Tampere
30 May, Thursday
21° C

Proakatemian esseepankki

Mikä minua ohjaa?Kirjoittanut: Miro Muhonen - tiimistä Ropina.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

Mitkä tekijät ohjaavat minua valinnoissani? Minkä arvon annan eri motivaatiotekijöille, kuten rahalle työssäni? Tämä essee rakentuu omien pohdintojeni ja kokemuksieni ympärille siitä, kuinka olen alkanut ymmärtää, mikä todella ohjaa minua valinnoissani. Kerron kuinka ylitin omat pelkoni ja opin sen avulla uusia asioita itsestäni. Kerron kuinka akatemian aikana muodostuvat verkostot ovat vaikuttaneet tai tulevat mahdollisesti vaikuttamaan elämääni. Käsittelen myös rahan roolia motivaation lähteenä ja pohdin, miten se vertautuu muihin työnteon motivaattoreihin. Tämän esseen tavoitteena on paitsi tarjota syvällistä pohdintaa, myös rohkaista muita pohtimaan omia valintojaan ja sitä, miten antaa erilaisten tekijöiden vaikuttaa niihin.

Motivoiko raha

En vielä tiedä millaisen uran haluan itselleni. Olen aina tiennyt, että tulen rakentamaan sen itselleni, mutta se millainen siitä tulee on vielä itsellenikin mysteeri. Miettiessäni urani suuntaa, mieleeni ei nouse ensimmäisenä raha tai kuinka paljon haluan sitä tienata? Raha ei ole ensimmäinen ajatukseni, koska sillä ei ole koskaan ollut todellista merkitystä minulle.

Koen, ettei raha voi olla työnteon tai uranvalinnan päällimmäinen vaikuttava tekijä. Työn pitäisi ennenkaikkea tuntua mielekkäälle. Sen tulisi olla kannustavaa ja palkitsevaan muutenkin kuin rahallisesti. En näe että rahalla voisi olla mitään arvoa jos työ itsessään on epämieluisaa. Haluan työlläni olevan merkitys ja tarkoitus. Olen varma että tekemällä itselleen merkityksellisiä asoita, voin myös tienata parhaiten. Joskus on hyvä kysyä itseltään, olisiko työ mukavempaa jos siitä maksettaisiin enemmän? Tämä kysymys toimi itselläni kun pohdin onko työ aidosti motivoivaa tai mielekästä. 

Ollessani viime kesänä turvesuolla pohdin kuinka työ on pitkäveteistä ja puuduttavaa. Ajattelin voisiko suurempi palkka kasvattaa kiinnostustani. Aluksi ajattelin, että tietenkin kiinnostus kasvaa jos saisin esimerkiksi 5€ enemmän tunnissa. Mutta se ei vastaa alkuperäiseen kysymykseen, eli tekeekö se työstä mukavempaa? Ei. Työ olisi aivan yhtä pitkäveteistä ja puuduttavaa. Suurempi palkka ei muuttaisi millään tavalla itse työnkuvaa. Tämän yritän muistaa kun rakennan omaa uraani. Suuri palkka ei pysty paikkaamaan epämiellyttävää tunnetta työstä.  

Aloittavana yrittäjänä on mielenkiintoista tarkastella tilannetta sekä yrittäjä, että työnantaja näkökulmasta. Yrittäjänä tulojen tasaista virtaa ei ole aina taattu, ja kasvava työmäärä ei automaattisesti näy suurempana palkkana. Kun raha on ainoa motivaatio työntekoon, yrittäjänä voi olla vaikeaa löytää intoa jatkaa vaikeina aikoina. Uskon, että tekemällä työtä, josta nauttii ja välittää on helpompi säilyttää motivaatio hankalissakin tilanteissa. 

Millaisia työntekijöitä haluan yrittäjänä ympärilleni? 

Kuvitellaan tilanne: Palkkaan työntekijän, mutta huomaan, ettei työntekijää kiinnosta muu kuin raha. Hänelle ainoa syy tulla paikalle maanantaisin kello 8 on raha. Tällaisessa tilanteessa olisi vaikea uskoa pitkäkestoiseen työsuhteeseen. Työntekijä saattaisi milloin tahansa löytää toisen kenties helpomman tavan ansaita rahaa, jolloin motivaatio ja todennäköisesti myös itse työsuhde loppuisi. Mutta jos tiedän työntekijäni olevan aidosti kiinnostunut alasta ja haluavan jatkuvasti kehittyä, saisin hänestä todennäköisemmin pitkäaikaisen ja kestävän työsuhteen.

Pelkojen voittaminen

Pelkään välillä etten saavuta unelmiani. Pelko on huomaamatta ohjannut  elämänvalintojani. Viime aikoina olen alkanut kohtaamaan pelkoni ja pyrkinyt voittamaan ne. Olen saanut pelkojeni voittamisesta lisää voimaa kohdata  suurempia haasteita ja oppia uutta itsestäni. Aloittaessamme keväällä osuuskuntana, pystyin voittamaan pelkoni. Pelon, jota en edes tiennyt olevan olemassa minussa. Pelko johtaa. 

Äänestimme pajassa kuka toimisi osuuskuntamme ensimmäisen kevään business leaderinä. Muistan etten ollut ajatellutkaan asettuvani ehdolle tai kokenut että minulla olisi vielä mitään annettavaa roolissa. Kun kuulin ensimmäisen kerran jonkun ehdottavan minua, säikähdin. Miksi? Ajattelin mielessäni erilaisia pelottavia skenaarioita, joita minun pitäisi kohdata enkä uskonut omiin kykyihini. Pelkäsin, etten pystyisi olla luottamuksen arvoinen. Olin kuitenkin jo syksyllä päättänyt, että kohtaan jokaisen eteeni tulevan pelon, enkä antanut itselleni mahdollisuutta kieltäytyä vaan pakotin itseni tarttumaan tarjottuun tilaisuuteen. 

Onneksi en antanut pelkoni hallita päätöstäni. Olen oppinut itsestäni valtavasti ja löytänyt omannäköiseni tavan johtaa, yhdistäen siihen saamiani vinkkejä. Olen huomannut, että monet johtamiseen liittyneet pelkoni ovat johtuneet tietämättömyydestä. Kokemuksen kertyessä pelot johtamisesta ovat kadonneet. Tämä kokemus on varmasti ollut merkittävässä roolissa luomassa uutta perustaa jollekin tulevalle haasteelle. 

Verkosto tukee

Akatemia on ollut minulle ympäristö, jossa olen alkanut aidosti pohtimaan omaa uraani ja pelkojeni kohtaamista. Olen saanut ympärilleni ihmisiä, jotka ovat samanlaisten kysymysten ja pohdintojen äärellä. Tiimin merkitys oman uran hahmottamisessa on jo nyt ollut suuri. Olen huomannut ettei urapolkumme tarvitse olla vain yksilöllisiä ponnisteluja, vaan ne voivat olla yhteisön tukemia matkoja.  

Olen saanut rohkeutta haaveilla isosti ja kohdata uusia haasteita, koska tiedän saavani kannustusta ja tukea koko tiimiltä. Uskon että rakennamme akatemialla yhteisöä, joka tulee tarjoamaan jossain vaiheessa jokaisen meidän uralle täysin uudenlaisia ulottuvuuksia, jotka ilman verkostoa olisivat saavuttamattomissa.

Olen huomannut kuinka tärkeää on luoda sekä ennenkaikkea ylläpitää itselleen   merkityksellisiä ja tärkeitä suhteita. Yrittäjyys ei varmasti tule olemaan helppoa, mutta ehkä siitä voi tehdä itselleen mukavempaa jakamalla sen itselleen tärkeiden ihmisten kanssa.

Kommentoi