Tampere
20 May, Monday
9° C

Proakatemian esseepankki

Managerin blogisarja. Osa 7.Kirjoittanut: Aaro Berg - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Oman pelaamiseni painopiste on siirtynyt nyt jääkiekosta enemmän jalkapallon puolelle. Tämä on juuri se muutos mihin olen pyrkinyt jo pitkään, mutta käytännön toteutus on jäänyt erinäisten syiden takia puuttumaan.

 

Isoin tekijä on liittynyt epävarmuuteen. Oma osaamiseni on kiistattoman hyvää jääkiekon turnauspelaamisessa (6169 turnausta, palautus 132%). Tästä luopuminen ja siirtyminen jalkapalloturnauksiin on herättänyt epävarmuuden tunnetta ja suoranaista pelkoa. Kuitenkin jatkuvasti laskevat pelaajamäärät jääkiekossa saivat ottamaan tämän uskon loikan. Vastaavasti jalkapalloturnaukset kasvavat jatkuvasti.

 

Pelaajamäärien laskiessa myös palkintorahat laskevat, joten tuotto-odotus jääkiekossa laskee jatkuvasti. Varsinkin noilla isoimmilla NHL-kierroksilla (8-14 peliä) työmäärä on suuri ja, jotta näitä edelleen pelaisin, tulisi palkintorahat olla huomattavasti suuremmat. Tällä hetkellä suurimman NHL-turnauksen takuupotti on 750€, kun vielä vuodenvaihteessa takuupotti oli yleensä 1500€ hieman ottelumäärältään pienemmilläkin kierroksilla.

 

Ennen viimeisintä Valioliigakierrosta oma tekeminen jalkapallossa oli jotakin huvittavan ja pelottavan välimaastossa. Takana oli noin 3k€ tappioputki. Lisäksi tuo jalkapallon varianssi* on melkoinen, mitä havainnollistan seuraavissa kuvissa tarkemmin.

 

Kuva 1. Jääkiekon tuotto.

 

 

 

Kuva 2. Jalkapallon tuotto.

 

 

 

Kuvien alla olevat numerot kertovat montako turnausta on pelattuna. Kuvista voi myös päätellä suhteellisen helposti kumpi on stressivapaampi laji pelata. Jääkiekossa tuotto on ollut tasaista ja jalkapallossa heilunta aikamoista. Toki kaikkea en varianssin* piikkiin laita, vaan oma pelaaminen on ollut myös heikkoa jalkapallossa.

 

Siirtyminen tasaisesta ja suht varmasta tuotosta epävarmaan ja epätasaiseen tuottoon on myös aiheuttanut epäilyksiä. Riskinottokykyähän tuo kysyy ihan eri mittakaavassa. Itse en esimerkiksi mitenkään tyynellä mielellä kulkenut läpi tuota 3k€ tappioputkea, vaan homman mielekkyyttä tuli puntaroitua tosissaan.

 

Korkeamman riskin takia jalkapallo tuleekin nähdä todella pitkäkestoisena sijoituksena. Isoimmissa turnauksissa overlayta* on kuitenkin sen verran, että järkevällä pelaamisella tekee pitkällä aikavälillä pakostakin tehtyä hyvää tulosta. Nyt itsellä pelattuna se 2020 turnausta ja edellisen onnistuneen kierroksen ansioista päästiin plussalle.

 

Ehdottoman hyvänä puolena jalkapallossa on vähäisempi ottelumäärä sekä otteluiden painottuminen viikonloppuihin. Ottelut pelataan lisäksi alkuillan/illan aikana eikä yöllä, kuten NHL:a. Tällä onkin erittäin suuri painoarvo, kun miettii omaa hyvinvointia sekä ajankäyttöä. Tässä elämässä täytyy kuitenkin tehdä muutakin kuin pelata ja öisin on hyvä nukkua. Tämän, kun yhdistää huomattavasti parempaan tuottoon mikä jalkapallon puolella on mahdollista saavuttaa, ei yhtälö ole ollenkaan hullumpi.

 

Seuraavassa blogikirjoituksessa pureudun tarkemmin tuohon ko. Valioliigan kierrokseen (27/38).

 

 

Overlay = tällä tarkoitetaan tilannetta, jolloin palkintopotti on suurempi suhteessa osallistuvaan pelaajamäärään.

Varianssi = Varianssi kuvaa sitä, kuinka paljon satunnaismuuttujan arvot keskimäärin vaihtelevat odotusarvosta.

 

 

 

Lähteet:

 

Correia, Jay (2016). DAILY FANTASY SPORTS (e-Pub-versio). DreamCo Design LLC. Illinois.

Kommentoi