Tampere
27 May, Monday
15° C

Proakatemian esseepankki

Luonnonkosmetiikka vs tavallinenKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Ekologisuus ja ympäristötietoisuus ovat nyt trendejä, toivottavasti myös kestäviä sellaisia. Moni kuluttaja on kurkannut myös kylpyhuoneeseensa. Millaista kosmetiikkaa minä käytän? Markkinoille on rynnännyt luonnonkosmetiikkamerkit entistä vahvempina. Muutamavuosi sitten niiden ajateltiin olevan hippikamaa. Nyt moni kuluttaja on siirtynyt niin sanotusta tavallisesta kosmetiikasta, luonnonkosmetiikkaan. Se on tehty kuluttajalle helpommaksi ja moni ajattelee sen olevan turvallisempaa käyttää. Päätin ottaa asioista selvää, miksi valita luonnonkosmetiikka tavallisen sijaan?

 

Luonnonkosmetiikan ja synteettisen kosmetiikan, eli tavallisen erot ovat seuraavat:

“Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan kosmetiikan tuotteita, joiden valmistuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota ainesosien luonnolliseen alkuperään sekä siihen, miten tuotteen elinkaari vaikuttaa ihmiseen ja ympäristöön. Synteettisten, eli ihmisen valmistamien ainesosien sijaan luonnonkosmetiikassa käytetään luonnosta peräisin olevia raaka-aineita. “( Teknokemian yhdistys ry)

Eli luonnonkosmetiikka ei sisällä laboratoriossa kehiteltyjä yhdisteitä vaan ne tulevat suoraan luonnosta. Niitä ei myöskään testata eläimillä.

Miksei sitten kaikkea kosmetiikkaa tehdä luonnonmukaisesti? Miksi tarvitaan synteettisiä aineosia? Luonnonkosmetiikassa käytettävät aineet ovat hitaita ja kalliita kerätä. Jos kaikki kosmetiikkavalmistajat valmistaisivat luonnonkosmetiikkaa, se ei olisi kestävää raaka-aineiden kulutuksen osalta. Luonnonvarat kun ovat ehtyviä.

Entäs onko luonnonkosmetiikka turvallisempaa, kuin synteettinen? Vastaus on: ei. Kosmetiikkateollisuutta valvotaan tarkasti ja kaikilla markkinoille saapuvilla tuotteilla on samat vaatimukset. Kummastakaan kosmetiikasta ei imeydy kroppaan mitään sellaista, mikä voisi häiritä esimerkiksi hormonitoimintaamme.

Suurta keskustelua on herättänyt parabeenit eli lisä-aineet kosmetiikassa. Niitä käytetään, koska kosmetiikka antaa mikrobeille suotuisat olosuhteet kasvaa. Moni valitseekin purkin, jossa on merkintä parabeeniton. Parabeenit eivät kuitenkaan ole huolenaihe, niidenkin käyttöä valvotaan tarkasti ja ne eivät aiheuta haittaa ihmiselle.  Allergiaa voi aiheuttaa niin luonnonkosmetiikka kuin synteettinenkin, se riippuu ihmisestä ja ainesosista joille on herkkä. Kosmetiikka on oikein käytettynä aina turvallista.

Itse olen harkinnut siirtyväni kokonaan luonnonkosmetiikan käyttäjäksi. Olen ajatellut sen olevan ekologisempaa, vastuullisempaa ja turvallisempaa. Nyt kuitenkin asiaa tutkittuani en ole aivan varma onko luonnonkosmetiikka parempi vaihtoehto. Tällä hetkellä monet luonnonkosmetiikkabrändit ovat kovassa huudossa. Ehkä buumiin on vaikuttanut myös hyvä brändääminen? Jatkossa aion ostaa niin luonnonkosmetiikkaa kuin synteettistäkin. Mainonta, mielikuva ja arvojen kohtaaminen ovat uudet kriteerini valita kosmetiikkani.

Kommentit
 • Anni Minkkinen

  Ihanaa, että olet kiinnostunut luonnonkosmetiikasta, olen itse käyttänyt pelkästään luonnonkosmetiikkaa jo vuosia ja olen ollut erittäin tyytyväinen siihen. 🙂
  Kirjoitat, että synteettisestä kosmetiikasta ei imeytyisi elimistöömme mitään sellaista, joka häiritsisi elimistöämme. Valitettavasti tutkimusten mukaan synteettinen kosmetiikka on yksi suurimmista elimistön hormohäiritsijöistä. Tällä hetkellä esimerkiksi Tanskan valtio suosittelee raskaana olevien naisten olevan käyttämättä kosmetiikkaa raskauden aikana, tai käyttämään vain luonnonkosmetiikkaa, jotta sikiön kehitys ei häiriinny kosmetiikan hormonihäiritsijöiden takia. Aihe on toki vielä tuore ja tutkimuksia on sekä puolesta että vastaan, mutta itse koen luonnollisista aineista valmistetun kosmetiikan olevan turvallisinta. Esimerkiksi synteettisissä huulipunissa on lähes aina mukana pieniä määriä muovia, en koe kovin turvalliseksi sitä, että huulieni kautta nielisin elimistööni myrkyllistä muovia. :/
  Jos aihe kiinnostaa sinua enemmän, suosittelen tutustumaan esimerkiksi Kemikaalicoctail-blogiin ja esimerkiksi tähän postaukseen: http://www.kemikaalicocktail.fi/2017/02/kosmetiikan-hormonihairikot-ja-miten-niita-voi-valttaa/
  sekä toki Pro Luonnonkosmetiikka -yhdistyksen nettisivuihin: http://www.luonnonkosmetiikka.fi
  Kaunista kevättä! 🙂 <3

  29.4.2018
Kommentoi