Tampere
23 May, Thursday
24° C

Proakatemian esseepankki

Millään ei ole merkitystä, paitsi jos onKirjoittanut: Iina Sinisalo - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan
Mark Manson
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Kirjoittanut: Aapo Virolainen ja Iina Sinisalo

Istumme tietokoneeni edessä ja mietimme, että meitä ei oikeastaan kiinnostaisi p*skaakaan kirjoittaa esseetä. Paperien saaminen kuitenkin kiinnostaa, joten joudumme kirjoittamaan. Mietimme esseelle aihetta tunnin verran, ahdistuimme ja ärsyynnyimme, kun emme keksineet inspiroivaa aihetta. Sitten muistimme kirjan, jonka molemmat aikaisemmin kuuntelimme. Kuuntelimme Mark Mansonin kirjan, Kuinka olla piittaamatta paskaakaan (2018).

Turhaudumme usein siihen, että on paljon tehtävää. On monia asioita, joita ei jaksaisi, ei oikein kiinnostaisi tehdä, mutta on kuitenkin ottanut tehtäväkseen tehdä. Manson (2018) kertoi hyviä vinkkejä siihen, miten elämää kannattaisi elää ja miten olla onnellisempi. Miten antaa painoarvoa vain niille asioille, jotka ovat oikeasti tärkeitä.

Kiinnostuimme kirjasta sen nimen takia ja yllätyimme kuinka hauskaa tekstiä ja hyviä oppeja se sisältää. Käsittelemme esseessämme mieleemme jääneitä vinkkejä ja ajatuksia.

 

  1. Mistä kiinnostua ja mitä priorisoida

Manson mielestä priorisointi on ihmisen yksi tärkeimmistä taidoista. Ihmiset saattavat elää elämäänsä todella monien häiritsevien pienten asioiden keskellä ja moni heistä antaa näille asioille vielä todella paljon painoarvoa. (Manson 2018.)

Kun ihminen antaa pienillekin asioille liikaa painoarvoa alkaa elämä helposti olla hyvin stressaavaa ja ahdistavaa. Kun pienet epätärkeät asiat saavat aikaa liikaa, on se pois oikeasti tärkeistä asioista. Ihmisen pitäisi osata valita itselleen tärkeät asiat ja olla kiinnostumatta p*skaakaan ei tärkeistä asioista.

Ihmisen on helppo saavuttaa onnellisuutta ja menestystä, kun oikeita asioita osataan valita ja priorisoida. On taito osata valita oikeat asiat ja sanoa muille asioille ei. Se saattaa olla vaikeaa, mutta ehdottoman tärkeää. Jos haluat menestyä jossain, et voi antaa aikaasi kaikelle muulle. Jos olet kiinnostunut uralla menestymiseen, miksi kiinnostuisit työpaikkasi turhasta draamasta. Ihmisen pitää olla rehellinen itselleen ja keskittyä asioihin, mitkä kokee oikeasti itselle arvokkaaksi. (Manson 2018.)

Kun ihminen osaa valita ja tietää mikä itselle on tärkeää, on omien rajojen asettaminenkin helpompaa. Ihmisen on helpompi suojella omaa energiaa ja aikaansa. Ihmisten on tärkeää tutkia itseään ja tunnistaa oikeat ja tärkeät asiat itselle. Kun omat arvot ja tavoitteet ovat kirkkaasti selvillä on helppo olla kiinnostumatta p*skaakaan epäolennaisesta. (Manson 2018.)

Kun henkilö osaa keskittyä oikeisiin asioihin, on asiat helpompi asettaa perspektiiviin. Onko tällä oikeasti väliä? Merkkaako tämä minulle oikeasti näin paljon?  Kun ihminen keskittyy itselleen tärkeisiin asioihin hän alkaa myös arvostaa niitä enemmän. Tämä johtaa myös siihen, että ihmisen on helpompi huomata, että epäolennaisilla asioilla ei ole oikeasti merkitystä. (Manson 2018.) Elämästä on helpompi löytää tarkoituksellisuutta ja merkitystä, kun unohdetaan pinnallisuudet ja sanotaan ei asioille millä ei oikeasti ole itselle merkitystä. Nykymaailmassa liian moni haluaa näyttää ulospäin hyvältä ja tekee usein asioita, mistä ei edes pidä.

 

  1. Hyväksy epävarmuus ja negatiiviset tunteet

Manson (2018) kertoi kirjassaan, että ihmisen on tärkeä oppia hyväksymään omat tunteensa.

Hyvänä esimerkkinä voimme käyttää meitä. Esseen kirjoittaminen ärsyttää, ahdistaa ja turhauttaa, mutta se ei muuta sitä faktaa, että essee pitää kirjoittaa. Meidän olisi tärkeää osata todeta, että negatiivisilla fiiliksilläni ei pitäisi olla vaikutusta kirjoittamiseemme. Negatiiviset fiilikset pitäisi kohdata. Todeta, että ärsyttää, mutta mitä sitten. Päästää irti ja todeta, että homma on silti tehtävä.

Omien tunteiden kohtaaminen ja hyväksyminen on todella tärkeää. Kun ihminen oppii hyväksymään myös negatiiviset tunteet, vie se hartioilta paljon pois painoa. Tunne on vain olotila, joka muuttuu. Välillä pitäisi pystyä olla välittämättä p*askaakaan niistä.

Mansonin (2018) mukaan tunteiden välttely johtaa niiden patoutumiseen ja kasaantumiseen. Kohtaa ne. Hyväksy ne. Älä anna niiden vaikuttaa turhan paljoa.

Mansonin (2018) mukaan tunteiden käsitteleminen ja hyväksyminen on keskeistä henkilökohtaisen kasvun kannalta. Kun tunteet ja ajatukset käsitellään heti auttaa se myös henkilöä ymmärtämään itseään paremmin ja ymmärtämään, mistä negatiiviset tunteet johtuvat ja miten olla välittämättä niistä. (Manson 2018.)

Mansonin (2018) mukaan tunteiden hyväksyminen auttaa myös ihmisiä ymmärtämään, että tunteet ovat luonnollinen osa elämää. Jokainen meistä kohtaa erilaisia tunteita. Tunteet ovat monimutkaisia ja usein ohimeneviä. Ihmisten on tärkeää ymmärtää, että heidän tunteensa ovat vain yksi osa heitä. Tunteet eivät määritä heidän koko persoonallisuuttaan. Eivätkä ole pysyviä. Ihmisen on tärkeää hyväksyä, että kärsimys ja negatiivisen tilanteet ovat ajoittain välttämättömiä. Ihmisen pitää tajuta, että teitpä mitä tahansa, elämään kuuluu aina epämukavuutta, pelkoja ja epäonnistumisia. (Manson 2018.)

 

  1. Olet vastuussa vain omasta elämästäsi

Mielestämme yksi tärkeimmistä pointeista kirjassa oli, että ihminen on vastuussa vain omasta elämästään. Tässä emme tarkoita sitä, että töissä voisi jättää työt tekemättä tai olla piittaamatta kenestäkään tai yhtään mistään.

Manson (2018) tarkoitti kirjassa sitä, että ihminen on itselleen vastuussa siitä, että elää omien arvojen ja tavoitteiden mukaista elämää. Ihminen on vastuussa siitä, että rakentaa omasta elämästään sellaista kuin haluaa. (Manson 2018.)

Huonot lähtökohdat saattavat olla jollekin syy olla yrittämättä muuttaa mitään. Älä syyttele lähtökohtia, muita tai olosuhteita vaan tee elämästä näköistäsi.

Ihminen, joka on virtojen vietävissä ja sanoo kaikkeen joo tietämättään, mikä on itselle tärkeää ei voi olla täysin onnellinen. Ei sanan sanominen on välillä vaikeaa, mutta todella tärkeää.

Itselleen oikeasti merkityksellisten asioiden löytäminen ei välttämättä ole helppoa. Se on prosessi. Sen kanssa ei ole kiire. Itselleen tärkeät asiat muuttuvat läpi elämän ja ihminen saa merkityksellisyyttä eri asioista. (Manson 2018.) Uusien asioiden kokeileminen ja epämukavuus alueella vierailu on tärkeää, merkityksen löytämisen kannalta. Ihminen kyllä tunnistaa itselleen merkityksellisyyttä tuottavat asiat ja osaa elää elämää niiden mukaan.

Ihminen on myös vastuussaan omista valinnoistaan vain itselleen. Ulkoista painetta eri asioiden suhteen saattaa tulla, mutta lopulta vain sinä pystyt vaikuttamaan omaan valintaasi. Olosuhteiden turha syyttely ja muista vian etsiminen pitäisi lopettaa. Ehkä vika onkin sinussa? Ehkä valitsitkin väärin? Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin on oma onnellisuus vain itsestään kiinni. Tee valinnat omien arvojen mukaan ja niistä on helppo olla onnellinen.

 

Pohdinta

Mielestämme Mansonin kirja oli todella hauskasti kirjoitettu. Se onnistui saamaan meidät pohtimaan elämää, ja sitä miten reagoimme tiettyihin asioihin, miten muodostan arkeni ja mitä teen päivittäin. Manson itse kiteytetty koko kirjan yhteen lauseeseen, joka kuuluu näin ””Älä piittaa paskaakaan” ei ole välinpitämättömyyttä vaan oikeista asioista välittämistä”. Mielestämme se on todella hyvin sanottu!

 

Lähteet

Manson, M. 2018. Kuinka olla piittaamatta paskaakaan. 1. painos. Helsinki: Atena kustannus Oy. Viitattu 6.4.2023.

Kommentoi