Tampere
28 May, Tuesday
27° C

Proakatemian esseepankki

Mielenkiintoinen innovointitekniikka: Lotus BlossomKirjoittanut: Emilia Joki - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Osallistuin kesän alussa Learning Labin kuuden viikon innovointiin ja sen lisäksi Sveitsistä vieraaksi tulleiden opiskelijoiden innovointiviikkoon. Noiden seitsemän viikon aikana tutustuttiin muutamiin innovointitekniikoihin, joista itselleni mielenkiintoisin oli Lotus Blossom-tekniikka.

Lotus Blossomissa ideana on luoda 64 uutta ideaa annetun aiheen tai ongelman ympärille (Riley n.d.). Tämä tapahtuu mielestäni yllättävän vaivattomasti jos vertaa esimerkiksi 100 ideaa tyyppiseen työskentelymalliin. Tekniikka perustuu assosiaatioihin ja ongelman tai idean pilkkomiseen pienempiin osiin. Tällaista innovointityökalua voi käyttää myös palvelumuotoilun apuvälineenä ja uskonkin siitä olevan itselle vielä hyötyä tulevaisuudessa.

Tekniikassa noudatetaan kuvan mukaista kaaviota, jossa keskelle I-ruutuun tulee varsinainen idea tai ongelma ja sen ympärille ruutuihin A-H kahdeksan erilaista aiheeseen liittyvää konseptia, joita voidaan käsitellä tarkemmin (Riley n.d.). Nämä konseptit jaetaan kaavion reunalla oleviin ruudukoihin (”Lotus Blossom”), joissa kyseinen konsepti muodostaa keskustan ja ympärillä oleviin kahdeksaan ruutuun eli terälehtiin ideoidaan edelleen siihen liittyviä erilaisia ajatuksia ja ratkaisuja. Käsittelemällä jokainen kahdeksasta keskeisestä konseptista tällä tekniikalla saadaan luotua 64 erilaista alkuperäiseen aiheeseen liittyvää ideaa. Tekniikkaa on sujuva käyttää esimerkiksi post-it lappujen avulla, kuten teimme harjoitukseksi Learning Lab ryhmän kanssa.

Tätä tekniikkaa voi käyttää helposti yksin tai ryhmässä, oman tiimin sisällä tai jopa asiakkaan kanssa. Lotus Blossomin avulla voi löytää helpommin huomiotta jääviä osa-alueita tai hahmottaa kokonaisuutta paremmin. Lähtisin esimerkiksi suunnittelemaan final camppia tällä työkalulla koko tiimin voimin, jotta löydetään olennaisimmat asiat, joita halutaan mukaan. Tai vaikkapa vähän paikoillaan junnaavan projektin alkuvaiheessa luomaan ideoita sen vauhdittamiseksi. Erikoisimpia ideoita löytyy yleensä viimeiseksi tehtävän kukan viimeisistä terälehdistä.

Erilaiset innovointitekniikat ovat todella hyödyllisiä ja tiimien olisi syytä hallita muutama ennen 24h haasteeseen menoa, sillä niistä on merkittävää hyötyä parhaallekin innovoijalle. Työkalut ovat kuitenkin tarkoitettu nopeuttamaan prosesseja ja hiomaan ideoita entistä paremmiksi. Ilman harjoittelua en kumminkaan ottaisi uusia innovointitekniikoita käyttöön tärkeissä tilanteissa.

 

Lähteet:

Riley, R. n.d. The Lotus Blossom Creative Technique. Thought Egg. Verkkosivu. Viitattu 14.12.2022. https://thoughtegg.com/lotus-blossom-creative-technique/

Kommentoi