Tampere
30 May, Thursday
16° C

Proakatemian esseepankki

Mennään eikä meinataKirjoittanut: Henna Koivula - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Taivas + helvetti Vol. 2
Karo Hämäläinen
Mika Mäkeläinen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Aina toisinaan luen muiden ihmisten inspiroivia tarinoita motivoituakseni itse jälleen kerran uudelleen. Tällä kertaa luin Karo Hämäläisen ja Mika Mäkeläisen Taivas + Helvetti vol 2. Ilman toista ei ole toisen menestystä, joka kertoo eri yrittäjien tarinoita heidän menestykseensä. Erityisesti yksi tarinoista herätti minussa paljon ajatuksia ja sai minut pohtimaan omaa tulevaisuuttani aivan uusista näkökulmista. Tarina, joka tällä kertaa nousi ylitse muiden, oli Ida Hakolan Fiilisnarkkari.

 

Kirjassa Ida Hakola kertoo tarinaa viestintätoimisto Vapa Median taustalta. Vapa Media sai alkunsa, kun Hakola vuonna 2010 päätti yhdessä ystävänsä Ilona Hiilan kanssa perustaa yrityksen. He aloittivat pyörittää toimintaa ihan vain kaksistaan ja nykypäivänä Vapa Media työllistää jo noin 20 ihmistä. Ida Hakolan tarina inspiroi minua monista eri syistä ja siksi haluan nostaa muutamia kohtia hänen tarinastaan tarkempaa tarkastelua varten.

 

Kuinka tottua torjutuksi tulemiseen

Jokainen myyjä tulee joskus torjutuksi (jos et ole tullut, kerro ihmeessä, miten sen olet tehnyt) ja se on täysin normaalia. Tärkeintä on kuitenkin se, kuinka torjutuksi tulemiseen tottuu ja kuinka siitä jatketaan eteenpäin. Heti ei pidä lannistua, jos ei onnistu. Toisinaan aika, paikka tai asiakas ei ole valmis, joten suinkaan vika ei aina ole sinussa itsessä. Toisinaan täytyy malttaa jatkaa eteenpäin lannistumatta. (Karo Hämäläinen ja Mika Mäkeläinen s.83)

 

Mennään eikä meinata

Kirjassa Ida Hakolasta huokuu mieletön, mennään eikä meinata -asenne, joka kiehtoo minua suuresti. Olen itse vähän samanlainen ja on ilo huomata, kuinka sellaista mentaliteettia pystyy hyödyntämään. Tilaisuudet täytyy hyödyntää ja mitään ei pidä jättää kokeilematta, koska pelottaa. Pieni naurunpilkahduskin pääsi, kun luin Hakolan ja Hiilan yhteisestä matkasta. Kaverukset etsivät yhdessä uudenlaisia kokemuksia ja oppivat. Jos pelotti, niin pelotti, eikä sen annettu häiritä. (Karo Hämäläinen ja Mika Mäkeläinen s.91) Jostakin syystä tämä muistutti minua Hollannin vaihdosta. Yhdessä sankarini Amanda Hiltusen kanssa, me todella koimme ja näimme. Tyhmyydeltäkään ei vältytty, muka jokainen yhdessä koettu hetki opetti ja kasvatti meitä.

 

Pysyisinkö aloillani vai en?

Monissa kohdissa tuntui, kuin olisin lukenut kirjaa itsestäni. Kirjassa Ida Hakolaa kuvataan innostuvaksi ja vilkkaaksi. Hänen täytyy koko ajan näpertää käsillään jotakin, olivat ne sitten omat hiukset tai ylimääräiset tavarat pöydällä. Toisinaan ehkä jopa kärsimätönkin luonne, kääntää kuitenkin luonteenpiirteensä edukseen.

 

Ja niin minäkin haluan. Innostuksellani voin motivoida muita ihmisiä ja saada muut jaksamaan paremmin. Innokkuuteni ja persoonani tarttuu. Minun on helppo saada ihmiset hyvälle tuulelle. Aiemmin minua jopa hieman ärsytti, kun minusta vain sanottiin, kuinka iloinen olen ja kuinka mukava sitä on katsella. Sittemmin tajusin, että se on yksi suurimmista työkaluistani. Nykyään osaan jopa hyödyntää sitä ja ymmärrän sen voiman.

 

Työympäristö ja työkaverit

Hakola ja Hiila tekivät liiketilasta sen näköisen kuin he itse halusivat. Heidän näköisensä ja viihtyisä. Tärkeintä heille oli rakentaa paikka, jollaisessa olivat aina halunneet työskennellä. Viihtyisän tilan lisäksi, heillä oli muitakin kriteerejä yritykselleen. Lahjakkaat työkaverit ja matala hierarkia. Unohtamatta jatkuvaa oppimista ja hyvää fiilistä. Fiiliksen luovat ihmiset, eikä heidän yritykseen mahdu energiaa vievää ihmistä. (Karo Hämäläinen ja Mika Mäkeläinen s.94)

 

Tästä innostuneena pohdin, millaisessa paikassa minä haluaisin olla töissä. Haluan, että työpaikalla vallitsee kaikkien kesken kunnioitus. Jokainen on yhtä tärkeä osa yrityksen menestykselle ja jokaista tarvitaan. Työtehtävien tulee motivoida minua sekä samaan aikaan haastaa riittävästi. Tarvitsen myös ihmisiä ympärilleni, joten en voisi kuvitella työskenteleväni yrityksessä, jossa työyhteisöä ei oikeastaan olisi.

 

Heidän tarinastaan inspiroituneena, kehotan myös muita inspiroitumaan. Etsikää keinoja, joilla lisäätte ymmärrystänne, siitä mitä haluatte. Älkää pelätkö kertoa, mitä työpaikaltanne haluatte. Älkääkä missään nimessä pelätkö elää!

 

 

 

 

Lähteet:

https://www.tat.fi/lankakaupan-tytoista-johtajiksi/luettu 12.5.2020

Karo Hämäläinen ja Mika Mäkeläinen. Taivas + Helvetti vol 2. Ilman toista ei ole toisen menestystä. One on One Publishing Oy.

Kommentoi