Tampere
29 May, Wednesday
27° C

Proakatemian esseepankki

Madrid osa 2Kirjoittanut: Lauriina Matilainen - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Vapaa- aika Madridissa 

Vapaa-ajalla monesti näimme muita vaihto-opiskelijoita. Yritimme alkuun sopeutua espanjan kulttuuriin sekä tottakai nautimme lämpöisistä keleistä. Ehkä yksi haaste meillä oli se, että helposti juutuimme kotiin emmekä jaksaneet lähteä ulos muiden kanssa. Kolmistaan oli helppo olla vain kotona mukavuusalueella. Jossain vaiheessa päätimme, ettemme halua tottua tähän vaan haluamme oikeasti myös nähdä kaupunkia ja tutustua uusiin ihmisiin. 

Yöelämä Madridissa oli vauhdikas. Citylife Madrid järjestö järjesti kaiken maailman bileitä joka päivälle, joten tekemistä kyllä löytyi. He myös järjestivät matkoja eri kaupunkeihin ja maihin. Harvemmin meille tuli tylsiä hetkiä, sillä aina jostain löytyi tekemistä ja menoa. 

Ensimmäisen kuukauden jälkeen koitti uusi haaste, sillä emme olleet löytäneet uutta asuntoa. Otimme meidän asunnon vuokraajaan yhteyttä ja kyselimme häneltä, jospa häneltä löytyisi meille toinen asunto.  

Uusi asunto sitten löytyi, mutta jouduimme ennen sinne muuttoa muuttamaan väliaikaiseen asuntoon, joka oli hyvin edullinen. Päätimme, että otamme haasteen vastaan ja muutamme pieneen asuntoon vain 22:n päivän ajaksi. Tämähän koitui kohtaloksemme, sillä tämä väliaikainen asunto olikin homeen peitossa ja jouduimme lähtemään evakkoon sieltä. Kaikki vaatteemme, hiuksemme ja jopa roskamme haisivat homeelle ja valitettavasti huomasimme ihan fyysisiä oireita viikon asumisen jälkeen. Onneksi saimme uuden väliaikaisen asunnon, mutta jouduimme silti maksamaan kaikesta. 

 

Madrid vaihtokohteena 

Vaihtokohteena Madrid on aivan loistava! Madrid on valtavan kaunis kaupunki, josta löytyy paljon tekemistä kuin nähtävääkin. Madrid on täynnä kauniita rakennuksia sekä upeita puistoja. Julkinen liikenne Madridissa toimi hyvin. Maanalainen metroliikenne kulkee useassa eri kerroksessa ja metrolla liikkuminen oli vaivatonta. Myös bussit kulkivat laajasti, joten hyödynsimme myös niitä.  

Hintataso Madridissa oli hieman edullisempi mitä Suomessa. Toki asuntojen vuokrat olivat aika lailla Helsingin vuokratasoa vastaavia, mutta esimerkiksi ruoka oli edullisempaa. Myös esimerkiksi kuukauden rajaton julkisen liikenteen kortti maksoi minulle vain 8€.  

Huono puoli Madridissa oli se, että syksyllä pitkälle lokakuuhun oli lämmintä ja helteistä. Toki kuumuudesta en valita vaan enemmänkin siitä mitä tehdä kuumalla kelillä, kun mistään ei löydy uima-altaita tai julkisia uintipaikkoja. Rantojahan Madridista ei löytynyt ja monet maauimalat menivät kiinni jo syyskuun alussa. Monet hotellit tarjosivat altaitaan vain asiakkaille. Joten en suosittele Madridiin menoa kesäaikaan. (Lisäksi metrotunnelit tuntuivat saunalta helteiden aikana.) 

Madridista löytyi paljon upeita kattoterasseja ja auringonlaskupaikkoja, joten upeita maisemia riitti. Tietenkin Madridissa oli hyvät shoppailumahdollisuudet ja hieman keskustasta kauempana löytyi myös isoja kauppakeskuksiakin.  

 

Pohdinta 

Minun vaihtoaikani oli oikeasti yksi elämäni parhaimmista hetkistä. Haluan suositella vaihtoon lähtöä ihan jokaiselle! Olen erittäin kiitollinen siitä mitä kaikkea sain kokea tuolla reissussa ja etenkin sitä, kuinka paljon opin itsestäni. 

Tiedän, että se päätös vaihtoon lähtemisestä saattaa olla pelottava ajatus, mutta voin luvata, että se on sen arvoista! Yksin vaihtoon lähtemisessä on tottakai omat puolensa, mutta lähditpä sitten yksin tai kaverin kanssa, kokemus tulee olemaan uskomaton.  

Haastavinta itselle vaihdossa oli ehkä se kaikki “byrokratia”, mutta toki siihen Tamk sekä yhteistyökoulu auttoi. Toinen haaste oli itse opiskelu englanniksi. Tuntui, että välillä oli helpompaa opiskella suomeksi ja sitten vasta kääntää englanniksi. Myös jossain välikokeissa saattoi tuottaa haasteita muutamat tuntemattomat sanat, joiden takia kokonaisuus jäi ymmärtämättä. Toki vastapainona tälle on se, että tällainen ympäristö väistämättäkin pakotti opettelemaan englantia enemmän. 

Itse opiskelu “pitkästä aikaa” vei kauan totutella. Tuntui oudolta lukea kokeisiin ja opetella ymmärtämään laajoja kokonaisuuksia. Koen, että vaihto tekee hyvää myös tiimin kannalta. Pääsin oppimaan paljon teoriaa mitä tuoda myös tiimillekin. Esimerkiksi projektin hallinnan kurssi antoi paljon eväitä omiin projekteihin. Tuntuu hieman oudolta, miten akatemialla tehdään paljon projekteja ilman siihen tarvittavaa teoriaa. Toki riippuu paljon mitä kursseja vaihdossa valitsee, mutta itse pääsin oppimaan teoriaa mitä oikeasti viedä käytäntöön. 

Haasteita toi myös yhdessä asuminen kahden muun kanssa. Tuntui, että kolme naista saman katon alla ilman omia huoneita tuotti kommelluksia välillä useastikin. Toisaalta tällainen ympäristö toi meitä hyvin yhteen ja opimme tuntemaan toisemme läpikotaisin. Pääsin oppimaan paljon itsestäni ja etenkin siitä, miten ja missä asioissa on helpompi tulla vastaan ja missä asioissa pitää omista periaatteista kiinni. Olin ollut siinä uskossa, että kämppiselämä on helppoa ja vaivatonta, mutta eihän se niin mennyt. Jouduin paljon opettelemaan yhdessä asumista sekä sitä, miten tuoda esimerkiksi oma henkinen jaksaminen muille esille kuormittamatta heitä. 

Itse vaihdosta en keksi mitään negatiivista sanottavaa. Suosittelen kaikille vaihdosta kiinnostuneille ottamaan selvää yhteistyökouluista ja kyselemään muilta, ketkä kyseisissä kouluissa ovat käyneet. Tamk tarjoaa paljon tietoa edellisten vaihto-opiskelijoiden kokemuksista eri palstojen kautta. Toki jos kysyttävää tulee niin minuun voi aina olla myös yhteydessä! 

Kommentoi