Tampere
26 May, Sunday
15° C

Proakatemian esseepankki

Matkustaminen koronan jälkeenKirjoittanut: Axel Wiklund - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Noin vuoden ja kaksi kuukautta matkustaminen Suomen rajojen ulkopuolelle on ollut hankalaa ja työlästä. Turismin elinkeinoon tukeutuneet alueet niin Suomessa kuin ulkomaillakin ovat olleet koko tämän ajan henkihieverissä, monet eivät ole pinnistyksestä selvinneet. Nyt kuitenkin on nähtävissä valoa tunnelin päässä, kun rokotukset Suomessa ja ympäri maailmaa ovat päässeet vauhtiin. Suomalaisten kuluttajien kulutus väheni 5,5 miljardilla eurolla (StatFin, 2021). Suurin kulutuksen vähentyminen nähtiin palvelusektorilla, johon matkustus ja matkustukseen liittyvät muut palvelut sisältyvät.

On mielenkiintoista nähdä, miten tämä patoutunut matkustusinto ja ostovoima purkautuu, kun matkustusrajoitukset höllenevät merkittävästi sallien mm. ulkomaanmatkailun ilman jatkuvaa koronatestirumbaa. Tähän astisten rajoituksien valossa, jos haluaa käydä vaikka Espanjassa, tarkoittaa se sitä, että sinun täytyy ottaa vähintäänkin yhteensä kolme koronatestiä eri matkustuksen vaiheissa. Ensimmäinen täytyy ottaa Suomen päässä, koska Espanjaan saapuessa vaaditaan negatiivinen koronatestitodistus. Toinen täytyy ottaa kohteessa 72h ennen paluulentoa Suomeen, sillä ainakin Finnair vaatii että matkustajat esittävät negatiivisen koronatestitodistuksen Suomeen palaavilta matkustajilta. Kolmas testi otetaan Suomessa, pari päivää Suomeen palaamisen jälkeen.

Itselläni on työjuttujen puitteissa tulossa nyt tässä toukokuussa viikon reissu Espanjaan, ja pakko myöntää, että hieman rikolliseltahan se tuntuu lähteä ulkomaille tässä maailmantilanteessa. Tällä reissulla ei tulla lomailemaan oikeastaan yhtään, vaan viikko on buukattu täyteen paikan päällä hoidettavia työjuttuja. Se ehkä vähentää hieman omantunnon kolkutuksia.

Itse olen tottunut matkustelemaan pari kertaa vuodessa ulkomaille, ja ei sitä voi kieltää, etteikö ulkomaille tekisi mieli lähteä hieman lomailemaan heti kuin mahdollista. Kun matkustusrajoitukset aukenevat, niin tämä poika ottaa ensimmäisen lomalennon, ihan sama minne, ensimmäisen tilaisuuden tullen. Luulen myös, että en ole ainoa, jolla on samat suunnitelmat. On mielenkiintoista nähdä, miten suomalaiset palaavat normaalisti suomalaisten kansoittamiin lomakohteisiin, ja etenkin Espanjan Aurinkorannikolle. Espanjan Aurinkorannikolla asuu n. 5000 suomalaista vuoden ympäri, ja aikana ennen koronaa aurinkorannikolla on arvioitu talvehtivan vuosittain n. 25 000 – 30 000 ihmistä, lisäksi Aurinkorannikko on lyhytaikaiseen lomailuunkin suosittu lomakohde.

Miksi tämä kiinnostaa minua? Olen mukana bisneksessä, joka toimii Fuengirolassa, jonka pääkohderyhmä on nimittäin alueella talvehtivat suomalaiset, eli suomalaiset, jotka viettävät Espanjassa talvisin muutaman kuukauden samaan aikaan kun Suomessa sataa räntää. On mielenkiintoista nähdä palaavatko suomalaiset innokkaasti kansoittamaan Aurinkorannikkoa, vai onko pandemia saanut suomalaiset varovaiseksi pidemmän ulkomailla oleskelun suhteen.

Oma sivistynyt veikkaukseni on, että Aurinkorannikolla talvehtivien suomalaisten määrä tulee jopa kasvamaan pandemian myötä. Tämä siksi, koska pandemian myötä koko yhteiskunta on ottanut hurjan digiloikan, jonka myötä etänä järjestettävät palaverit ja ainakin osittainen etätyöskentely tulee olemaan entistäkin suositumpaa pandemian jälkeenkin. Kaikki ovat tottuneet hoitamaan asioita etänä, sopimaan asioista etäpalavereissa, ja yleisesti viimeistään pandemian aikana muidenkin sähköisten työkalujen haltuun ottaminen on ollut lähes välttämätöntä. Tämä mahdollistaa kasvavan paikkariippumattomuuden eri asiantuntijatoimialoille, ja uskoisinkin että se tulee näkymään suurempana innokkuuttena hakeutua välimeren alueelle kylmimpien ja pimeimpien talvikuukausien ajaksi, kun työnteon pystyy järjestämään onnistumaan yhtä hyvin auringon altakin.

Toki en todellakaan usko, että toimistotyöskentely tai lähityöskentely tulee katoamaan vielä pitkään aikaan niilläkään toimialoilla, joissa etätyöskentely voisi hyvinkin olla täysipäiväisesti mahdollista. Uskon kuitenkin, että pandemian myötä ulkomailta käsin työskentely tulee olemaan entistä hyväksytympää, yleisempää ja jopa järkevämpää. Saa kuitenkin nähdä, miten todellisuudessa käy, jäädään siis kuulostelemaan tilannetta.

Lähteet: https://www.palta.fi/blogi/alkavatko-kulutusjuhlat/

Kommentoi