Tampere
27 May, Monday
17° C

Proakatemian esseepankki

Minun luovuuteniKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Halusin lukea lisää luovuudesta. Siksi valitsin Mato Valtosen ja Michael Gaedtin Sinun luovuutesi –kirjan. Tämä ohjekirja rohkaisee käyttämään tuotetta, jonka jo omistat. Kyseessä on siis aivosi sekä niiden kyky yhdistellä ja sekoitella kaikkea nähtyä, kuultua tai tunnettua.

 

Minun luovuuteni on mielikuvitusta, kykyä havainnoida ympäristöä ja ihmisiä. Kyseenalaistaa miksi tehdä näin tai miksi jokin asia on noin, voisiko sen tehdä toisin? Mm. näistä asioista lähtöisin ajatukseni saattavat jäädä leijailemaan epäolennaisiin sfääreihin. Mietin paljon hulluja juttuja ja mielestäni se on ihan ok. Ilman hulluja ajatuksiani moni aluksi kummalliseltakin kuulostava idea tai tavoitteeni olisi jäänyt toteuttamatta. Lisäksi se on hauskaa!

 

Luovuus tarkoittaa myös ajatusten siirtämistä tekemisiin. Koska kyseessä minun luovuuteni, annan asian hautua mielessäni itselleni sopivan aikaa ja sitten tartun toimeen. Lähden toteuttamaan ajatusta, kun olen itse siihen valmis ja luovuudenpuuska on valloillaan. Olen pohtinut, että tuona hautumisaikana voisin pitää toteutuskelpoisen ideani omana tietonani, jolloin kukaan ei voisi tuomita minua siitä, että en saa aikaiseksi sen aloittamista ”heti” tai että idea on jonkun muun mielestä surkea. Mutta koska minulla on haasteita pitää suuni kiinni ajatusteni lennosta, antaa tämä luvan ulkopuolisille tulla niitä arvostelemaan. Tervetuloa. Muistutan silti, että kyseessä on edelleenkin minun luovuuteni, ei sinun, joten älä turhaan vaivaa asialla liiaksi päätäsi.

 

Joskus saattaa myös olla hetki, milloin ei löydy rohkeutta tai tahtoa aloittaa. Ehkä suunnitelma itsessään, kilpailullinen ilmapiiri tai ympärillä olevat ihmiset luovat epävarman olotilan. Ei ole kuitenkaan pelkästään negatiivista olla joskus epäileväinen vaan on myös hyvä uskoa tuntemuksiinsa. Yllättävän monesti ne ovat oikeassa. Silloin minulla on myöskin oikeus poistaa ideani. Tosin mitä nopeammin sen parempi, jolloin uudelle idealle syntyy tilaa.

 

Kirjan mukaan luovat tyypit voivat aiheuttaa sekoittamisella ja ravistelulla monenlaisia tuntemuksia, päänvaivaa ja –pyörityksiä itsensä lisäksi myös muille. Tällöin ympärillä olevat kokevat olevansa hämmentyneitä ihmisiä, joiden rutiineita ravistellaan. Kaikki uusi voi oudoksuttaa heitä.  Näihin yllättyneisiin reaktioihin voi kuitenkin tottua nopeasti, kunhan pääsee vauhtiin. Koskaan ei voi tehdä mitään niin, että kaikki siitä pitäisivät. Kunhan uskot itseesi ja olet itse tyytyväinen, se riittää.

 

 

Ja muista, hullut vievät maailmaa eteenpäin, ja viisaat koettavat pitää sitä pystyssä.

Kommentoi