Tampere
25 May, Saturday
24° C

Proakatemian esseepankki

Menestystä ei kiinnosta.Kirjoittanut: Atte Takamaa - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

Sanoin tiimilleni Roimalle syksyn päätteeksi, että teen kaikki loput esseepisteet maaliin lomien aikana, ja näin tosiaan tein. Lomalla useamman esseen kirjoittaneena olen huomannut, ettei tämä nyt niin kamalaa olekaan. Kirjoittamisnopeuteni on noussut, esseeni pidentyneet ja laatuni parantunut. Noh, ainakin omasta mielestäni. Olen myös huomannut kiinnostuvani eri aiheista aivan uudella tavalla, mikä on johtanut ihan asioiden oppimiseenkin. ”Trust the Process” saattaisi sanoa joku itseäni viisaampi.

Esseen aiheena on itsensä johtaminen. Pidin koko termiä ”itsensä johtaminen” vielä vähän aikaa sitten yhtä jargonina kuin esimerkiksi ”metataitoja”, mutta vähän kun olen asiaa jäsennellyt eri näkökulmista, niin olen löytänyt sen taustalle jo vähän totuuttakin. Tässä esseessä käsittelen itsensä johtamista vastaani tulleiden näkökulmien pohjalta, jotka toimivat tämän esseen väliotsikoina. Eiköhän mennä!

 

“The Region Beta Paradox” -Chris Williamson

Beta-alueen paradoksi. Tämä oli todella silmiä avaava, kun kuulin aiheesta ensimmäisen kerran. Beta-alueen paradoksi viittaa ilmiöön, jossa ”ihan ok”-tilanteet ovat itseasiassa oikeasti hyvien tilanteiden este. Paradoksista täten on, että jos tilanteesi on huono, menisi sinulla paremmin, jos tilanteesi olisikin todella huono, sillä se työntäisi sinut tekemään jotain asian korjaamiseksi. Jos täten toimit vasta kun huonous ylittää tietyn ”huonousrajan”, jäät helposti junnaamaan paikalleen tilanteisiin, jotka ovat juuri ja juuri ok, vaikka pystyisit paljon parempaankin. (Williamson 2023.)

Esimerkiksi jos et ole kauhean onnellinen parisuhteessasi ja tunnet teidän kasvavan eri suuntiin, mutta kumppanisi on kuitenkin mukava ja ajattelevainen aina välillä, olisi tilanteesi parempi, jos hän kohtelisi sinua huonommin, sillä se pistäisi sinut siirtymään eteenpäin. Tai jos työpaikkasi on ihan ok ja työkaverit ihan mukavia, mutta tiedät urakehityksesi mahdollisuuksien loppuneen, olisi tilanteesi parempi, jos esimerkiksi pomosi olisi hirveä ja yritys menossa juuri konkurssiin, koska tunnistaisit välittömästi lähteä etsimään uusia töitä. (Williamson 2023.)

Kun siis teet päätöksiä arjessasi, mieti ovatko asiat oikeasti hyvin. Tietty on tilanteita, jossa vaikeista ajoista on päästävissä yli, mutta myös Beta-alueen paradoksi on hyvä muistaa. Älä anna potentiaalisi valua hukkaan vain sen takia, että parisuhteesi, koulusi, työsi tai vaikka akatemiaprojektisi on ”ihan ok”. Kukaan ei taputa sinua selkään kun pysyit uppoavan laivan kyydissä pohjaan saakka.

 

“If you sit next to a high performer, you will outperform by 15%. If you sit next to a low or under performer, it will decrease your productivity by 30%.” -Codie Sanchez

Valitse huolella, ketä pidät ympärilläsi. Codie Sanchez kertoi podcastissa tutkimuksesta, jonka perusteella todettiin kovien suorittajien parantavien ympärillä olevien suoritusta 15 prosenttia ja laiskojen suorittajien heikentävän ympäröivienkin suoritusta 30 prosenttia. Jos siis olet tosissasi tavoitteidesi saavuttamisesta, älä anna muiden vetää sinua alas mukanaan. Jos ympäristösi ja kaverisi eivät tue tavoitteitasi, niin vaihda ne. Miksi ne ovat silloin kavereitasi ylipäätään? (Sanchez 2023.)

Et voi vaikuttaa toisten tekoihin tai tunteisiin, mutta voit aina kontrolloida omiasi. Tämä palaa aiemmin mainitsemaani Beta-alueen paradoksiin. Älä tyydy ”ihan ookooseen”. Ota matkaasi mukaan vain ihmisiä, joilla tiedät olevan siihen positiivinen vaikutus. Älä siis kannattele mukanasi ihmisiä, joiden edes epäilet hidastavan matkaasi. Kärjistänkö? Kyllä, mutta saat varmasti kiinni mitä haen takaa. Oikeat ystävät tukevat sinua tavoitteissasi ja sinä heitä heidän tavoitteissaan. Ympäröi itsesi virpojilla, niin muutut itsekin yhdeksi heistä.

 

”Success Doesn’t Care” -Alex Hormozi

Menestystä ei kiinnosta. Oma suosikkini. Tämä on omistettu kaikille itseni kaltaisille tavoitteellisille ihmisille. Kun tavoittelet unelmiasi, tavoitteitasi tai ylipäänsä yrität menestyä, ei elämäntavoillasi tai rutiineillasi ole merkitystä, jos vaan saat tarvittavat asiat aikaan. On menestyviä ihmisiä, jotka heräävät viideltä aamuisin ja on sellaisia, jotka heräävät vasta puoliltapäivin. On menestyviä ihmisiä, jotka eivät koske alkoholiin tai juhli, ja on sellaisia, jotka bilettävät pari kertaa viikossa. Menestystä ei mitata elämäntavoissa, vaan teoissa. Jos sinulla on esimerkiksi tehtävänä 5 some-postausta päivän aikana, ja saat ne tehtyä, ei sillä ole mitään väliä, kuinka paljon virvot sen ulkopuolella. 5 some-postausta tulee edistämään businestäsi ja osaamistasi, kunhan vaan teet ne. (Hormozi 2023.)

Itselläni tulee tämä usein mieleen, kun väsymys alkaa painamaan kesken työpäivän. Olen asettanut itselleni pitkän tähtäimen tavoitteen ja asetan helposti kalenteriini sitä tukevia merkintöjä, esimerkiksi että tuossa tiettynä aamupäivänä soitan kymmenelle mahdolliselle opinnäytetyön toimeksiantajalle. Kun alkaa väsyttää, niin tunnistan, että menestystä eli tässä tapauksessa toimeksiantajan saamista ei kiinnosta, olenko väsynyt, stressaantunut tai virpomassa, vaan puhelut on vaan tehtävä. Pieniin tavoitteisiin pääsemällä pidät kiinni isommista tavoitteistasi ja pystyt ikään kuin pakottamaan edistystä oli sinulla käsillä mikä tahansa projekti. Esimerkiksi opinnäytetyön kanssa, ei kukaan tule hakemaan minua sohvaltani tekemään heille opinnäytetyötä, vaan minun on se itse etsittävä ja kymmenen kylmäpuhelua on selvä askel tämän edistämiseksi.

Mieleen tulee myös toinen suosikkilainaukseni Hormozilta: ”Stop complaining about the results you didn’t get from the work you didn’t put in. The only way to become more successful than most people is to be willing to do something most people aren’t willing to do.”

 

Pohdinta

Menipä vähän raskaaksi loppua kohden, mutta kärjistämällä toivon saaneeni asian paremmin perille.

Kyllä, tulen kaksi esseetä vielä tämän jälkeen julkaisemaan, mutta esseet paketissa ennen kolmannen vuoden kevättä. On se kumma mitä tavoitteellisella itsensä johtamisella saa aikaan. 😉

 

Lähteet

Hormozi, A. 2023. Debunking Success: Alcohol, Laziness & Social Media Addiction Isn’t Holding You Back | Alex Hormozi. Tom Bilyeu. Videotallenne podcastista. Viitattu 7.1.2024. https://www.youtube.com/watch?v=Tigt75AcLLA

Sanchez, C. 2023. The Money Expert: From $0 to Millions In 2 Years Without Any Hard Work!: Codie Sanchez | E258. The Diary Of A CEO. Videotallenne podcastista. Viitattu 8.1.2024. https://www.youtube.com/watch?v=XkxZCJ2pYqs

Williamson, C. 2023. 23 Harsh Truths Nobody Wants To Admit – Alex Hormozi (4K). Chris Williamson. Videotallenne podcastista. Viitattu 6.1.2024. https://www.youtube.com/watch?v=M4PzOjM5BJQ&t=0s

 

Kommentoi