Tampere
19 Jun, Wednesday
17° C

Proakatemian esseepankki

Kriisin aikanaKirjoittanut: Iida Koskinen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

 

Yritykset kohtaavat erilaisia kriisejä taipaleensa aikana, eikä välttämättä kukaan ole odottanut tartuntataudin kolahtavan Suomeen laittaen ovensa kiinni. Joulukuussa 2019 Kiinasta liikkeelle lähtenyt koronavirus, COVID-19, havaittiin Suomessa ensi kertaa tammikuussa Lapin matkailijalla. Hän sai hoitoa, eikä kukaan julkisten tietojen mukaan saanut hänestä tartuntaa. Ehdimme elää lähes kaksi kuukautta normaalia elämää, kunnes tartunnat levisivät niin laajalle, että yleisötapahtumia alettiin perua.

 

Nyt elämme aikaa, kun yli 10 hengen kokoontumiset ovat kielletty ja ihmiset on ajettu osassa yrityksissä sekä kouluissa etätyöskentelyyn. Kaikki alat eivät voi työskennellä kotoa käsin, mutta mahdollisuuksien mukaan valtaosa työskentelee nyt kotona opetellen samalla teknologian mahdollistamia työkaluja. Tässä tilanteessa on jokaisen pysyttävä kärsivällisenä ja positiivisena.

 

Viestinnän tulee kehittyä läpinäkyväksi organisaatioiden eri tasoilla ja päättäjien on toimittava johdonmukaisesti kohti ”normaalia arkea”. Tiedonjaon tulee olla ketterää ja reagoinnin nopeaa. Sen ei tarvitse sisältää kokonaisia vastauksia, sillä kukaan ei tiedä tulevaisuudesta ja epävarmuus on hyväksyttävä. On siis viestittävä asiat, jotka jo tiedetään ja joista mm. valtamedia on jo päivittänyt, ettei yrityksessä ala turha spekulointi. Johtajien tulee myös havainnoida työntekijöiden ja kollegoiden pelot ja huolet, sekä mahdollisuuksien mukaan keskustella tilanteesta heidän kanssaan. Eikä johtaja ole tilanteessa yksin, nyt kriisi on kaikkien huulilla, jopa niiden henkilöiden, jotka eivät ole töissä lainkaan. Johtajan on tärkeä luoda itselleen tilanne, jossa kriisin aikaan työntekijät osaavat kuitenkin toimia. Heille on kerrottava, mitä heiltä odotetaan ja kuinka se halutaan saavuttaa. Ei siis riitä oma-aloitteisuuden korostaminen, mikäli sanan sisältöä ei ole pureskeltu läpi.

 

Koronaviruksen vuoksi usea yritys on joutunut etsimään uusia ratkaisuja kassavirran säilyttämiseksi. Kivijalkakaupat ovat nopeilla aikatauluilla pystyttäneet itselleen verkkokauppoja ja ravintolat ovat alkaneet kuljettaa ruokaa yhä enemmän ihmisten koteihin. Uusia innovaatioita on nyt synnyttävä, jotta liiketoiminnat voi rajoituksista huolimatta jatkaa.

Kommentoi