Tampere
23 May, Thursday
25° C

Proakatemian esseepankki

Luovuuden taitoKirjoittanut: Esa Lappalainen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.
“Kaikki mitä minulla on, on luovuuteni” Taika Watiti
Taika Watiti on kenties parhaiten tunnettu elokuvaohjaajana. Tämä uusiseelantilainen ihmemies on ohjannut mm. rakastetun Thor Ragnarök -elokuvan, mutta myös oman suosikkini “Hunt for the wilderpeople”. Oma kiinnostukseni Watitin teoksia ja tyyliä kohtaan heräsi nimenomaan näistä elokuvista. Hänen omaperäinen ja monin tavoin poikkeuksellinen ilmaisutyylinsä oli niin ainutlaatuinen että minulle hyvin epätyypillisesti aidosti kiinnostuin kuka on tuo taituri näiden takana, ja suureksi ilokseni löysin pian TEDx-videon jolla hän kertoo luovuuden taidosta, kuinka hänen päänsä toimii ja mitä luovuus hänen mielestään on.
 “I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything as if it were a nail.” Abraham Maslow 1966 “Maslow’s Hammer” “Law of the instrument”
Puheessaan Watiti kertoo että luovuus on se mitä hänellä on, kaikki mitä hänellä on. Elokuva on vain työkalu, yksi monista. Watitin mielestä ajatus yhdestä työstä ja yhteen asiaan erikoistumisesta on vanhanaikainen ja väärä. Luovuuden ilmaisuun tarvitaan useita työkaluja yhden sijaan. Tämä resonoi minussa kovasti – olen aina potenut hieman jonkinlaista ulkopuolisuutta kun kaikki merkit ympärillä huutaa että pitäisi erikoistua johonkin, pitäisi olla se yksi asia jotain, ja oma seikkailunhaluni vetää enemmän kokeilemaan vähän kaikkea. Ainoana rajoitteena aika, joka pakottaa valikoimaan hieman karsien. Uskon että se on juuri tämä ajatus mikä tekee Watitin tuotoksista niin erityisiä. Kun vaikkapa elokuva-alaa opiskelevat ihmiset keskittyvät vain elokuvien opiskeluun, on lopputulos helposti jatkumoa samalle opitulle. Jos taas laajentaa omia näkemyksiään ja taitojaan sen oman “reviirin” ulkopuolelle, voi hyvin löytää paljon uutta.

Jos osaat uittaa sivellintä maalissa ja huitoa sillä kankaalle, osaat maalata.

Watiti kertoo että hänen suosikkimaalarinsa ovat väittäneet etteivät he osaa maalata. Se mitä he tällä tarkoittivat, on etteivät he osaa maalata kuten muut olettaisivat, tai kuinka saadaan jälkeä jota muut arvostavat tai mikä näyttää realistiselta. Heillä kuitenkin on oma tyylinsä, omat erikoisuutensa, oma taiteensa. Watiti kertoo mieltymyksestään ulkopuolisiin – siinä mielessä ulkopuolisiin että nämä ihmiset eivät täysin sovi porukkaan. He erottuvat tavalla tai toisella, omalla tyylillään ja omituisuuksillaan. Watitin opetus on että opi nauttimaan huonoista valinnoista, huonoista kirjoista ja huonoista elokuvista. Ne ovat jotain mikä ruokkii luovuutta. Nykyään on niin paljon erilaista viihdettä ja opetusmateriaalia, kirjallisuutta, äänikirjoja, tuhat ja sata erilaista mediaa ja ärsykkeenlähdettä että on todellisia vaikeuksia valita sieltä itselleen sopivimpia. Usein luotamme erityisesti opiskelun ja viihteen kohdalla arvosteluihin ja muiden neuvoihin. Siinä missä se saattaa helpottaa illan elokuvavalintaa, se myös ohjaa meitä tiiviimmin samaan muottiin.
“Joko sä kirjotit sun “Idiootit ympärilläsi” -esseen?” Proakatemialainen kirjavinkkaaja 2018-2019
Tämä korostuu erityisesti meillä Proakatemialla. Puhutaan paljon “Proakatemiakuplasta” jolla viitataan juuri siihen että pyöritään täällä neljän seinän sisällä samoissa porukoissa, puhutaan samoja asioita samoista asioista ja tehdään asiat samalla tavalla. Otetaan tuo tilitoimisto koska se on muillakin ollut hyvä. Tehdään noita innovaatioprojekteja koska se on toiminut muillakin. Enkä nyt missään nimessä tarkoita että pitäisi olla erilainen ihan vain erilaisuuden vuoksi, mutta jossain vaiheessa tullaan tilanteeseen jossa on pakko kysyä itseltään oliko tämä nyt oikeasti hyvä kirja, vai pidänkö sitä hyvänä koska tuo, tämä, se ja hän suositteli sekä käytävällä että LinkedInissä. Liika muiden seuraaminen ja kopiointi turruttaa omaa luovuutta ja ajattelua. Uudet suuret maailmaa muuttavat liiketoimet, sovellukset, tuotteet, eivät synny katsomalla mitä on jo valmiiksi tai mitä muut tekee. Tiimin potentiaali yhdessä oppimisessa jää pitkälti käyttämättä jos kaikki lukevat samat teokset ja kirjoittavat niistä lähes identtiset esseet. Joskus on hyvä vähän hullutella, poiketa kaavasta ja tehdä jotain hassua, tyhmää tai arvaamatonta.
Kommentoi