Tampere
22 May, Wednesday
20° C

Proakatemian esseepankki

MatkaKirjoittanut: Pyry Paaso - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Vahva
Erik Bertrand Larssen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Matka

 

Elämä on matka. Tämä matka alkaa pieneltä ylängöltä, josta avautuu mahtavat näköalat, upeita laaksoja ja vuoria silmänkantamattomiin sekä myös villinä virtaava joki kiemurtelee vuorten välistä. Polkuja, teitä ja erilaisia reittejä lähtee tältä ylängöltä aivan joka suuntaan. Näistä meidän jokaisen on kuitenkin valittava omamme.

 

Erik Bertrand Larssen kirjassaan Vahva käsittelee mielestäni todella helposti omaksuttavalla tavalla sisäistä vahvuutta. Miten olla vahva ja saada elämältä sen mitä haluaa. Olen lukenut tämän kirjan vuosien saatossa useamman kerran ja totesin nyt olevan ihan paikallaan hieman kirjallisestikin referoida lukemaani.

Aivan ensimmäisiä oppeja kirjassa oli; Vain oma mieli on ihmisen vallassa, ei se mitä ympärillä tapahtuu. Ja kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. Koen erittäin tärkeänä peilata maailmaa aina itsestä käsin ja keskittyä siihen, miten minä voin vaikuttaa tilanteeseen. Me emme pääse toivottuihin lopputuloksiin löytämällä virheitä muista, huomauttelemalla niistä ja toivovan kyseisen henkilön muuttavan tapojaan. Sillä yleensä tämänlainen resonointi saattaa johtua jostain omasta sokeasta pisteestä. On siis huomattavasti tehokkaampaa peilata tilannetta itsestä käsin ja esimerkillä johtaa tilanne parempaan ratkaisuun.

Sisäisesti vahva ihminen on peloton. Peloton sen suhteen, että hän ei pelkää mitä muut sanovat. Eikä hän pelkää tehdä virheitä ja epäonnistumisia, vaan hän uskaltaa seurata omaa mieltään ja toteuttaa unelmiaan. Peloton rohkenee myös elää sellaista elämää kuin haluaa, luottaa olevansa riittävän hyvä ja osaavansa mitä tarvitsee.

Nykymaailmassa ihannoidaan multitasking kulttuuria, eli sitä, että tehdään montaa asiaa samaan aikaan. Sisäisesti vahva ihminen kuitenkin keskittyy vain yhteen asiaan kerrallaan eli nk. monotasking. Sisäisesti vahva henkilö on läsnä ja se, joka on läsnä ei murehdi tulevia. Multitasking kulttuurissa on vaikea olla oikeasti jokaiselle asialle läsnä ja tämä ruokkii tulevaisuudesta murehtimista ja lisää tätä kautta stressiä. On siis huomattavasti tehokkaampaa keskittää ajatukset vain yhteen asiaan kerrallaan ja saada läsnäolo kokonaisuutenaan käyttöön nykyhetkeen.

Monet Erikin haastattelemat iäkkäät ja sairaat toivovat, että olisivat eläneet paremmin läsnä. Olkaamme siis niitä, jotka ovat paremmin läsnä ja nautitaan sitä myöten stressittömämmästä, iloisemmasta ja antoisammasta elämästä.

Lapsena jokainen meistä on uskonut kaiken olevan mahdollista. Yksi halusi olla jääkiekkoilija, toinen stara artisti ja kolmas kilparatsastaja. Uskommeko vielä kaiken olevan mahdollista? Mikäli vastasit ei. On sinun tärkeätä pyrkiä löytämään se pikkulapsi sisältäsi, sillä tiedän hänen olevan mukanasi. Mikäli vastasit kyllä. Mahtavaa, sillä joka tämän uskoo, pääsee tässä maailmassa pitkälle ja on sisäisesti vahva.

Omat vahvuudet ja heikkoudet löytyvät yleensä toisten ihmisten kautta. Joten muista tarkkailla maailmaa ja tapaamiasi ihmisiä uteliaasti, äläkä unohda olla utelias myös itsesi suhteen. Hakeudu aktiivisesti uusiin ja vieraisiin tilanteisiin ja kuulostele, mitä tuntemuksia ne sinussa herättävät. Tätä kautta saatat löytää jonkun erittäin tärkeän osan omaa sisäistä vahvuuttasi.

Ole antaja. Erikin sanoin: ”Ne, jotka antavat auliisti, saavat monin verroin takaisin. Ne, jotka puhuvat avoimesti, pyrkivät rakentamaan luottamusta ja ovat rehellisiä, saavat aivan erilaisen yhteyden asiakkaisiin ja kilpailijoihin. He saavat kuulla muiden ideoita asioiden erilaisista hoitamistavoista. He oppivat muiden teoista ja kehittyvät ja älykkäät ja taitavat ihmiset hakeutuvat heidän seuraansa.”

 

Palataan vielä hetkeksi tuolle ylängölle, josta lähdimme tälle mielenkiintoiselle matkallemme. Ja miten sisäinen vahvuutemme siihen liittyy. Valittuamme oman polkumme tulee matkan varrella monta risteystä vastaan, josta joudumme aina uudelleen valitsemaan suunnan. Välillä tulee korkeita vuoria vastaan, johon kiipeämme etappi kerrallaan, ylänkö ylängöltä. Ja lopulta päätyämme huipulle, joudumme palaamaan jonkunlaisen laakson läpi kohti seuraavaa ja vielä korkeampaa vuorenhuippua. Vaatii sisäistä vahvuutta yhä uudelleen ja uudelleen valita polkumme, jota kuljemme läpi risukkojen, laaksojen ja kaikkien niiden tuhansien risteyksien, mutta lopulta pääsemme aina kauniille ylängölle nauttimaan kauniista maisemista. Vaatii sisäistä vahvuutta jatkaa matkaa tuolta ylängöltä laaksojen läpi kohti seuraavaa ylänköä. Ja vaatii erityisesti sisäistä vahvuutta, että emme vain hyppää tuohon villinä virtaavaan jokeen ja anna sen kuljettaa meitä. Joessa on välillä koskia, jotka meinaavat hukuttaa sinut ja välillä rauhallisempaa, jolloin kerkeät hieman hengähtää ja hymyilläkin, mutta jäljellä on silti yksi huoli, milloin seuraava koski alkaa.

Monelle ihmiselle elämä on tuollainen joki. Jossa ulkopuoliset voimat kuljettavat mukanaan. Sisäinen voima taas on sitä, että ihminen tuntee olevansa turvassa ja hänellä on luja perusta, joka kestää myrskytkin. Tällöin ihmisellä säilyy rauha ja hän tuntee, että elämä on hallinnassa ja uskaltaa lähteä polkuja pitkin taivaltamaan kohti seuraavia ylänköjä.

Kommentoi