Tampere
26 May, Sunday
15° C

Proakatemian esseepankki

Luova tekoäly mullistaa kaiken – Kuinka voisimme hyödyntää tekoälyä paremmin opinnoissamme kohti yrittäjyyttä?Kirjoittanut: Lauri Lähteenmäki - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Luova tekoäly mullistaa kaiken – ChatGPT näyttää tietä
Immo Salo
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Immo Salon teos (2023) Luova tekoäly muuttaa kaiken on erinomainen kirja yrittäjälle. Kirja laittoi ajatukseni juoksemaan nopeammin kuin koskaan ennen ja miettimään mikä muuttuu yrittäjyydessä ja työnteossa seuraavan 10 vuoden aikana. Samalla mietin, kuinka pystyisimme lisäämään tekoälyn hyödyntämistä opinnoissamme kohti yrittäjyyttä ja miten saamme tekoälystä yrittäjän parhaan ystävän. Myös Suomen tekoälykeskus on paljon mukana rahoittamassa tekoälyyn liittyviä hankkeita ja on hyvä huomata, että Suomessa otetaan tekoäly tosissaan. Tekoälyssä on riskinsä, mutta uskon, että tekoälyä tullaan käyttämään seuraavien vuosien aikana jokaisessa laitteessa ja ohjelmassa vielä laajemmin, kuin nykyään. Salo (2023) sanoo kirjassaan, että yksi isoimpia haasteita tulee olemaan se, kuinka tekoäly muokkaa työllisyyttä ja työelämää ja en voisi olla enempää samaa mieltä. Salo alleviivasi myös opetusmaailman sopeutumista uuteen työelämään ja yhteiskunnan todellisuuteen, jossa jotkut taidot siirtyvät tekoälyn hoidettavaksi. Tässä esseessä pohdin sitä, miten ja miksi tekoäly on tärkein asia oppia kohti yrittäjyyttä.

Itse uskon tekoälyn korvaavan niitä työtehtäviä ja asioita, jotka ovat hitaita tehdä ja tekee asioista tehokkaampia. Olen käyttänyt tekoälyä (Chat GPT) esimerkiksi Excelin opetteluun ja rakentanut sillä nopeasti laskukaavoja budjetinlaskentaan vapaa-ajallani. Tulevaisuudessa Microsoftin ohjelmassa tulee varmasti olemaan oma tekoälyapuri, jonka avulla käyttökokemus muuttuu paremmaksi ja helpommin opittavammaksi. Tekoäly tulee myös muokkaamaan markkinoinnin alaa ja esimerkiksi isojen datamassojen läpi käymistä. Myynnillisten toimien kohdistaminen tulee tulevaisuudessa olemaan entistä helpompaa, jos vaikkapa tietystä toimialasta on riittävä tieto saatavilla. Tästä syystä data, tieto ja sen kerääminen tulevat olemaan tärkeimpiä asioita yrityksen toiminnassa. Tiedon hakeminen tulee varmasti olemaan asia, joka muuttuu. Tiedon määrä kasvaa koko ajan ja siksi oikean tiedon hakemisesta nopeasti voi tulla tärkeämpi taito, kuin tiedon muistamisesta. Tämä ei tarkoita sitä, että ei tarvitse enää muistaa asioita, koska tiedon muistaminen helpottaa myös tiedon hakemista ja sen oppimista. Mutta tiedon hakeminen, vaikka monesta eri kirjasta yhtä aikaa, tulee nopeutumaan. Salo (2023) kertoo myös tästä esimerkin kirjastaan ja tällainen tekoälyapuri, joka tiivistää tiedon ja mahdollistaa keskustelun kirjan kanssa muokkaa meidän tapaamme opiskella. Salo (2023) toi esiin myös sen, että esim. lakitekstien läpikäyminen tulee nopeutumaan ja on jo nopeutunut tekoälyn avulla, joka on yrittäjän kannalta tärkeä asia.

Esimerkiksi Proakatemian 24h haasteessa tekoäly voi auttaa toimeksiannossa. Tässä tehtävässä on rajallinen määrä aikaa ja mahdollisesti tiedonhakua voisi nopeuttaa tekoälyn avulla. Toistaiseksi Chat GPT:hen ei voi
luottaa, että tieto olisi ajantasaista, mutta vuosien päästä esim. lakitekniset asiat voitaisiin selvittää nopeasti tekoälyn avulla. Tiedon kasaaminen on taito, jota meillä tulee kehittää nimenomaan tekoäly huomioiden. Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan ja siksi yrittäjien tulee pysyä mukana muutoksessa. Jo nykypäivänä erilaiset kyselyt tiimien asiakkaille tai potentiaalisille asiakkaille on mahdollista tehdä tekoälyn avulla ja muokata niitä personoidummaksi sen jälkeen, kun runko on tehty valmiiksi. Innovointi on myös mahdollista tekoälyn avulla ja se voi antaa hyvin mielenkiintoisia esimerkkejä vaikkapa blogin aiheeksi tai kuinka ratkaista joku ongelma. Näin saa säästettyä aikaa siitä ajatustyöstä mitä joutuu itse tekemään ja voi keskittyä käymään läpi hyviä ideoita ja kehittämään niitä eteenpäin.

 

Tässä esimerkki, kuinka Chat GPT voi keksiä sinulle kolme ehdotusta markkinointitapahtumasta:

Annetut taustatiedot ja tehtävä Chat GPT:lle:
”Voitko keksiä minulle kolme erilaista markkinointitempausta, joita suorittaa kesällä?
Tuotteemme on uusi energiajuoma, joka on tehty suomalaisten makuun sopivaksi.
Myyntipaikkana on Tampere, joka on 250000 ihmisen kaupunki ja täällä on paljon
opiskelijoita. Täällä on myös paljon puistoja ja yleisiä rantoja ja elävä keskusta.”
Tämän jälkeen kysyin vielä tarkempia neuvoja ja jotain WAU-efektiä, mistä voisi olla
minulle hyötyä. Ne ovat jokaisen ehdotuksen alla merkittynä.

1. Rantalentopalloturnaus ja maistatuspiste rannalla: Järjestä rantalentopalloturnaus rannalla
ja tarjoa energiajuoman maistiaisia samalla. Mainosta etukäteen sosiaalisessa mediassa ja
tarjoa osallistujille erikoistarjouksia.
a. Innosta osallistujia ja heidän ystäviään ilmoittautumaan etukäteen tarjoamalla
pientä osallistumislahjaa tai alennusta.
b. Kutsu paikallisia julkkiksia tai vaikuttajia osallistumaan ja jakamaan
tapahtumasta sosiaalisessa mediassa.

2. Opiskelijoiden teemabileet keskustassa: Järjestä kesäiset teemabileet Tampereen
keskustassa opiskelijoille. Tarjoa juomia ja hauskoja aktiviteetteja, ja mainosta
tapahtumaa paikallisissa korkeakouluissa ja somessa.
a. Järjestä kilpailuja ja arpajaisia, joissa voi voittaa energiajuomia, festivaalilippuja
tai muita houkuttelevia palkintoja.

3. Puistojen piknikpäivä: Järjestä piknikpäivä suositussa puistossa, tarjoa ilmaisia
energiajuomanäytteitä ja järjestä ulkoilmaaktiviteetteja. Kannusta osallistujia jakamaan
kuvia sosiaalisessa mediassa käyttäen brändisi hashtagia.
a. Valitse päivämäärä, joka ei kilpaile muiden suurten tapahtumien kanssa ja
huomioi paikalliset juhlapäivät, jolloin ihmiset ovat vapaalla.
b. Tee yhteistyötä paikallisten ruokakojujen kanssa tarjoamalla herkullisia
ruokavaihtoehtoja piknikille.

Sain muutamassa minuutissa kolme käypää ideaa markkinointitapahtumalle, joita pystyy oman tiedon ja tiimin tiedon avulla jalostamaan paremmiksi. Mitä paremmat lähtötiedot antavat, niin sitä parempia vastauksia voit saada. Lähtötietoihin voisi lisätä esim., että emme halua järjestää kesällä opiskelijatapahtumaa. Yhteenvetona voin todeta, että tulen käyttämään tekoälyä työkaluna kohti yrittäjyyttä ja haluan nähdä kuinka voin kehittyä sen käytössä ja löytämään uusia innovaatioita sen avulla. Tärkeintä on kuitenkin pitää kiinni siitä, että oma mieli pysyy virkeänä ja pystyy kehittämään asioita eteenpäin. Siksi tekoäly on hyvä renki, mutta huono isäntä.

 

Lähteet:

Salo, Immo. Luova tekoäly mullistaa kaiken: ChatGPT näyttää tietä. 1. painos.,
Kauppakamari, 2023.
https://fcai.fi/

Kommentoi