Tampere
22 May, Wednesday
9° C

Proakatemian esseepankki

Megatrendien vaikutus yksilöihinKirjoittanut: Sini-Maaria Aho - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Megatrendit ovat laajoja muutoksen kaaria, joiden avulla on helpompi hahmottaa ja ymmärtää tulevaisuudessa edessä olevia muutoksia. Sitra julkaisi megatrendikatsauksen viimeksi vuonna 2020. Muutamassa vuodessa maailmassa on tapahtunut paljon isoja muutoksia ja erilaiset kriisit ovat tuoneet isoja muutoksia ja pakottaneet ihmiset toimivaan totutusta poikkeavalla tavalla. Megatrendien tehtävänä on kiinnittää huomiota kehityskulkuihin, joita on tärkeä huomioida. Tänä vuonna 2023 Sitra julkaisi uudet megatrendit:

 

  • Luonnon kantokyky murenee
  • Hyvinvoinnin haasteet kasvavat
  • Demokratian kamppailu kovenee
  • Kilpailu digivallasta kiihtyy
  • Talouden perusta rakoilee

(Aspivaara, Nyman & Solovjew-Wartiovaara, 2023.)

 

 

Megatrendit 2023 kuvaavat muutoksia viiden teeman kautta, joita ovat luonto, ihmiset, valta, teknologia ja talous. Megatrendien avulla pyritään tarjoamaan ymmärrystä muutosten aikaa, jota elämme: mikä on jo muuttunut, miten tämänhetkiset muutokset kytkeytyvät toisiinsa ja mihin meidän on mahdollista vaikuttaa? (Aspivaara, Nyman & Solovjew-Wartiovaara, 2023.) Mielestäni jokaisen meistä on tärkeää miettiä omia valintojaan omien mahdollisuuksien mukaan. Kuitenkaan yksittäinen ihminen ei liikaa voi alkaa stressaamaan yhteiskunnan megatrendeistä kokonaisuudessaan vaan pääasia onkin, tehdä parhaansa omissa valinnoissaan. Koen kuitenkin, että jokainen Sitran megatrendi on näkynyt omassakin elämässä vahvasti, joten ei niitä helposti sivuuttaakaan voi. Megatrendien tavoitteena onkin luoda ymmärrystä muutoksista, joiden keskellä elämme ja samalla tehdä mahdolliseksi jokaiselle pohtia niitä omalta kohdaltaan.

 

Megatrendien keskeisyydessä on ekologinen kestävyyskriisi ja luonnon kantokyvyn mureneminen. Tämänhetkinen ihmisten toiminta kuormittaa luontoa yli sen kantokyvyn rajojen. Tämä vaarantaa sekä hyvinvointimme että taloutemme. Megatrendien on tarkoitus muistuttaa isojen muutosten keskellä meitä siitä, että meillä on kiire turvata luonnon kantokyky ja tarttua hyvinvoinnin haasteisiin, sekä turvata talous samalla kun kehitämme teknologiaa. (Aspivaara, Nyman & Solovjew-Wartiovaara, 2023.) Omassa arjessani pyrin tekemään ratkaisuja, jotka eivät lisäisi entisestään luonnon kuormittumista muun muassa kulkemalla pääasiassa jalan tai pyörällä ja julkisilla liikennevälineillä sekä pyrkimällä mahdollisuuksien mukaan olemaan kuluttamatta turhaan. Välillä toki on vaikeaa tehdä valintoja varsinkin, jos luonnon kannalta parempi vaihtoehto on omaan taloudelliseen tilanteeseen liian arvokas. Onkin hieman harmillista, ettei kaikilla aina ole samoja mahdollisuuksia toimia niin kuin ehkä haluaisi tai kokisi hyväksi tavaksi toimia.

 

Hyvinvoinnin osalta on tärkeää, että saisimme tämänhetkisen ongelman ammattiavun piiriin pääsemisestä ratkeamaan. Jokainen meistä voi myös omalta osaltaan tarkkailla omia sekä läheisten  voimavaroja ja muistaa antaa itselleen aikaa lepoon ja palautumiseen. Voimme pitää huolta tiimikavereistamme ja pyrkiä huolehtimaan siitä, ettei päivät veny liian pitkiksi. Jos huomaa, että toisella on nyt ehkä liian monta projektia meneillään yhtäaikaa, voi ottaa puheeksi aiheen ja kysyä miten toisella menee. Olemme tiimin sisällä alkaneet keskittyä enemmän siihen miten aikaa käytämme ja mitkä ovat sekä tiimin että yksilöiden intressit ja resurssit jotta kukaan meistä ei polttaisi itseään loppuun. Välillä teemme niin että huomaamme omat resurssit ylikuormittuneiksi mutta emme kuitenkaan osaa jäädä kokonaan pois lepäämään vaan teemme ns. puolivaloilla. Tähän olemme nyt alkaneet kiinnittämään huomiota enemmän ja pyrimme siihen, että jos tiimin jäsen tarvitsee palautumista, hän oikeasti ottaisi itselleen aikaa ja jäisi esimerkiksi tiimin toiminnasta, pajoista ja projekteista hetkeksi pois jotta palautuminen voi oikeasti tapahtua.

 

Tulevaisuus on meidän käsissämme sillä me voimme uudelleen sopeutua maapallon nykyisen kantokyvyn rajoihin. Haasteenamme on saada uudistettua taloutta muutosvoimaisemmaksi niin, että kestävän ja vastuullisen kehityksen periaatteita ei unohdeta.  Mitä sitten tarvitsemme, jotta tämä toteutuu? Meidän tulee lisätä maailmaan tulevaisuusajattelua ja muutoskykyisyyttä. (Aspivaara, Nyman & Solovjew-Wartiovaara, 2023.) Voimme itse vaikuttaa Proakatemialla kokeilemalla erilaisia projekteja ja keskittymällä niissä siihen, kuinka voidaan ottaa huomioon niin sosiaalinen, ekologinen kuin taloudellinenkin vastuullisuus. Itsekin olen pyrkinyt vaikuttamaan siihen, että projekteissa oikeasti kiinnitetään huomiota näihin seikkoihin. Tämä on hyvä mahdollisuus turvallisessa ympäristössä luoda uusia toimintamalleja ja luoda itselleen sellaisia rutiineja, joissa jatkoa ajatellen rupeaa jo melko automaattisestikin ottamaan huomioon nämä kaikki asiat.

 

 

Lähteet:

Aspivaara, C, Nyman, S ja Solovjew-Wartiovaara, A. 2023. Megatrendit 2023: Näitä kehityskulkuja emme voi ohittaa. Viitattu 31.3.2023. https://www.sitra.fi/uutiset/megatrendit-2023-naita-kehityskulkuja-emme-voi-ohittaa/

Kommentoi