Tampere
25 Apr, Thursday
-0° C

Proakatemian esseepankki

Millaista johtajuutta Saawa tarvitsee?Kirjoittanut: Julius Honkanen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olemme pohtineet tiimimme kanssa millaista johtajuutta Saawa ensi syksynä tarvitsisi. Tänä keväänä asetimme joryssa Saawalle seuraavanlaiset tavoitteet:

 1. Saawalaisten aktivoiminen
 • Yrittäjämäisen ajattelun iskoistaminen saawalaisiin / yrittäjän työkulttuuri.
 • Vastuun ottaminen
 • Läsnäolon lisääminen
 • Oma-aloitteisuus
 • Kannattavan liiketoiminnan avaimet
 1. Kestävää yrittäjyyttä hyvinvoinnin avulla
 • Tiimipäivät
 • Työn miellekkyys
 • Resurssien jako
 • Tehokkuus

Mielestäni kyseiset tavoitteet ovat edelleen hyviä ja tavoittelemisen arvoisia, mutta emme vielä ainakaan saavuttaneet niitä. Olemme yrittäneet tämän puolenvuoden rupeaman aikana tuoda Saawalaisia enemmän yhteen ja olemme pyrkineet toimimaan entistä yhteneväisempänä tiiminä. Tämä on näkynyt muun muassa ’’ressu’’ ajattelusta luopumisena, talousmallin muutoksena. Lisäksi olemme pyrkineet työstämään projekteja enemmän yhdessä. Aiemmassa esseessäni ’’Tähän astisen kevään 2022 motorola’’ kirjoitin:

Tekeminen tuntuu tahmealta, kaikkea on vaikeaa aloittaa, emme puhu yhteistä kieltä, asioita on vielä paljon  sanomatta ja kaipuu jostain sanoin kuvaamattomasta huokuu koko Saawasta. Paljon on siis vielä kehitettävää siinä, että mihin olemme menossa ja mitä haluamme jokainen toiminnallamme saavuttaa.

Tavoitteistamme huolimatta tiimin toiminnassa kevään aikana ei juurikaan ole tapahtunut muutoksia ja tunnelma on jotakuinkin sama, vaikka kevään viimeisessä pajassa saimmekin puhuttua asioita halki. Selkeä suunta on edelleen hukassa. Luulen, että syy sille mistä tahmaisuus johtuu on se, että näiden kyseisten tavoitteiden takana, niin kuin ne on esitetty taikka ymmärretty, ei olla tiiminä täysin seisty. Olen myös sitä mieltä, että kevään jory ei ole osannut johtaa Saawassa tapahtuvaa muutosta oikein, mutta myöskään Saawa ei ole osannut olla johdettavana.

Ennen kesälomaa keskustelimme siitä millaista johtajuutta Saawa ensi syksynä kaipaisi. Osa oli sitä mieltä, että Saawa tarvitsee jämäkkää ja määrätietoista johtajuutta. Itse epäilen tätä sillä nähtiinhän se jo keväänkin aikana, että mikäli tavoitteiden takana ei seistä, niistä ei olla samaa mieltä tai niitä ei ole täysin ymmärretty, ei silloin myöskään haluta olla johdettavana. Olen sitä mieltä, että ainoaa johtajuutta mitä Saawa kaipaa on itsensäjohtamista. Ei puristeta mailaa enää ensi syksynä tai yritetä survoa Saawaa ’’oikean yrityskulttuurin’’ muottiin, vaan nautitaan tekemisestä, mitä ikinä kukin sitten haluakaan tehdä. Matka lähenee loppua ja haluankin kaikille tätä lukeville Saawalaisille sanoa, että mikäli tämä olisi kilpailu, niin tätä menoa emme sitä ainakaan voittaisi.

Kommentoi