Tampere
29 May, Wednesday
26° C

Proakatemian esseepankki

Merkityksellinen elämä vai taloudellinen vapaus?Kirjoittanut: Elina Valve - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

 

Johdanto

Tuoko raha onnea? Onko väärin haluta rikkautta? Entä työn merkityksellisyys? Sulkeeko nämä toisensa pois? Varmasti jokainen meistä on jossain vaiheessa elämäämme näiden kysymysten äärellä, ja polun valitsemiseen vaikuttaa omat mielipiteemme ja kokemuksemme sekä tavoitteemme asioista.

 

Raha vs merkityksellisyys

Rahasta on tehty tutkimuksia, joissa sanotaan että raha ei tuo onnea mutta perus tarpeet täyttävä taloudellinen tilanne vähentää stressiä ja sitä kautta lisää onnellisuutta (A. Martina, 2020). Oma suhtautuminen rahaan ja vaurauteen on muuttunut iän myötä. Helposti nuorempana ajatteli, että aijon saada rahaa keinolla millä hyvänsä ja olla vain rikas. Eli työn merkityksellisyydestä viis, kunhan on rikas. Nyt suhtautumiseni rahaan on muuttunut paljonkin. Olen elänyt taloudellisesti stressaavia aikoja, kun rahaa ei ole ollut tarpeeksi. Olen yhtä mieltä siitä, että rahaa kuuluu olla perustarpeisiimme. Raha mahdollistaa tämän jälkeen materiaa ja elämyksiä. Rahaakin voi olla paljon ja sitä voi silti käyttää huonosti, joka aiheuttaa myös ylimääräistä stressiä elämään.

Oma suhtautuminen on muovautunut pelkän rahan tavoittelusta siihen ajatteluun, että haluan ensisijaisesti työn joka on minulle merkityksellistä. Tulemme kuitenkin viettämään elämästämme suurimman osan työssä, joten sillä on iso vaikutus onnellisuuteemme nauttiiko työstään vaiko ei. Itse tiedän miltä tuntuu kun tekee omaa intohimoaan, se on jatkuvaa flowta, ja tuntuu että työ on kuin harrastus. En olisi enää valmis tekemään työtä josta ei tulisi vastaavaa fiilistä. Uskon, että kun uskaltaa laittaa sydämen johonkin, se poikii kyllä kun jaksaa uskoa omaan juttuunsa. Myös yrittäjänä olen oppinut kasvun asenteen, enkä pelkää hinnoitella työtäni kunnolla. Myös tiedostan mitä kasvu vaati, sekä kunnianhimoisena ihmisenä rakastan kehittää ideoitani eteenpäin.

Silloin kun perustarpeet on taattu, eikä rahasta tarvitse stressata voi moni saada tarpeeksi suuren merkityksen työstään. Tulee mieleen pelastus ammatit, esim. lääkärit tai palomiehet. Heille raha voi olla toissijainen onnellisuuden lähde, koska työ tuo niin suuren merkityksen elämässä. Jokaiselle se on kuitenkin omansa, ja se minkä rahamäärän jokainen haluaa itselleen ansaita ei saisi vaikuttaa meidän arvoomme ihmiskunnassa. Ihmisarvon ei tulisi muuttua rahan myötä. Jokaisen työ on yhtä arvokasta ja jokainen käyttää elämässään sen potentiaalin ja intohimon siihen mikä tuo merkityksen elämään.

Raha ja arvot

Jokaisella on oma tarpeensa rahaan. Joillekin riittää ihan se, että eletään perus arkea, kun taas toinen haluaa rikkauksia, hienoja autoja ja kalliitta matkoja. Kumpikaan ei ole väärä polku. Rahaan liittyvissä kysymyksissä kannattaa miettiä omia arvoja ja unelmia. Itselleni on tärkeää, että voin kattaa joskus tulevaisuuden perheeni taloudellisesti. Haaveilen isosta perheestä ja haluan että jokaisella lapsellani on mahdollisuus hyvään ja monipuoliseen lapsuuteen. Unohtamatta meitä vanhempia ja meidän hyvinvointia. Koen siis, että tietynlainen varakkuus on tärkeää, mutta pelkkä raha ei ohjaa ja määrittele elämääni. Taloudellisesti vakaaseen elämään kiinni pääseminen on myös suunnitelman ja työn takana. Itselleni sen takana on arvo; perhe.

Voiko raha tuoda silti onnellisuutta, jos hyödynnämme sitä työvälineenä, emmekä materiaan? Usein nimittäin puhutaan myös materia onnellisuudesta ja raha on siihen liitännäinen. Itse en tuomitsisi rahaa ja etteikö rahaa saisi olla paljon, vaan sen mihin rahan käyttää. Materia onnellisuus on illuusio, mitä näemme usein sosiaalisessa mediassa ja se on nyky yhteiskunnan aiheuttama ilmiö, johon on helppo tempautua mukaan. Materialistinen elämä on ikävä looppi, jossa haluamme vain lisää materiaa materian perään, sillä materia ei tuo pysyvää onnea. Materiaa voi käyttää kuitenkin kohtuudella palkintona tai porkkanana tehdä joitain saavutuksia. Ja varmasti olisi vale jos sanoisin, ettenkö nauti kivoista asioista. Mutta uskon, että tässäkin pätee se, annatko materian hallita sinua ja kulutustottumuksiasi, vai hallitsetko sinä sitä.

Merkityksellisyyttä voi elämäänsä saada myös sitä kautta, että jakaa auliisti rahaa sitä tarvitseville. Esim hyväntekeväisyys tai vaikkapa omat läheiset ja heidän tukeminen taloudellisesti. Myös merkitystä voi tuoda elämykset, jotka vaativat rahaa. Ei ole lainkaan tavanomaista että työtä tehdään rahan takia ja vapaa-ajasta nautitaan sitten täysin rinnoin elämyksien muodossa. Itse haaveilen jostain tasapainosta näiden välimaastossa. On hienoa asettaa isoja tavoitteita ja unelmoida isosti, mutta on yhtä tärkeää asettaa välitavoitteet. Oma “unelma elämäni” luultavasti koostuisi merkityksellisestä työstä, joka toisi taloudellista vakautta. Mahdollisuutta ja innostusta kasvattaa yritystoimintaani ja kehittää osaamistani. Vapautta ja mahdollisuutta sijoittaa rahaa ja esim. asunto sijoittaa, ja sitä kautta saada enemmän taloudellista vapautta. Käyttää näitä rahoja kokemuksiin, esim. matkustamiseen ja muihin kulttuureihin tutustumiseen. Nauttimiseen hetkestä ja tunteakseni tekevän työtä joka on kuin harrastus. Voida vaikuttaa jotenkin positiivisesti läheiseni taloudelliseen tilanteeseen ja taata omalle perheelle hyvät oltavat taloudellisesti. Omistaa yhdessä tulevan puolison kanssa kaunis koti, jossa lapsilla on tilaa kasvaa ja kehittyä.

Lopuksi

Raha voi siis tuoda onnea, jos sitä käyttää työvälineenä. Mutta sen kautta tuleva materialistinen onnellisuus ei ole pysyvää. Työmme merkityksellisyys on isossa roolissa onnellisuutemme kanssa, mutta merkityksellinen työ ja raha ei poissulje toisiaan. Työstään täytyy vain osata hinnoitella itsensä oikein tai sijoittaa työstään saamiaan rahoja. Rahaa tulee osata käyttää oikein, eikä rahan tule hallita meitä tai määrittää ihmisarvoamme. Silloin ollaan oikealla polulla.

Kuva 1. Stocksnap

Viitteet:

A. Martina. 2020. Salkunrakentajat.fi

https://stocksnap.io/photo/money-hand-QZTMMLUZOP

Voiko rahalla ostaa onnea?

Kommentoi