Tampere
27 May, Monday
17° C

Proakatemian esseepankki

Minimalistinen johtaminenKirjoittanut: Ville Leino - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Minimalistinen johtaminen

Frank Martela kertoo Harvard Business Review julkaisussaan pohjoismaalaisesta minimalistisesta johtamisesta, jonka esimerkkeinä toimivat suomalaiset tunnetut yritysjohtajat kuten Ilkka Paananen ja Matti Alahuhta. Nämä kaksi johtajaa ilmentävät muutosta kohti palvelujohtamista, jossa keskiössä ei ole johtajan karisma tai käskyttäminen vaan työntekijöiden tukeminen. Yhä useammat tieteelliset tutkimukset sekä taloudellisesti menestyneet yritykset ovat osoittaneet, että tälläinen lähestymistapa johtaa parempaan sitoutumiseen ja suorituskykyyn kuin perinteinen johtaminen. (Martela 2023)

Nykytaloudessa, jossa ihmisten työskentely on siirtynyt automaatiotyöstä oma-aloitteisuutta ja innovointia vaativaan työhön tarvitsee myös johtamisen muuttua. Selkeät käskyt ja tiukka valvonta on helppo tapa saada ihmiset tekemään mitä johtaja haluaa, mutta samalla se tappaa työstä proaktiivisuuden ja luovuuden. (Martela 2023)

Frank Martelan kirjoittamassa artikkelissa kerrotaan neljä keskeisintä tapaa vahvistaa johtamisella työntekijöiden sisäistä motivaatiota:

 1. Kirkas yhteinen visio
  • Yhteinen kirkas visio saavutetaan yhteisen keskustelun ja laajasti henkilökuntaa vision rakentamisprosessiin osallistamisen kautta. Kun tiedetään mihin halutaan päästä on helpompi tehdä töitä yhteisen tavoitteen eteen. (Martela 2023)

 1. Opeta työtekijä ajattelemaan kuin toimitusjohtaja
  • Johtajana oleminen voi saada sinut uskomaan, että sinun tulisi tietää parhaiten. Usein kuitenkin parhaan päätöksen tekee henkilö, joka on lähimpänä ongelmaa, joten sinun olisi hyvä opettaa mitä asioita johtajana ottaisit huomioon, mutta samalla antaa työntekijän itse tehdä päätöksen ja viestimällä, että luotat työntekijään teki hän minkä päätöksen tahansa. Tämä vapauttaa johtajalle aikaa ja samalla voimaannuttaa työntekijää päätöksen teossa. (Martela 2023)

 1. Korvaa kontrolli luottamuksella – varsinkin silloin kun työntekijä tekee ”väärän” päätöksen.
  • Artikkelissa Futurice Oyn entinen toimitusjohtaja Tuomas Syrjänen kertoo, että on törmännyt tilanteeseen, jossa on uskonut työntekijän tehneen väärän päätöksen mutta on pitänyt suunsa kiinni. Monet päätöksistä olivat osoittautuneet vääriksi mutta jotkut olivat vieneet suuntaan, joista tuli lopulta yrityksen strategisesti keskeisiä kasvualueita. (Martela 2023)

 1. Tasapaino vapauden ja selkeiden rajojen välillä
  • Minimalistinen johtajuus ei tarkoita johtamisen puutetta vaan selkeyttä sen välillä milloin päätökset voidaan tehdä itse ja milloin asia tulee viedä johtoryhmään. Artikkelissa kerrotaan esimerkki ruuan kuljetusyhtiö Woltista, jonka uusi omistaja DoorDash on ihaillut varsinkin Woltin kyvyä laajentua uusille markkina-alueille. Juhani Mykkänen kertoo, että salaisuus kyvykkään laajentumisen takana on yhtiön huolellisessa rekrytointiprosessissa, alueen johtajille annetussa vapaudessa ja selkeissä rajoissa, joiden sisällä toimia. (Martela 2023)

Lähteet:

Martela, F. 2024. The Outsized Benefits of ”Minimalist” Leadership. Harvard Business Reviw 2023. Viitattu 13.5.2024

https://hbr.org/2023/12/the-outsized-benefits-of-minimalist-leadership

Kommentoi