Tampere
15 Jun, Saturday
17° C

Proakatemian esseepankki

Managerin blogisarja. Osa 8.Kirjoittanut: Aaro Berg - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olen nyt keskittynyt enemmän jalkapalloon, kuten viime kirjoituksessa jo toin ilmi. Tämän kirjoituksen painopiste onkin pohtia omaa taktiikkaa jalkapallon turnauspelaamiseen.

 

Oma taktiikka oli pitkään jalkapallossa todella riskialtis, kun kaikki oli periaatteessa yhden kortin varassa. Tulos tällä taktiikalla oli myös heikkoa ja aiheutti pitkän tappioputken.

 

Halusin päästä kiinni taktiikkani virheisiin ja lähdin tutkimaan hyvien managerien tapaan luoda joukkueita. Kävin järjestelmällisesti läpi yhden huippumanagerin kaikki joukkueet (kierrokselta 26/38) ja tein joukkueista muistiinpanot. Tämä kyseinen manageri on sellainen, jonka taktiikka on itselleni helposti omaksuttavissa. Samasta asiasta olen kirjoittanut jo aiemmin. Lähtiessäsi oppimaan muilta, on itselleni ainakin tärkein tekijä se, että taktiikka tuntuu luontevalta. Huippumanagereita on monia, mutta kaikki pelaavat jokseenkin erilaisella taktiikalla. Näiden kaikkien omaksuminen olisi sulaa hulluutta. Tulee valita se itselleen sopiva taktiikka ja noudattaa sitä kurinalaisesti.

 

Todetaksesi jonkin tietyn taktiikan toimivaksi onkin sitten kinkkisempi homma. Viime kirjoituksessa mainitsin varianssin ja tämä tuottaa juuri sen ongelman. Täydelliselläkin taktiikalla kassan heilahtelu on hurjaa. Matkan varrelle saattaa osua todella pitkiäkin tappioputkia ilman, että managerin tavassa pelata olisi mikään väärin. Toistoja tarvitaan tuhansia ennen, kuin sen pidemmälle vietyjä johtopäätöksiä voi omasta pelistään tehdä. Tämä vaatii rautaista itsekuria sekä luottoa omaan tekemiseen.

 

Lisäksi olen kokenut hyödylliseksi verkostoitumisen muiden pelaajien kanssa. Tai oikeastaan yhden pelaajan kanssa. Tämän lajin harrastajia on vielä kovin vaikea löytää. Synkimpinä hetkinä pelastukseni on ollut kuulla toisen pelaajan mielipide. ”Teet kaiken oikein, mutta tällä kertaa kävi näin”. Tämä on saanut jaksamaan vaikeuksien keskellä aivan eri tavalla ja tuonut luottoa omaan tekemiseen.

 

Valioliigan kierros 27/38

 

Lähdin kierrokseen uudenlaisella, vähemmän riskiä sisältävällä taktiikalla. Kuitenkin taktiikan peruselementit eivät ole muuttuneet, vaan olen pyrkinyt tekemään pelaamisesta stressivapaampaa ja minimoimaan varianssia (jos tämä ylipäätään on jalkapallossa mahdollista).

 

Edellinen taktiikkani perustui siihen, että löydän yhden hyvän kapteenin ja rakennan kaikki tiimit hänen ympärilleen. Monessa tiimissäni hyödynsin joukkueen koko hyökkäystä. Esimerkiksi Salahin ollessa kapteeni otin tiimiin myös Manen ja Firminon/Shaqirin. Saatoin myös ottaa pelkän Salahin ja loput hyökkääjät eri joukkueista. Salahin ollessa kuitenkin edelleen kapteeni. Kapteeni oli poikkeuksetta aina hyökkääjä tai keskikenttäpelaaja. Tämä taktiikka on kuitenkin turhan riskialtis ja menestyminen vaatii aina valitun kapteenin superonnistumisen. Kierroksella nimittäin joku pelaaja kerää aina korkeat pisteet ja jollakin tämä kyseinen pelaaja on kapteenina.

 

Puolustuksen rakensin aina kahden eri joukkueen pelaajista. Korrelaatio tässä on hyvin vahva ja yleensä hyvään sijoitukseen vaaditaan se, että molemmat valitut puolustuslinjat pitävät nollan. Toki tähän päälle vaaditaan vielä kapteenin ja hyökkäyksen onnistuminen.

 

Suurimmaksi haasteeksi jalkapallossa olen kokenut saman minkä myös aiemmin jääkiekossa. Se on kentällisen tasapaino. Jalkapallossa sorrun usein siihen, että sijoitan puolustuslinjaan budjetista hiukan liikaa. Tähän kun lisätään kapteeni, joka usein on kierroksen kalleimpia pelaajia niin tuo loppu hyökkäys/keskikenttä jää kovin heikoksi. Monesti hiukan vapauttamalla budjettia puolustuksesta saa vain hiukan epätodennäköisemmän nollapelin, mutta hyökkäystä/keskikenttää saa parannettua huomattavasti. Epätasapainoinen taktiikka tosin toimii hyvin, jos kierroksella tulee vain vähän nollapelejä tai/jos heikko hyökkäys/keskikenttä onnistuu yllättämään.

 

Joka tapaukessa. Rakensin tällä kertaa joukkueeni monen kapteenin varaan. Lähdin siis sijoitustermein hajauttamaan riskiä. Tulos oli hyvä, kun yhteen tiimiin valitsin Watfordin hyökkäyskolmikon. Watfor teki pelissä viisi maalia ja oma kolmikko keräsi mukavat pisteet. Tähän päälle sain osumaan kummankin puolustuslinjan (Newcastle + Arsenal). Tällä irtosi kahdeksas sija tuossa 25k€ turnauksessa ja sain pitkästä aikaa hienon onnistumisen jalkapallossa.

 

Onnistumiset jatkuivat myös seuraavalla kierroksella, kun nappasin 5k€ ja kahdessa pienemmässä turnauksessa sijat 2 ja 3.

 

Yhteenveto

 

Fiilis omasta pelaamisesta on nyt mitä parhain. Jääkiekon jättäminen ja siirtyminen kokonaan jalkapallon pariin on ollut hyvä ratkaisu. Uskonkin, että oman pelin taso tulee jatkossa vain paranemaan sen seurauksena, että keskityn täysin vain yhteen sarjaa. Myös vihjeet, joita peesaan ovat Valioliigaan, joten tämä yhtälö on erittäin hyvä ja toisiaan tukeva. Toki tulee edelleen ottelumäärältään vähäisillä kierroksilla pelattua ja jotain hupivetoja laitettua myös NHL:ään, mutta pääpaino tulee jatkossa olemaan jalkapallossa.

 

Lähteet

Whelan, Thomas (2018). Daily Fantasy Football: The complete guide on how to play and win real money (e-Pub-versio). Thomas Whelan.

Kommentoi