Tampere
21 May, Tuesday
4° C

Proakatemian esseepankki

Marginaaliverotus käytetyn tavaran kaupassa rautalangastaKirjoittanut: Ella Heineman - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olen tuleva käytetyn tavaran kauppias elääkseni ja kirjanpitäjää kilpailuttaessani Talouskuution kautta sain vihin termistä nimeltä marginaaliverotus. Mikä tämä marginaaliverotus sitten on ja miten se toimii käytetyn tavaran kaupassa? Tutustukaamme tähän verotusjärjestelmän herkkupalaan rautalankamallin kautta.
Ensin, kerratkaamme kuitenkin mikä on arvonlisävero.

Arvonlisävero eli ALV on kulutusvero, joka maksetaan valtiolle kulutetuista tavaroista ja palveluista. Arvonlisävero kerryttää suomen valtion pottia. ALV on kuluttajan näkökulmasta yleensä tuotteen hintaan leivottu pieni lisämaksu, joka lähtee kyllä kuluttajan omasta pussista mutta ei päädy kuitenkaan kauppiaalle. Virallisesti tuotteen arvoon ei kuulu arvonlisäveron osuus, eli esimerkiksi noin neljä euroa maksava tuote onkin todellisuudessa kolmen euron arvoinen.

Arvonlisäveron maksaa loppukäyttäjä/loppukuluttaja, eli esimerkiksi sinä maksat kahvikupillisesta ALV:n ja myyjä hetkellisesti kerää sen, tilittääkseen sen myöhemmin valtiolle. Yrityksen näkökulmasta ALV maksetaan yrityksen ostaessa palveluita, mutta ne pystyvät myös vähentämään ostettujen tavaroiden  ALV osuuden omista myynneistään.

Suomessa on käytössä 3 eri ALV prosenttia, joita kutsutaan ALV-kannaksi sekä nollaverokanta. 24 prosenttia eli yleistä verokantaa käytetään yleisesti tavaroiden ja palveluiden verokantana. 14 prosentin verokantaa käytetään elintarvikkeista, eläinten rehuista sekä ravintolapalveluista ja ateriapalveluista, poislukien alkoholin ja tupakkatuotteiden myynnin ja tarjoilun. 10 prosentin verokantaa käytetään esimerkiksi monista kansalaisten terveyttä edistävistä palveluista ja tuotteista; kirjoista, sanomalehdistä, lääkkeistä, liikuntapalveluista, elokuva- ja muista kulttuurinäytöksistä ja niin edelleen. Nollaverokantaa käytetään tietyistä spesifeistä tapauksista, kuten myynnistä diplomaateille, wau.

Virallisesti esimerkiksi terveydenhoito- ja sairaanhoitopalvelut eivät kuulu nollaverokantaan, vaikka niistä ei peritä arvonlisäveroa sillä ne ovat kokonaan arvonlisäverotuksen ulkopuolisia toimia. Muita arvonlisäverotuksen ulkopuolisia myyntejä on esimerkiksi postin palvelut, tietyt esiintymispalkkiot, taiteen perusopetus ja jalkahoito kun jalkahoidon antaja on rekisteröity jalkaterapeutti tai jalkojenhoitaja.

Huomattavaa on, että eri mailla voi olla erilaiset käytännöt arvonlisäverossa ja arvonlisäverokannoissa. Yrityksen viedessä tavaraa ulkomaille, se ei peri ostajalta arvonlisäveroa, sillä loppukäyttäjä ei sijaitse lähtömaassa. Ostajamaa saattaa periä ostajayritykseltä alvin tavaran tullessa maahan.

Sitten siihen marginaaliin, joka alkuperäinen aihe oli.

Ajatellaan, että yrittäjä on ostanut esimerkiksi hienot koiran valjaat jälleenmyytäväksi. Yrittäjä ostaa ne sadalla eurolla ja myy eteenpäin kahdellasadalla eurolla. Normaalissa arvonlisäverojärjestelmässä perittäisiin ALV koko kahdensadan euron myyntisummasta. Marginaaliverotuksessa taas lasketaan ALV:n osuus vain tehdystä myyntituotosta.

Marginaaliverotusta ei kuitenkaan voi hyödyntää ihan missä vaan tilanteessa, vaan ainoastaan kun yritys ostaa yksityishenkilöltä, silloin kun arvonlisäveroprosentti on nolla ja silloin kun yritys itse ostaa tavaran jälleenmyytäväksi. Esimerkiksi tilanteessa, jossa tavara ostetaan muuhun käyttöön ja päädytään myymään tätä menettelyä ei voi hyödyntää.

Myyjä tuottaa tuotteelle näennäisesti lisäarvoa ja valtio verottaa lisäarvon tuottamisesta. Marginaaliverotus on käytetyn kauppaa tukeva kannustin joka osaltaan edistää myös esimerkiksi ajoneuvojen sekä keräily- ja taide-esineiden kauppaa suomessa, sillä myös niihin tavaroihin marginaaliveroa voi hyödyntää. Suomen lisäksi marginaaliveroa voi hyödyntää myös EU-alueella.

 

 

Lähteets:
https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/mika-arvonlisavero-on/

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48682/k%C3%A4ytettyjen-tavaroiden-sek%C3%A4-taide–ker%C3%A4ily–ja-antiikkiesineiden-marginaaliverotusmenettely/

Kommentoi