Tampere
20 May, Monday
14° C

Proakatemian esseepankki

Mietteitä vastuullisesta liiketoiminnastaKirjoittanut: Helmi Kaihlanen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Podcast tai vlog / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Halusimme hetkeksi paneutua vastuullisuuden maailmaan pohtien sitä niin henkilökohtaisena arvona, kuin sitä miten se heijastuu liiketoimintaan. Olemme juuri ostamassa liiketoimintaa, jonka brändi perustuu vahvasti vastuullisuuteen ja kotimaisuuteen. Aloimme pohtimaan sitä, kuinka henkilökohtaiset arvomaailmamme näkyvät yrityksen arjessa ja esimerkiksi sitä, haluammeko henkilönbrändiemme olevan yrityksen takana. Näitä kaikkea voit kuunnella podcastissamme.

 

Vastuullisuus osaksi strategiaa

Podcastissamme pohdimme asiakkaiden nykyistä vaatimustasoa, mikä korostaa vastuullisten toimien merkitystä yrityksille. Vastuullisuus ei ole vain lisäarvo, vaan se muodostaa keskeisen tekijän yrityksen menestyksessä. Integroiminen strategiaan edellyttää tarkkaa harkintaa, jossa vastuullisuuden rooli huomioidaan strategiaprosessin alkumetreiltä lähtien. Onnistuneeseen strategiaan kuuluu rohkeita ja pitkäjänteisiä päätöksiä sekä selkeitä vastuullisuuden mittareita, kuten olemme käsitelleet aiemmin. (Kurittu & Rankinen 2023, 67–89),

Vastuullisuusohjelman ja strategian yhteistyö täydentää toisiaan tarjoten selkeän suunnan ja asettamalla pitkän aikavälin tavoitteet. Jatkuva päätöksenteko vastuullisuuden näkökulmasta edellyttää monipuolista huomioimista, ja asiantuntijoiden osallistuminen strategiaprosessiin rikastuttaa ymmärrystä aiheesta. Viittasimme aikaisemmin tutkimuksiin, jotka korostavat roolin monipuolisuutta ja mittareiden tärkeyttä strategian tukena. Menestyksellinen vastuullisuustyö vaatii konkreettisia tavoitteita, tarkkoja mittareita ja vahvaa johdon sitoutumista kestävään kehitykseen Yhdessä nämä elementit muodostavat vankan perustan kestävälle liiketoiminnalle. (Kurittu & Rankinen 2023, 67–89),

Nyt kun käynnistämme uuden liiketoiminnan sitoudumme vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen. Korumme valmistetaan kierrätetyistä materiaaleista, ja jokainen päätös tulee olemaan harkittu, jotta voimme aidosti tehdä hyviä päätöksiä. Haluamme jatkossakin täyttää asiakkaiden toiveet ja odotukset tuotteisiimme.

 

Pohdinta

Keskustelimme podcastissa yhteiskunnan asettamista paineista liittyen omaan, henkilökohtaiseen vastuullisuuteen, joka tuntuu olevan varsinkin eri sosiaalisen median kanavissa yleinen puheenaihe. Kuka henkilö on vastuullinen ja millä mittareilla? Onko sillä mitään merkitystä, jos otan arjessani pieniä askelia kohti vastuullisuutta? Mitä jos sanon jotain väärin? Pitääkö minun olla 100 % vastuullinen ihminen ollakseni yrittäjä vastuullisessa yrityksessä?

Ajoittain tuntuu siltä, että koko vastuullisuuskeskustelu saa pään pyörälle. Jotta olet vastuullinen, sinun pitäisi olla vegaani, lopettaa lentäminen, kuluttaa mahdollisimman vähän, kierrättää, suosia second hand ostamista. Tässä nyt hieman kärjistetty esimerkki aiheesta. Voinko kuitenkin olla vastuullinen, vaikka olen lihansyöjä, joka rakastaa matkustella? Tuntuu kuin pitäisi olla joko tai. Uskomme kuitenkin, että jo sillä on suuri merkitys, että omassa arjessaan kiinnittää huomiota eri valintoihin ja yrittää toimia oikein. Ja uskomme, että pienillä valinnoillakin on merkitystä.

 

 Lähteet

 Kurittu. K & Rankinen. L. 2023. Menesty kestävästi – Vastuullisuus johdon ja hallituksen agendalla. Alma Talent Helsinki.

Kommentoi