Tampere
23 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Menestymisen jalokivetKirjoittanut: Aaron Taivalsalmi - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
100 things succesful people do
Nigel Cumberland
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Menestymisen jalokivet

Luin hiljattain Nigel Cumberlandin kirjoittaman 100 Things successful people do -kirjan (suom. 100 asiaa, jota menestyvät ihmiset tekevät), johon Cumberland on kirjannut hänen konkreettiset vinkkinsä menestyvään elämään, joita hän on vuosiensa aikana nähnyt toimiviksi ja hyviksi. Cumberland itse on hyvin menestynyt ihminen. Hän on valmistunut arvostetusta Cambridgen korkeakoulusta ja myöhemmin perustanut yrityksen, jonka oli onnistunut myymään usealla miljoonalla dollarilla.
Olen koonnut tähän kirjoitukseen näistä sadasta vinkistä neljä mielestäni tärkeimmät vinkit ja reflektoin niitä hieman myös omaan elämääni.

1. Seuraa unelmiasi.
Unelmat ovat suorastaan välttämättömyys menestymiselle ja luovat myös merkityksen sille. On hyvin vaikeaa menestyä ilman jonkinlaista visiota unelmastasi ja vaikka onnistuisitkin siinä, niin se ei silti tyydyttäisi sinua samalla tavalla, koska siitä puuttuisi merkityksellisyys, se ei olisi sinun unelmasi.
Unelmat ja tavoitteet kävelevät käsi kädessä. Olen sitä mieltä, että mikäli elämässä ei ole unelmia ja tavoitteita niiden toteutumiseen; siinä ei ole järkeä. Täytyy myös muistaa, että lähes jokaisen menestyneen ihmisen taustalta löytyy unelma. Se voi olla lähtöisin lapsuudesta, tai se voi olla asia mikä on iskostunut ihmisen päähän vasta vanhemmalla iällä. Yksi asia kuitenkin yhdistää näitä ihmisiä: he uskoivat unelmaansa ja näkivät sen mahdollisena ja juuri näin jokaisen tulisi myös ajatella. Unelmat ovat toteutettavissa.
Kirja tarjoaa myös kysymyksiä omien unelmien kartuttamiseen ja konkretisoimiseen: Minkälaisia asioita rakastit tehdä lapsena ja miksi halusit isona tulla? Jos raha ei olisi ongelma, minkälaista elämää ja työtä haluaisit tehdä ja elää? Minkälaisia asioita tykkäät tehdä vapaa-ajalla ja mitä haluaisit tehdä enemmän?

2. Ole elämän opiskelija.
“Kun oppimisesi loppuu, alat kuolla” -Albert Einstein.
Oppiminen on koko elämän kestävä prosessi ja se on hyvin vahvassa yhteydessä menestymisen kanssa. Oppiminen ja opiskelu ei ole vain koulua varten, eikä se lopu koulun päättymiseen, niin kuin joskus aiemmin minä virheellisesti ajattelin.
Cumberlandin mukaan oppiminen ja opiskelu ovat enemmänkin avoimuuden, kuuntelemisen ja tutkimisen mielentila, kuin itse aktia ja tekoa. Mielestäni kirjassa oli hienosti kirjotettu: “Uuden oppiminen on jo itsessään menestymisen muoto ja prosessi, missä syvennät ja laajennat entisestään tätä tietoa on viisautta.”
Jotta tiedostaisit oppimasi asiasi mahdollisimman hyvin, kysy itseltäsi säännöllisin väliajoin “mitä olen oppinut tänään/tällä viikolla/tämän vuoden aikana?” Meillä täällä Proakatemiassa tämä toteutuukin jo hienosti esimerkiksi erilaisten motorolien ja mökkipajojen muodossa.

3. Jätä mukavuusalueesi.
Mukavuusalueella on helppo olla. Siellä on turvallista ja siellä ei tarvitse pelätä mitä tapahtuu seuraavaksi. Mukavuusalue on kuitenkin myös alue, missä kehitystä ei tapahdu, tai mikäli tapahtuu, se tapahtuu hitaasti. Ihmiset eivät lähde mukavuusalueelta, koska he pelkäävät menettävänsä sen, mitä heillä siellä jo on; he tyytyvät siihen, vaikka he sydänmissään janoavat jotain muuta.
Miten tältä mukavuusalueelta sitten oikeen poistutaan? Itse olen huomannut toimivaksi esittää itselleen kysymykset “Mitä voin saavuttaa astumalla tälle epämukavuusalueelle?” ja “Mitä menetän, jos en tartu tilaisuuteen ja astu tälle epämukavuusalueelle?”
Toisin sanoen, punnitse riskiä ja hyötyä. Takaan, että useimmissa tapauksissa hyöty on paljon suurempi kuin riski tai riskin vaikutus.

4. Sano näkemiin myrkyllisille ihmisille.
Olet yhteissumma niistä ihmisistä kenen kanssa vietät eniten aikaasi. Ole siis tietoinen ihmisistä ympärilläsi. Kirja neuvoo välttämään ihmisiä, jotka epäilevät unelmiasi, tavotteitasi, ihmisiä jotka eivät ole rehellisiä sinulle tai ihmisiä, jotka aina tarvitsevat sinulta jotain, mutta et koskaan saa heiltä mitään takaisin.
On mielettömän vaikeaa itse menestyä, jos ympäröit itsesi ihmisillä, jotka itse ovat ihan suossa ja joilta ei löydy minkäänlaista janoa menestymiselle. Mikäli puolestaan ympäröit itsesi ihmisten kanssa jotka jakavat sinun kanssasi sen saman intohimon ja janon, tarttuu se myös sinuun. Esimerkiksi urheilija saa todennäköisesti paljon enemmän positiivista vaikutusta viettäessään aikaa muiden tasokkaiden urheilijoiden kanssa, kun että hän viettäisi aikansa vaikkapa penkkiurheilijoiden kanssa.
Itsekkin olen tiedostanut tämän ihan konkreettisesti, erityisesti nyt ollessani täällä akatemialla. Olen itse hyvin kunniahimoinen ihminen ja pyrinkin siksi viettämään mahdollisimman paljon aikaa muiden kunniahimoisten ihmisten kanssa, koska he ruokkivat omaa janoani menestymiseen entisestään.

Lienee kuitenkin selvää, että menestymiseen tarvitaan paljon muutakin kuin muutama ohjenuora, mutta pidän itse näitä silti tärkeinä vinkkeinä, jotka tulisi ottaa huomioon menestystä tavoitellessa.

Mitkä ovat sinun merkittävimmät vinkkisi menestykseen?

Kommentoi