Tampere
19 May, Sunday
20° C

Proakatemian esseepankki

Millaiset kirjat myy?Kirjoittanut: Arttu Vitikainen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

On jopa hivenen ikävää myöntää, että luin huomattavasti enemmän kirjoja ennen akatemialle saapumistani, kun niiden lukeminen ei vielä ollut ”pakko”. Noiden fiktiivisten kirjojen opillinen anti ei silti tainnut olla ihan tietokirjojen tasolla, mutta ne herättävät myös jälkikäteen paljon ajatuksia.

Joitain vuosia sitten etsin Google playn kirjakaupasta uutta sisältöä ja vastaani osui fantasia kirjallisuuden puolella ”fifty shades of grey”. Kirjan nimi ei tuolloin sanonut itselleni mitään, eikä tapanani ollut liiemmmin lukea takakansia. Kirjan sijoittuminen Brittien myyntilistan kärkeen jo useamman viikon ajan taas kertoi omaa kieltään, niinpä kirja päätyi omaankin tablettiini lukuun.

Kirjan juoni ei tule olemaan tämän esseen pääroolissa, mutta otetaan siitä lyhyt esittely, mikäli joku ei ole vielä kirjaa lukenut. Juoni kuvastaa siis hentoisen ”naapurintytön” Anastasian ja miljonääri Greyn suhdetta, jota vaivaavat niin vihamieliset exät, kuin Greyn menneisyyden haamutkin. Tavallisen tytön olisi opittava miljonäärien elämä, sekä Greyn dominoivat halut liittyen parisuhteeseen. Kirja perustuukin pitkälti kuvaamaan tunne-elämää ja erityisesti BDSM-seksiä sen eri muodoissa. Se on siis vahva sekoitus draamaa, romantiikkaa ja kovaa seksiä.

En itse pitänyt kirjan juonta erityisen merkityksellisenä, mutta se lieneekin ollut sivuseikka, sillä varsinkin tunteisiin ja seksiin liittyvät kohtaukset ovat toteutettu todella laajoina ja kerronnallisina. Tähän väliin onkin pakko antaa lukusuositus kirjasta englanniksi, sillä se vaikutti olevan huomattavasti monipuolisempi kieli asioiden kuvaamiseen. Nimitys ”aikuisten twilight” ei myöskään ole varmasti kovin kaukana.

Miksi sitten valitsin tällaisen kirjan, jonka haluan esitellä bisnestä tekeville ihmisille? Itse pidän fantasiakirjallisuutta erityisesti bisneksenä, jonka on tarkoitus viihdyttää kansan syviä rivejä. Oli juonesta sitten mitä mieltä tahansa, niin kesäkuuhun 2015 mennessä kyseistä kirjaa oli myyty yli 125 miljoonaa kappaletta, millä se nousee ylivoimaisesti yhdeksi maailman myydyimmistä kirjoista. Voitaneen siis todeta, että tämä kirja todella upposi kansan sydämeen. Nykyään siitä on myös kirjoitettuna trilogia, sekä muutama osa miehen silmin kirjoitettuna, tehty kolme elokuvaa ja sekä erilaisia tuotesarjoja. Hypessä on päästy jo melkein Harry Potterin tai Lord of the ringsin tasolle. Kirjan ei tarvitse juonellisesti vastata maailmanhistorian suurimpia näytelmiä, vaan sen on päästettävä lukija mielikuvituksensa sisään. Ja niin kuin viimeistään kuntokadun myynnin kursseilla opittiin, seksi myy.

Miksi kirja sitten kannattaisi lukea? Toki varmasti siksi, jos aihe kiinnostaa. Bisnesmielessä koen silti, että kirja voisi olla sopivan kevyt, mutta varteenotettava lukukokemus kaikille, keitä yhtään kiinnostaa kirjallisuus bisneksenä. Sillä kuten jo sanoinkin, oli sisällöstä mitä mieltä tahansa, niin jotain on tehty oikein. Tutkijat ovat koittaneet selvittää miksi ja mikä mahdollisti kirjan niin räjähdysmäisen myynnin. Liekö syynä tietynasteinen feministisyyden nousu, pornon suuntaaminen pääasiassa miehille, vai mitä ikinä. Arvailuita ja teorioita on monenlaisia, mutta varmaa on vain, että näitä tapahtuu todella harvoin. Edellinen vastaava lienee Harry Potter ja näidenkin kirjojen välissä on aika monta julkaisua kerinnyt tapahtua.

Kommentoi