Tampere
29 May, Wednesday
20° C

Proakatemian esseepankki

Maailmassa monta on vittumaista asiaaKirjoittanut: Teresa Ikonen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Kuinka olla piittaamatta paskaakaan? Kirja ei kehota olemaan välinpitämätön, ei missään nimessä. Kirjan pointtina on se, että olisi tärkeää keskittyä niihin muutamiin oikeasti tärkeisiin asioihin kunnolla. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta kun pohdit omaa elämääsi, niin kuinka tärkeää on että sulla on mageet kengät, uusin iPhone tai visuaalisesti kaunis instagram-tili? Niimpä, tuntuu ihan helvetin tärkeiltä asioilta. Eikä siinä mitään muuten, mutta ongelmiahan tulee pieneen ihmismieleen, kun kaikki turhimmatkin asiat koetaan niin tärkeitä että ne aiheuttavat stressiä ollessaan vähänkin vinksallaan. Jos liian moni asia on todella tärkeää, niin mikä on enää oikeasti tärkeää? Jos mietit asioita elämässäsi ja kirjoitat ylös ”top 10” -itsellesi tärkeintä asiaa, niin epäilen että Instagram tai uusi kännykkä eivät löydy listalta. Olisitko onnellisempi ja vähemmän stressaantunut, kun keskittyisit näihin itsellesi tärkeimpiin asioihin, ja jättäisit muut muka ”niin helvetin tärkeät” -asiat vähemmälle. Ehkä ehtisit elämäsi aikana panostamaan kunnolla johonkin, jos lopettaisit ympäriinsä säntäilyn kaiken niin uskomattoman tärkeän asian perässä. Uskon, että ainakin mieli ja kalenteri kevenisi puolella.

 

Kirjassa korostettiin, että paremman olotilan havittelu tekee ihmisestä onnettoman, koska kukaan ei kuitenkaan pääse koskaan riittävän onnelliseen tilaan. ”Halu olla onnellisempi on kielteisiä tunteita herättävä olotila. Ikävän olon hyväksyminen on myönteinen kokemus jo itsessään”, Mark kirjassaan valistaa. Tällä haetaan sitä, että aina ei voi onnistua, mutta sen asian voi hyväksyä. Joskus elämä on paskaa, mutta mitä sitä murehtimaan, jos asiaan ei voi itse vaikuttaa. Se mihin voi vaikuttaa, on oma asenne ja omat valinnat. Joten hyväksy, että maailmassa monta on vittumaista asiaa.

 

Jos mietin itseäni, niin totean olevani yllättävän turhamainen. Oikeasti yllätyin itsekin, sillä en ole kokenut olevani materialisti, mutta omaksi yllätyksekseni minulla onkin pahe tehdä turhista asioista kamalan tärkeitä. Esimerkiksi asunto on tärkeä. Asun tällä hetkessä yksiössä, jonka tapetit ovat suoraan 60-luvulta täynnä kulumaa ja jälkiä. En osaa olla asuntoon tyytyväinen, ennen kuin olen kunnostanut seinät uuteen uskoon. Luulisi olevan pieni murhe, mutta oikeasti murehdin tätä asiaa joka viikko. Koska on muka niin helvetin tärkeää millaiset seinät keskustayksiössäni on.

 

Minulla oli kuusi vuotta ripsienpidennykset, kunnes tulin allergiseksi liimalle ja jouduin ottamaan ne pois. Taistelin monta kuukautta ihottumat ohimoilla ja silmät vuotaen, kun en suostunut hyväksymään, että tämä johtui allergiasta ripsiliimaan. Ripsien poistosta on kulunut jo yli vuosi, mutta silti pohdin vielä tänä päivänä, pitäisikö testata ripsiä vielä uudestaan. Miksi en voisi vaan elää ilman tekopidennyksiä ripsissä, ihan kuin se olisi jotenkin helvetin olennaista onnellisena elämisessä. Huoh mitä turhamaisuutta.

 

Tällaiset ”muka tärkeät” -asiat vievät elämästäni järkyttävän paljon aikaa ja energiaa. Monet oikeasti tärkeät asiat saavat väistyä, kun olen sokaistunut pitämään oikeasti turhanpäiväisiä asioita niin tärkeitä, että ne pitäisi ehdottomasti saada hoidettua ennen kuin millekään muulle jää aikaa. Tämä on toki hyvä huomata itsessään viimeistään nyt, niin ehtii muokkaamaan tärkeysjärjestystään uusiksi. Koen, että kirja käsitteli suurelta osin itsensä johtamista. Kirjassa tuotiin jotenkin ihanalla tavalla törkeän suoraan ilmi jopa ehkä itsestään selviä asioita, jotka vaan tässä kaiken kiireen keskellä pääsee ihmisiltä helposti unohtumaan. Kirjaa lukiessa alkoi oikeasti kyseenalaistamaan omia ajatuksia ja toimintatapoja, sekä reagointia elämässä sattuviin haasteisiin. On taitolaji olla piittaamatta paskaakaan.

 

En aio nyt pahoitella kiroiluani, koska se vain kuului asiaan. Enkä oikeastaan piittaa jos teksti särähti sua korvaan, eikä kannattais sunkaan välittää. Simsalavitunbim, tää essee oli nyt tässä.

 

Lähde: Manson, M. 2018. Kuinka olla piittaamatta paskaakaan – Nurinkurinen opas hyvään elämään. Suom. Nurmi, A. Atena. Alkuperäinen teos 2016.

Kommentoi