Tampere
19 May, Sunday
23° C

Proakatemian esseepankki

Mikä on NFT?Kirjoittanut: Miko Anttila - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

NFT tulee sanoista Non-Fungible Token. Tämä ei vielä usein avaa paljoakaan. Non-Fungible tarkoittaa korvaamatonta eli sitä, että jokin on uniikki tai ainutlaatuinen. Korvattavia asioita ovat esimerkiksi raha (pois lukien keräilyrahat). Vaihdat yhden euron kolikon toiseen ja sinulla on taas sama euro rahaa. Korvaamattomasta asiasta esimerkki voisi olla vaikka ainutlaatuiset keräilykortit, joita et voi vaihtaa keskenään ja päätyä omistamaan saman kortin, jonka omistit ennen vaihtoa.

 

Kuinka Nft:t sitten toimii?

 

Nft:t ovat osa Ethereum blockchainia (tutustu termiin: https://en.wikipedia.org/wiki/Ethereum).

Nft voi olla oikeastaan mitä tahansa digitaalista, kuten piirrustus, musiikki tai video, mutta suurin osa nykyisistä nft:stä on digitaalista taidetta. Käytännössä mistä tahansta digitaalisesta asiasta voi tehdä nft:n ja asettaa sille arvon. Toimii hyvin samalla tavalla kuin tavallinen taide. Markkina määrittelee taiteen todellisen arvon.

Suurin alusta nft:den vaihtamiseen, ostamiseen ja myymiseen on opensea.io. Se on verkkoalusta, jossa taiteilijat ja keräilijät voivat listata omia teoksiaan ja ostajat pääsevät tarjoamaan niistä. OpenSea:n arvo ylitti 10 miljardin riman marraskuussa 2021. Siitä voi jo päätellä, että kyseessä on markkina, jonka potentiaali on valtava, vaikka siitä ei mitään ymmärräkkään.

 

Nft:t kuulostaa ensi kuulemalla isolta kasalta paskaa.

 

Miten voi olla, että ihmiset vaihtavat satojentuhansien eurojen arvosta kryptovaluuttaa .jpeg kuvaan? Miten voi olla, että Twitterin perustaja myi kuvan twiitistään kolmella miljoonalla? Miten voi olla, että apinan kuvia myydään sadoilla tuhansilla päivittäin (Bored Ape Yacht Club).

Nämä kaikki kysymykset voidaan kuitenkin esittää puhuessa myös ”tavallisesta” taiteesta. Banaani teipattuna seinään ilmastointiteipillä myytiin 120 tuhannella eurolla, jonka jälkeen taitelija söi kyseisen banaanin. Taide on ihmeellistä.

 

Tutustu aiheeseen ennen, kun on liian myöhäistä!

 

Minun kiinnostukseni alaa kohtaan on herännyt vast ikään, kun tajusin sen potentiaalin. Tavoitteenani on nyt opiskella alaa mahdollisimman paljon ja koittaa hyötyä siitä mahdollisuuksien mukaan. Monet sanovat, että tässä on uusi Bitcoin. Kyseessä ei ole kryptovaluutta, mutta uskotaan, että kasvupotentiaali on isompi, kun osataan edes kuvitella. Nyt on se aika, kun meiltä vaaditaan istumalihaksia ja tiedonhakutaitoja.

  

Lähteet:

 

https://www.theverge.com/22310188/nft-explainer-what-is-blockchain-crypto-art-faq

https://academy.moralis.io/blog/explaining-opensea-what-is-opensea-and-how-is-it-used

https://en.wikipedia.org/wiki/Ethereum

 

Kommentoi