Tampere
18 May, Saturday
24° C

Proakatemian esseepankki

LuovuuspulaKirjoittanut: Juha Hyytinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olen itse huomannut, että mitä enemmän istun koneella, sitä vaikeampi minun on tehdä niin sanottuja luovia tehtäviä. Miettiä laajemmin ja antaa erilaisten ajastusten vallata pääni. Hyvänä esimerkkinä voi käyttää kirjoittamista. Kun elettiin vielä ”normaalia” elämää, tekstin luominen oli minulle varsin helppoa. Taas nyt minun pitää ponnistella todella paljon, että saan edes sähköpostin kirjoitettua. Ne pienetkin ajatustyön hiukkaset mitkä ovat korvien välissä, on mahdotonta saada laitettua word-pohjaan tai outlookkiin. Kuinka ylläpitää luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä kotoa käsin, kun ympärillä ei ole tussitauluja eikä inspiroivaa ympäristöä? Miten saada enemmän aikaan?

 

Projeticon artikkelissa käsitellään juurikin sitä, että kuinka me voimme kehittää itseämme ja tulla luovimmiksi. Luovuus tulee osittain geenien mukana, mutta se on myös täysin opeteltava taito, joka meidän kaikkien tulisi osata edes jossain määrin. Artikkelissa listattiin 7 erilaista kehityskeinoa joilla voi edistää omaa luovuutta. Mitenköhän minä olen onnistunut näissä kohdissa?

 

 1. Rajoita ja haasta itsesi

 

Sanonta, että timantit syntyvät paineen alla on osittain totta. Kun ihmiselle on asetettu jokin tavoite/aikaraja, hän haastaa oman luovuutensa esille ”pakon” edessä. Itse olen alkanut käyttää pomodora tekniikkaa etenkin esseiden ja opinnäytetyön kirjoittamisessa. Asetan itselleni neljä 25 min slottia ja vaan päätän, että tämän ajan keskityin vain kirjoittamiseen. Tämän jälkeen kyseinen essee tai kappale pitää olla valmis, eikä sitä enää sen jälkeen muokata.

 

 1. Pidä tauko

 

Tiedän, että tämä on itsestään selvyys. Tai ainakin pitäisi olla. Olen itse ainakin huomannut, että taukoja tulee helposti laiminlyötyä, kun työskentelee yksin koneella ja samalla myöskin työn ja vapaa-ajan raja menee entistä häilyvämmäksi. Olen yrittänyt rajata päivän työmäärän 8 tuntiin, mutta se on lipsunut monta kertaa.

 

 1. Kirjoita käsin

 

Se on todella jännää, että heti kun siirryttiin etätyöskentelyyn, myöskin minun muistiinpanot siirtyivät word-tiedostoon. Kun normaalisti pajatilanteissa kirjoitti ja piirteli omia ajatuksiaan vihkoon, nyt syntyy vaan tasasen tappavaan tahtiin ranskalaisia viivoja tietokoneella.  Nyt vasta oikeasti tajuaa sen, että mikä ero on käsikirjoittamisella ja tietokoneelle näpyttelyllä. Harmi, että YO-kokeetkin tehdään nykyään tietokoneella. Vaikka istuukin koneen ääressä, niin pitäisi ottaa se rakas muistivihko tuohon vierelle.

 

 1. Pyydä mielipide

 

On todella tärkeää jakaa ajatuksiaan ja ideoita muille, koska silloin molemmat osapuolet voivat oppia ja tajuta uutta. Meidän tiimissä on opinnäytetyö sparrausryhmät, mutta ihan kaikessa työskentelyssä olisi hyvä olla jokin henkilö, jonka kanssa voisi puhua itseään koskevista asioista.

 

 

 1. Siirrä itsesi laatikon ulkopuolelle

 

 • Aina ei ole mahdollista muokata omasta kotiofficesta luovuuden tyyssijaa, mutta kun on mahdollisuus valita paikka missä työskentelee, miksi ei käytetä sitä enemmän hyödyksi? Olen tiedostanut tämän kyllä, mutta helposti sitä vain jää istumaan tutun ja epäergonomisen työpisteen ääreen. Artikkelissa ehdotettiin menemään tekemään töitä esimerkiksi keittiöön, jonka todellakin aion toteuttaa!

 

 1. Naura

 

Tämä ainakin itseltäni unohtuu todella usein, kun työskentelee yksin. Ei ole Promisian meemiseinää eikä käytävällä tapahtuvaa vitsin heittoa. Helposti tekemisestä tulee todella vakavaa, mikä taas tekee meistä ei niin luovia. Onneksi isäni osti minulle noin viikko takaperin Fingerpori kirjan, niin ehkä se keventää päiviä.

 

 1. Ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä

 

 • Tämä on varmasti todella iso tekijä, kun miettii monia ihmisiä. Ei ole enää samanlaista mahdollisuutta olla tekemisissä kavereiden kanssa. Onkin ensisijaisen tärkeää olla yhteydessä niiden ihmisten kanssa, joiden kanssa sinun on hyvä olla. Ketkä saa sinut nauramaan ja hyvälle tuulelle. Itse olen ehkä hieman laiminlyönyt tämän kohdan enkä ole ottanut aloitetta tästä.

 

 1. Lopeta tekosyyt ja ala töihin

 

 

 • Ei se luovuus sieltä itsestään tule, vaan pitää ottaa valjaista kiinni ja lähteä hommiin. Itse olen välillä kirjoittanut word-pohjalle aluksi ihan mitä sattuu ja yhtäkkiä onkin alkanut runosuoni sykkiä. Ihan samalla lailla kuin innovoinnissa. Ensin tehdään harjoitteita, jolloin asetetaan mieli semmoiseen moodiin, että voi innovoida. Itse olen ehkä nähnyt ongelman juurikin siinä, etten käytä muistivihkoa. Työt lähtisivät soljumaan varmasti paremmin, jos pääsisin kunnolla suunnittelemaan ja visualisoimaan omia ajatuksiaan paperille. Pitää omat tavoitteensa kirkkaana ja tekee mitä ne vaativat.

 

 

Monelle nämä kohdat olivat varmaan todella tuttuja, mutta nykymaailman kiireessä nämä tuppaavat unohtumaan. Tämänhetkinen tilanne tuskin tulee vielä vähään aikaan muuttumaan, joten meidän pitää olla entistä luovimpia kaikessa mitä teemme, jotta työskentely pysyy mielekkäänä. Kaikesta huolimatta koitetaan pitää hauskaa! Edessä on kuitenkin pitkä kesä ja opinnäytetyö eli luovuutta tullaan tarvitsemaan. Kaikki asiat mitkä voivat edes teoreettisesti auttaa luovuuteen tai vitsejä jotka saavat ihmisen nauramaan otetaan vastaan!

 

 

Lähteet:

 

https://projectico.fi/2017/01/03/kehittaa-luovuutta-8-vinkkia/

 

 

https://hydeturust.blogspot.com

Kommentoi