Tampere
26 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Menestyksen ABCKirjoittanut: Jyri Lempinen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Harvoin olen kiinnittänyt huomiota tekemisiini niin, että muistaisin mitä ole tehnyt aikaisemmalla viikolla ja kuinka olen määrätietoisesti ajatellut eteneväni elämässäni. Itselläni on ollut haaveita ja tälläkin hetkellä haaveilen omasta yrityksestä. Ongelmaksi on tullut kysymys, miksi ja mitä haluan tehdä seuraavat vuodet. Pohtiessani olen huomannut eläväni kahdessa todellisuudessa. Aiemmin pidin työtä mahdollistavana tekijänä harrastuksilleni ja intohimolle. Pidän urheilusta paljon ja urheilun eri muodoista. Kilpaileva ajatus harrastuksissani on eteenpäin vievä voima. Monta kertaa pohdin, onko ajatuksissani vain harrastaa vai kehittyä eteenpäin jo opitussa kilpailulasit päässä. Kyllästyn helposti asioihin, jos niissä ei ole haastetta riittävästi. Opin nopeasti asioita ja näin ollen omaksumiseni jälkeen itseni kehittäminen on ollut vaikeaa ympäröivien tekijöiden takia, ne eivät ole olleet riittävän kannustavia. Urheiluseuroissa ei ole ollut riittävästi haastetta ja olen siksi vaihtanut jääkiekkourani jälkeen monta kertaa lajia. Lajin vaihdon jälkeen seuraan intensiivisesti seuraavaa uutta innostustani ja omaksun teoria tiedon hyvin nopeasti, mutta jälkikäteen huomannut innostukseni lopahtaneet, kun en ole joko voinut tai halunnut viedä kaikkia opittuja teorioita käytäntöön.

Mikä on ajanut tähän puuhasteluun?

Nykypäivänä länsimaisessa kulttuurissa on paljon keskittymiseen vaikuttavia tekijöitä, kuten viihde-elektroniikka. Televisiosta tulee aina jotain, tietokoneella löytää netistä kaikennäköisiä kiinnostavia aiheita asiasta, kuin asiasta ja monesti juutun viettämään aikaani kiinnostavien asioiden parissa. En kuitenkaan kiinnostu asioista riittävästi, että jaksaisin keskinkertaisen tiedonhankinnan jälkeen asiaan perehtyä sen enempää. Pidän mm. urheilusta, autoista, elektroniikasta ja teatterista. Olen joidenkin asioiden suhteen analyyttisempi. Osa aiheista on suurpiirteisempiä ja opettelen hallitsemaan kokonaisuuksia ennemmin, kuin keskittyisin pieniin yksityiskohtiin.

Jos vertaa omaa tekemisistäni menestyviin urheilijoihin. Löydän selkeästi eroavaisuuksia tekemisistäni. Tullessani Proakatemiaan en kirjoittanut itselleni yhtäkään tavoitetta. Suorastaan oksensin, kun näin ihmisillä sisustukseen kiinnitettyjä inspiroivia lausahduksia, kuten kirjoitukset seinillä ”love, live, laugh”. Nyt pohdin, että on fiksumpaa muistaa joka päivä mitä on tekemässä ja mitkä ovat omat tavoitteet. Olen aina ajatellut enemmän joukkuettani, kuin itseäni. Yhteinen tavoite ajaa toki eteenpäin, mutta jokaisen tiimin jäsenen tulee asettaa tavoitteet myös itselleen. Asettamalla itselleen tavoitteen yhdessä tiimin tavoitteiden kanssa asettaa se kaikki tiimin jäsenet vastuulliseen tekemiseen yhteisen hyvän vuoksi.

Inspiroiduin kirjasta niin, että nykyisten unelma projektien myötä kehitän itseäni viemään puuhailu asteelta opitut asiat käytäntöön ja pyrin luomaan itselleni sellaisen toimintamallin, millä voin toimia tulevaisuudessakin. Tee töitä, etsi ja anna ajatuksiasi muille.

Terveellinen elämäntapa

Terveellisiin elämäntapoihin usein valjastetaan mukaan uni, ruokavalio ja liikunta. Näitä tärkeitä elämänalueita tulee noudattaa, mutta ei saa unohtaa ystävyyssuhteita, omaa perhettä tai yhteisöä. Kuulemani mukaan kaikki tarvitsevat unta noin kahdeksan tuntia vuorokaudessa, jotta aivot pystyvät toimimaan riittävällä kapasiteetillä. Liika väsymys tuottaa vaikeuksia luoda ideoille hedelmällistä tulevaisuutta. Joskus saattaa tuntu siltä, että väsyneenä ajatukset lentävät kuin liito-orava, mutta myöhemmin huomaa, ettei energia niiden jalostamiseen riitä. Ruokailussa kannattaa noudattaa terveellisiä ja vähärasvaisia ruokavaliota, kuitenkaan unohtamatta nauttia ravintolaillallisista ystävien ja perheenjäsenten kanssa. Liikunta näistä kolmesta ensimmäisestä hyveestä on itselleni se helpoin ja mielenkiintoisin. Siitä huolimatta unohdan kuitenkin tukitoimet kokonaan, kuten venyttely ja muu lihashuolto.

Terveellisiä elämäntapoja suosittelisin rinnastamaan yhteisöllisiksi. Monelle tämä on itsestään selvyys ja nykyään tyky-päiviä pidetään lähes jokaisessa yrityksessä. Ihmiset voivat olla läsnä monissa yhteisöissä fyysisesti ja noudattaa samoja toimintaperiaatteita kuin muut yhteisön jäsenet. Tässä asiassa haluan muistuttaa tasapainon periaatetta. Toiminta seuroissa ja työpaikoilla on yhteen ympäristöön sidonnainen ja muita vapaa-ajan aktiviteettejä laiminlyödään. Pelkästään tyky-päivät eivät riitä ylläpitämään tiimihenkisyyttä. Ylläpitoon voidaan käyttää esimerkiksi, vaikka yksilön huomioimista. Aloitetaan pitämään henkilön X -päivä työpaikalla ja paneudutaan hänen kehittymiseen, kannustamiseen ja henkilökohtaiseen elämään. Näin pystymme huomioimaan kaikki tasapuolisesti.

 

”Aito yrittäjä ei keskity ongelmaan, vaan sen ehkäisemiseen ja ratkaisemiseen”

 

Olen elämässäni kuullut monenlaisia elämänviisauksia ja minusta yksi lausahdus on ylitse muiden ja liittyy yrittämiseen: ”Aito yrittäjä ei keskity ongelmaan, vaan sen ehkäisemiseen ja ratkaisemiseen”. Ei saa ymmärtää väärin vaan ajatella, kuten Aki Hintsa kirjassaan toteaa: ”lääkärinä keskitytään ihmisen terveyteen ja sen parantamiseen, miksei sitten korjata samalla koko elämä?”. Muutos lähtee pienistä asioista. Pohdin monesti tasapainoisen elämän pääpilareita, mitä jo aikaisemmin esseessäni olen kirjoittanut. Parisuhde on yksi ihmisen merkittävimmistä asioista ja näin ollen myös kestävät parisuhteet rakentuvat tasapainon ympärille. Ei ole kestävää parisuhdetta, missä vain toinen tekee pyykit ja siivoa, käy kaupassa ja siinä samalla töissä. Toinen istuu kotona tuijottaen televisiota ja pelaten tietokonetta. Yhteisen tulevaisuuden eteen on molempien tehtävä töitä. Parisuhteessa ihmisistä parhaimmillaan muodostuu todella kova tiimi, minkä avulla pääsee ylitse monista negatiivisista asioista. Samaa ajatusmallia voitaisiin hyödyntää Valuen-tiimiin ja sen tasapainoon. Tottakai parisuhteessa on isossa roolissa rakkaus, mutta pitää muistaa, että toisen arvostus ja välittäminen myös ystävänä on erittäin voimakas puhumattakaan luottamuksesta.

Tiiminä meidän kannattaa noudattaa tasapainon periaatetta. Ellei yksi tee tiimin edistyksen eteen mitään hän jättää välipitämättömyydellään aukon kehittymiseen. Johtavassa asemassa olevien ihmisten kuuluu delegoida ja osallistuttaa koko porukka. Ihmiselle on huomattavasti helpompaa tehdä asiat itse kuin yhdessä. Tehokas jakaminen tuo esille koko tiimin potentiaalin.

 

Kokonaisuus on vaikea hahmottaa ilman asioiden järjestykseen laittamista. Itse ajattelin kokeilla tapojen muuttamiseen tarkoitettua yksinkertaista ”paperilappu-menetelmää”. Kerään itselleni päivittäiset, viikoittaiset ja kuukausittaiset asiat kalenteriin ja paperi- tai postit-lapuille. Yritän saada päivittäisiin rutiineihin toistoja ja tällä tapaa rakentaa ne pikkuhiljaa tavoiksi. Sama toimii hyvin myös tavoitteiden kanssa. Aluksi kerään helppoja päivittäisiä asioita paperilapulle ja sellaisia asioita, mitä jo valmiiksi noudatan. Lisään hiljalleen sellaisia asioita joukkoon, mitkä koen itselleni tärkeäksi, mutta en niitä vielä tee. Ajan kuluessa vähennän taas niitä asioita, mitkä ovat olleet jo jonkin aikaa itsestäänselvyyksiä ja lisään uusia hyviä juttuja paperille.

Kommentoi