Tampere
30 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Miksi tehtävien aloittaminen on niin vaikeaa ja mikä siihen avuksi?Kirjoittanut: Sofia Putkonen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Asioiden lykkääminen eli prokrastinaatio on hyvin yleistä monilla ihmisillä sekä monissa eri elämän osa-alueilla. Usein jonkin tehtävän aloittaminen onkin se vaikein osuus, vaikka haluaisi ja tiedostaisi, että tehtävä on tärkeä ja se on saatava valmiiksi tietyssä ajassa. Prokrastinaatio eroaa tavallisesta asioiden lykkäämisestä siinä, että se lisää stressiä ja aiheuttaa ahdistusta. Myös kynnys tehtävän aloittamiseen nousee mitä pidempään on lykännyt sen aloittamista. Se voidaan helposti tulkita laiskuudeksi, vaikka se sitäkin voi olla, mutta prokrastinaatio on ennen kaikkea toiminnallinen häiriö.  (Nyyti.fi, Prokrastinaatio)

Tärkein syy prokrastinaation taustalla on se, että ihmiselle on tyypillistä jatkuva taistelu pitkän ajan palkinnon (kuten opinnäytetyön valmistuminen) ja lyhyen ajan palkinnon (mukava tekeminen) välillä. Usein nopea palkinto ja tyydytys voittavat tässä taistelussa. Prioriteettina on helpoin tehtävä ja mukava tekeminen, vaikkapa esim. Youtube-videoiden katsominen. Päivä täyttyykin usein nopeasti suoritettavista tehtävistä, joista on luvassa nopea palkinto ja tyydytys.

Korkeakouluopiskelijoilla prokrastinaatio on tyypillisempää kuin väestössä keskimäärin. Siihen vaikuttaa esimerkiksi tietynlainen vapaus opinnoissa, isoja tehtäviä joiden tekemiseen tarvittavaa aikaa voi olla vaikea hahmottaa, kriittinen ilmapiiri, apua ja palautetta ei ole aina saatavissa, kun sitä tarvitsee. (Nyyti.fi Prokrastinaatio)

Aloittamisen vaikeus on varmasti hyvin monelle tuttu asia, niin kuin myös itselleni. Varsinkin epämiellyttävien asioiden tekemistä yleensä lykätään viimeiseen asti, kunnes on aivan pakko alkaa tehdä jotain. Itse huomaan toimivani kyllä parhaiten pienen paineen alla, mutta toisaalta myös pakottaminen ja kiire tappaa luovuutta ja motivaatiota. En koe prokrastinaatiota niin merkittäväksi ongelmaksi elämässäni, mutta välillä sitä tulee kieltämättä mietittyä, että miksi olen antanut to do-listan kasvaa niin isoksi ja en vain ole saanut aikaiseksi aloittaa hoidettavia asioita.

Varsinkin asiat, jotka vaativat pidemmältä ajalta ponnistelua ovat vaikeampia asioita aloittaa, kun esimerkiksi lyhyt sähköpostiviestin lähettäminen tai lääkäriajan siirtäminen. Tällaisia itselläni ovat esimerkiksi siivous tai esseiden kirjoittaminen. Olen kuitenkin aikuiseksi kasvettuani kehittänyt tätäkin puolta itsessäni, jos vertailen itseäni teini-ikäisenä, jolloin kaikki asiat jäi puolitiehen. Viime kesälomalla oltuani olen myös huomannut sen, että ilman säännöllistä rytmiä ja rutiineja myös asioiden hoito saattaa venyä turhankin pitkäksi ja joitain asioita ei vaan saa hoidettua samalla tavalla kuin normaalisti arjessa.

Instagramin story-osiossa näin Laurennan puhevan tästä samaisesta aiheesta, ja antavan kolme hyvää vinkkiä, miten aloittamisen vaikeudesta voi päästä yli.

 

  1. Jos asia ei ole kalenteriin merkattuna, sitä tuskin tulee tapahtumaan.

Asiat on yleensä hyvä merkata kalenteriin tai jonnekin itselleen ylös. Joskus se voi vaatia asioiden priorisointia, eli kalenterin siivoamisesta tärkeämmän asian tieltä. Itselleni on lähes mahdotonta edes muistaa jotain hoidettavaa asiaa, jos se ei lue muistissa.

 

  1. Ihminen ja ihmisen aivot ovat luotu pitämään meidät hengissä, ei tekemään asioita, jotka ovat uusia, jännittäviä tai vaatii ponnistelua tai motivaatiota.

Usein ihminen odottaa jotain tiettyä tunnetilaa, esimerkiksi rohkeutta, luovuutta tai motivaatiota. Tiedämme varmasti kaikki, että se ei ole totta. Usein kuitenkin tunnetilat eivät tipahda taivaalta, jonka jälkeen lähtisimme tekemään täydellisesti ja hyvässä flow:ssa tekemään kyseistä asiaa. Lähes aina haluttu tunnetila tulee tekemisen kautta. Ihminen on luotu pysymään hengissä, ei tekemään uusia jännittäviä asioita.

 

  1. Bill Gatesin 15 minuutin pakotustekniikka

Tätä tykkään käyttää itse siivouksessa. Kello laitetaan pyörimään, ja 15 minuutin ajan pyrin tekemään sitä asiaa, ja jos sen jälkeen vielä tuntuu siltä, että hommasta ei tule mitään, niin silloin on ehkä hyvä laittaa hanskat tiskiin ja hyväksyä se, että unohdetaan homma siltä päivältä. Kuitenkin usein 15 minuutin jälkeen alkaa pyörimään flow-tila.

Esseen alussa mainitsin, että asiat jotka vaativat ajallisesti pidempään ponnistelua, ovat vaikeampia minulle aloittaa, kun asiat, jotka voivat hoitaa parissa minuutissa. Näihin pidempään kestäviin asioihin toimii tämä tekniikka mainiosti, koska usein esimerkiksi mainitsemani siivoaminen loppujen lopuksi onkin ihan ok-hommaa, kun sen vain saa aloitettua. Ja esimerkiksi esseen kirjoittamisessa alku saattaa olla takkuista, mutta flow tila saattaa tulla yllättävän nopeasti ja esseen voi saada kirjoitettua vaikka yhdeltä istumalta.

 

Lähteet:

Nyyti Ry, Prokrastinaatio N.D. Viitattu 21.9.2022

@laurenna, 2022. Instagram Story-osio aiheesta ”Aloittamisen vaikeus”

Kommentoi