - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Saapuessani Proakatemialle olin varma, että haluan jossain vaiheessa kouluaikana business leaderiksi. Harkitsin myös hyvin nopeasti ensimmäisen BL:n roolia. Kun kevät eteni, mietin että haluaisinko hakea syksyn BL:n roolia. Siksipä nappasin johtajuuden kirjan käteeni ja aloin makustelemaan ajatusta.

 

Marimekon johtajat esimerkkinä

 

Luin joskus Marimekon historiasta kertovan kirjan, ja silloin jo joku pieni liekki syttyi siihen, että haluan olla joskus johtaja. Hyvä johtaja. Marimekon johtajat ovat olleet hyvin erilaisia keskenään. Perustaja Armi Ratia oli viisas, kun ymmärsi ottaa avukseen sellaisia ihmisiä, jotka ovat täysin erilaisia hänen kanssaan. He pitivät huolta taloudesta Armin suunnitellessa Marimekolle omaa kylää. Hyvä johtaja osaa nähdä omat heikkoutensa ja tunnistaa vahvimmat osaamisalansa. Jos johtaja yrittää pitää kaikkia lankoja omissa käsissään, seuraa siitä hyvin nopeasti umpisolmu.

 

Marimekon konkurssin partaalle ajoi Amerin johto, jolta selkeästi puuttui rakkaus ja palo Marimekkoa kohtaan. Onneksi Kirsti Paakkanen osti Marimekon oikealla hetkellä ja nosti sen taas pörssiin. Kirsti toi johtajuuden samalle tasolle työntekijöiden kanssa. Amerin aikana osa työntekijöistä ei edes ollut koskaan tavannut johtajia. Tuskin edes tunsivat kasvoja. Kirsti taas ensimmäisenä tekonaan toi oman toimistonsa lähelle työntekijöitä, jotta työntekijät voisivat luottaa häneen. Hänelle tärkeää oli, että kaikki olivat saman arvoisia ja kaikille annettiin mahdollisuuksia kehittyä ja kokeilla. Vaikkakin välillä työpaikkansa uhalla.

 

Minusta johtaja?

 

Olen pistänyt itsessäni merkille, että en osaa katsoa asioita kauas. Elän hyvin paljon hetkessä, ja sillä hetkellä vallitsevan tunteen mukaan. Keskityn paljon pieniin asioihin, enkä isoihin linjoihin. Jos tahdon jonain päivänä olla johtaja, tarvitsee minun muuttaa ajattelutapaani melkoisen paljon. Kevään loppupuolella tajusin, etten ehkä olekaan ajattelemaani johtajatyyppiä. Enemmän minua kiinnostaa päivittäinen johtaminen ja hetkessä johtaminen. Ehkä olisin tulevaisuudessa hyvä johtajan oikea käsi, joka tarttuu ripeästi toimeen tilanteen sitä vaatiessa. Minun ei vain tarvitsisi olla se, joka katsoo kauas ja miettii mihin suuntaan yritys on nyt menossa, ja mitä tarvitsee tehdä, että tavoitteisiin päästään. Uskon, että mieleni johtajuuden suhteen tulee muuttumaan vielä moneen kertaan tulevien vuosien aikana, mutta ensimmäisenä minun tulee selvittää, mitä johtajuus tarkoittaa minulle itselleni.

 

Johtajuudessa yksi tärkeimmistä asioista on itsensä johtaminen, sillä se luo perustan hyvälle johtajuudelle. Siksipä taidan aloittaa siitä ihan ensimmäisenä. En ole oikeastaan koskaan ollut hyvä suunnittelemaan ja olen vasta Akatemialle tulon jälkeen alkanut suunnitella aikatauluja ja sitä mitä kaikkea haluan oppia. Sitä ennen olen vain ajautunut tilanteisiin ja kohtaamisiin, jotka ovat saattaneet minut tähän pisteeseen. Johtajana olisi tärkeää olla hyvin suunnitelmallinen, eikä vain säätää ja sinkoilla ympäriinsä. Kun johtaja on suunnitelmallinen, tulee muille turvallinen ja luottavainen olo. Ylimääräinen säätäminen vain lisää kaaoksen tuntua, varsinkin jos se näkyy muille. Silti johtaja tarvitsee hyvää reagointikykyä, eikä suunnitelmiin saa jäädä liikaa kiinni tilanteiden niin vaatiessa.

 

Olin keväällä mukana rakentamassa Antti Tuiskun lavaa, jossa ilolla seurasin johtajan työtä. Hän oli hyvin rauhallinen ja vastasi jokaiselle ammattimaisesti ehkä vähän tyhmiinkin kysymyksiin. Lavaa rakennettiin sinä päivänä ensimmäistä kertaa ja suunnittelussa oli sattunut iso virhe valojen jäädessä liian alas. Hän ratkaisi tilanteen ja kertoi miten edetään. Veikkaan ettei tilanne ollut hänelle ihan uusi, sillä hän pysyi hyvin rauhallisena, vaikka varmasti tiesi tilanteen korjaamiseen menevän monta tuntia.

 

Johtaja kehittää ja kehittyy

 

Hyvä johtaja on myös kiinnostunut alaistensa unelmista ja kehittymisestä. Kun asuin Helsingissä ja työskentelin lankakaupassa, pääsin toteuttamaan siellä lähes kaikkea mikä minua kiinnosti. Pääsin myös opiskelemaan työni ohella neulekisälliksi ja töissä sain toteuttaa mallineuleita myymälän langoista. Arvostin sitä, että minun annettiin kehittyä työssäni ja sain apua ja tukea kehittymiseeni. Se että johtaja auttaa muiden kehittymisessä, on myös tärkeää, että kehittää itseään. On hyvä tarkastella missä on onnistunut ja missä on kehittämisen varaa. Tarjolla on koko ajan johtajuuden kursseja sekä kirjoja, mutta hyvä johtaja poimii sieltä itselleen sopivimmat ja kokeilee niitä rauhakseen käytännössä. Yhtäkkinen toimintatavan muutos saattaa herättää muissa epävarmuutta. Tärkeintä on olla aito!

Yhdessä työpaikassani sain myös ehdotuksiini aina vastauksen ei. Se lisäsi turhautumista ja lopulta siihen, että vaihdoin työpaikkaa. En väitä, etteikö johtaja saisi sanoa ei, mutta sen jälkeen olisi hyvä perustella miksi. Silloin voitaisiin löytää ratkaisu keskustelemalla, ja kenties löytää molempia miellyttävä kompromissi. Mielestäni johtajan on myös hyvä sanoa suoraan, jos resurssit eivät riitä. Se auttaa työntekijää ymmärtämään tilannetta, kun tietää mihin kaikkeen on mahdollista ryhtyä. Avoimuus ja rehellisyys on johtajuudessakin äärettömän tärkeää, jotta kaikki tietävät missä mennään. Mikään ei ole niin kuluttavaa, kuin arvailla mitä tapahtuu seuraavaksi ja saakohan tässä pitää oman työpaikkansa.

 

Isäni sanoi minun ollessa pieni hyvin usein ”älä tee niin kuin minä, tee niin kuin minä sanon”. Isäni oli huono johtaja. Tärkeintä olisi näyttää esimerkkiä, miten asiat hoidetaan. Jos johtaja on tsemppaava ja uskoo projektiin, se usein tarttuu myös muihin. On myös hyvin ristiriitaista, jos sanoo että jotain täytyy tehdä jollain tavalla, mutta itse tekeekin sen aivan päinvastoin. Tähänkin olen törmännyt työelämässä usein. Tällainen tilanne saattaa hyvin nopeasti aiheuttaa vastakkain asettelun. Minusta tärkeää johtajassa on se, että hän on samalla viivalla muiden kanssa ja pyytää apua tarvittaessa, koska kukaan ei ole täydellinen. Epäonnistumisia ja pettymyksiä tulee vastaan joka tapauksessa, tärkeintä on se miten niistä tilanteista mennään eteenpäin. Se pätee niin johtajuudessa, kuin elämässä yleensäkin.

Aihetunnisteet:
Kommentit
 • Salla Vaittinen

  Hei ompas hyvää pohdintaa johtajuudesta!
  Toki sekin on tärkeää, että mitä hetkeä ja millaista muutosta johtaa ja mikä on se oma käsitys johtamisesta.
  Ja tiedostaa itsestään luontaisia vahvuuksia ja kehittää niitä 🙂 ei kaikkee tarvi kuitenkaan tänään tässä tietää vaan just havainnoimalla mitä oot tässä esseessäkin tehnyt.
  Näistä aiheista vois jutella enemmänkin 😀

  30.9.2018
 • Minna Järvinen

  Heippa Inga, huikeeta pohdintaa! 🙂 Jos sinua yhtään kiinnostaa bl rooli, niin hae sitä ihmeessä! Ainakin sinulla on huikea tiimi ja apujoukot valmiina niin turhaan arkailet! Tähän hommaan ei myöskään voi olla liian valmis, koska yhdessä päivässä hommat voivat muuttaa suuntaa kerta heitolla. Mutta uskonkin, että siinä olisit vahva!

  29.10.2018
Kommentoi