Tampere
22 May, Wednesday
7° C

Proakatemian esseepankki

Maken matka yrittäjyyden ytimeenKirjoittanut: Markus Vehmas - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Supervoimani ADHD
Sari-Marika Durchman
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Markus Vehmas

Maken matka yrittäjyyden ytimeen!

Johdanto

Tässä esseessä avaamme allekirjoittaneen matkaa, joka johti lopulta Proakatemialle, yrittäjyyden kehtoon. Esseetä tukemassa ovat uutinen Uskalla Yrittää -kisoista ja kirja nimeltä: Supervoimani ADHD.

 

Mistä mä tuun?

Juuret, lapsuus ja nuoruus aina 20 ikävuoteen asti sijoittuvat Suomen viralliselle juhannuskaupungille, Virroille. Keskellä metsiä oli rauhallista ja suhteellisen yksinäistäkin asua. Tämä johti siihen, että aina oli keksittävä itselleen leikkejä, pelejä ja ennen kaikkea seikkailuja! Lämmöllä muistelen parhaita tekemiäni kauppoja kun naapurin juhlissa otin pihalta kourallisen kiviä ja myin ne kympillä jollekkin vieraalle. Hänen vaimonsa oli seuraavana päivänä ihmetellyt kiviä pyykkikoneessa. Lähdin etsimään pientä kyläkoulua, koska muistin, että sen nimi viittasi jotenkin yrittäjyyteen. En ollut väärässä sillä koulun nimi on: Erä- ja yrittäjyyskoulu Kitunen. Nämä olivat ainoat hetket jolloin muistan kuulleeni yrittäjyys sanan lapsuudessani.

Lukio vs amis!

Tuli ison päätöksen aika kun piti miettiä mihin suuntaan elämässä haluaisin mennä. Virtain lukio oli suosittu vaihtoehto, mutta tapani mukaan en halunnut mennä massan mukana. Totesin, että en tiedä mikä mua kiinnostaa… Ei ainakaan lukeminen ja kokeet. Liiketoiminta kuulosti kivalta ja rennolta, niimpä minusta oli kovaa vauhtia tulossa rentonomi, anteeksi merkonomi. Siellä tuli markkinoinnista kiinnostuttua erilaisten projektien yhteydessä. Yrittäjän polulle mut houkuteltiin Nuori Yrittäjyys -kurssin avulla. Liikeidea oli keksittävä ja helpoimmaksi valikoitui puunkantoteline ja siihen lisäosana myytävä kelkka. Lumella vedettävä puunkantoteline kiersi kanssani yrityskisoja Helsingissä ja Tampereella. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, oli tämä kurssi ratkaisevassa osassa elämän seuraavia valintoja.

4H-Yrittäjä ja Nuori yrittäjyys -kurssi

Jo sivuuttamallani kurssilla tuli itseluottamusta ja omien pelkojen ylittämistä enemmän kuin osasin arvatakkaan. Tampereella Koskikeskuksessa yrityskisoissa annoin haastattelun Aamulehdelle tuotteeni ja yritykseni Kantoke NY:n kanssa. Tuolloin kolme vuotta sitten kyseisen yrityksen toimitusjohtaja Markus Vehmas vastasi toimittajan kysymykseen: “Minkälaisin miettein lähdette Helsinkiin ja finaaliin?”, sanoilla: “kaikki on mahdollista”. Tämä lause on jäänyt kummittelemaan mieleeni, sillä tajusin, että kaikki on mahdollista, jos uskoo siihen mitä tekee. Mikin kanssa höpöttäessä Sanoma-talolla tiesin, että tästä en kyllä tykkää, mutta sitten tajusin ettei yrittäjyys ole pelkästään hissipuheiden pitämistä ja esilläoloa. Kurssin loputtua Make houkuteltiin 4H-yrittäjäksi työssäopin yhteydessä. Kesä meni hienosti yrittäjänä polttopuita tehdessä ja taimia istuttaessa. Taimien istutusurakkaa häiritsi yksi asia, Proakatemialla ja Tiimiakatemialla oli ryhmähaastattelupäivät, joten niissä tuli käydä ensisijaisesti, vaikka muut pääsi jo taimia istuttamaan.

(Kulmala. 2020)

Akatemia-Armeija-Akatemia

Kyllä, hain akatemioihin jo 2021 vuonna, mutta lopputulos oli varasijat 4 ja 9. Tuska ei ollut suuri kun tiesin meneväni armeijaan ja voisin hakea seuraavana vuonna uudestaan. Armeija varmasti kasvatti ihmisenä itsekurisemmaksi ja rauhallisemmaksi. Ei siellä kumminkaan ollut hauskaa tarjolla olevissa hommissa, joten hain varusmiestoimikuntaan VLK-koordinaattoriksi, eli tekisin liikuntakerhoja ja tapahtumia. Oli kuitenkin korona-aika joten kaikki yhteisliikunta oli kielletty ja toimistossa oli luvassa kissanpäivät. Toimistolla kuitenkin oli myös kaksi muuta virkaa ja työparini ei päässytkään  meidän hommiin, joten musta tuli myös TOS-asiamies eli Työ, opinto ja sosiaali asiamies. En itsekään tiedä mitä kaikkea se meinaa. Esimieheni kotiuduttua en saanut uutta esimiestä, joten sain varapuheenjohtajankin hommat itselleni. Paras oppi intistä: “Aina voi mennä vielä enemmän päin persettä”. Kotiuduttuani armeijasta, oli aika hakea uudestaan akatemialla, tällä kertaa CV ja video oli oltava niin hyviä kuin itse pystyin tekemään. Molemmat oli mielestäni hyviä ja omaan toimintaan luottaminen näkyi myös ryhmähaastatteluissa sinä kesänä. Ennen lopullisten tulosten saapumista koulupaikasta kerkesin johtamaan taimienistutusta 4H:n Taimiteko -hankkeessa. Kesän 2022 tulokset tulivat ja ovet olivat auki Proakatemialle ja Tiimiakatemialle. Viime vuodet ovat siis olleet erittäin onnistuneet ja antoisat.

Tuleeko Makesta huippuyrittäjä?

Tämä kysymys on pyörinyt päässäni pitkään, sillä tunnistan omien vahvuuksieni lisäksi myös heikkouksiani. Alottamisen vaikeus, järjestelmällisyys, saman suunnan pitäminen ja vilkas mieli tuo haasteita, kun pitäisi keskittyä johonkin mieltä puuduttavaan tekemiseen. Löysin kirjasta menetelmiä miten voin hyödyntää vilkasta mielikuvitustani ja sivuuttaa sen tuomat vaikeudet. Intuitio mielletään useasti silloin tällöin tapahtuvaksi asiaksi, johon ei ole ihmisellä osaa eikä arpaa. Näin ei kumminkaan ole, koska kyseessä on ihmisen mieli, jota voi ohjata haluamaansa suuntaan. Nämä seuraavat vinkit eivät toimi aina, mutta tuskin niistä haittaakaan on. Ideoiden tilaaminen toimii näin:

  1. Luo tiukka aikaraja, jonka jälkeen täysi vapaus ajatustyöhön. Esimerkiksi deadline on painostava, mutta sen takia erittäin tehokas tapa saada jotain aikaan. Teen itse kaiken tehokkaammin paineen alla.
  2. Anna olla. Jos ei vaan löydä ideaa, vaihda tekemistä johonkin ihan muuhun, johonkin että unohdat kokonaan mitä olit aiemmin tekemässä. Tämän avulla saat yhteyden alitajuntaan ja intuitiiviseen ajatteluun, mikä saa aikaan luovempia ja hullumpia ajatuksia ja ideoita. Itsellä toimii erittäin hyvin tietokoneella pelaaminen tai lentopallon lätkiminen.
  3. Ala tekemään jotain rutiininomaisesti, esimerkiksi aja autoa, kävele kauppaan. Tämä pitää mielen kiireisenä, antaa tilaa ajatella uusia näkökulmia ja saat villejä ideoita. Tämä toimii kuin junan vessa! Neljän tunnin pajasessioissa keksin aina uusia liikeidoita ja kehitän vanhoja. Koska paja tuntuu rutiinilta ja aivoilla ei ole muuta tekemistä, niin voin vain kuunnella toisia ja ajatella isosti.
  4. Kirjoita tai sano kysymys ääneen. Näin tiedostat kysymyksen useammalla aistillasi ja aivosi konkretisoi sen paremmin. Mitä tarkempi kysymys, sitä selkempi vastaus. Ideoinnissa ja suunnittelussa kysymykset ovat minulle tärkein työkalu. Ne avaavat ajattelua laajemmaksi ja niiden avula näkee laatikon ulkopuolelle.

Kun olet istuttanut mieleesi selkeän tavoitteen, intuitio alkaa työskennellä sen ratkaisemiseksi ja saatat löytää vastauksen kysymyksiisi. Luota siihen, koska olet ajatellut sitä enemmän kuin arvaatkaan.

(Durchman. 2021)

Lähteet:

Kulmala, V. 2020. Nuoret yrittäjät valtasivat kauppakeskuksen. Aamulehti 24.3.2020. Viitattu 20.3.2023

https://www.aamulehti.fi/mainos/pirkanmaan-yrittajat/art-2000007548356.html

Durchman, S. 2021. Supervoimanani ADHD. Äänikirja. Into Kustannus. Viitattu 20.3.2023. Vaatii käyttöoikeuden.

https://www.bookbeat.fi/kirja/supervoimani-adhd-289037

 

Kommentoi