Tampere
22 May, Wednesday
18° C

Proakatemian esseepankki

Lukemisen haaste part 2Kirjoittanut: Helena Tahlo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

 

Lokakuu

 

”Kello on 22.19 haluisin niin paljon lukea tuota kirjaa vierelläni, mutta väsymys suuntaa haluni tuijottaa tuota helpompaa lähdettä. Missä ei tarvitse ajatella vaan olla. Kuitenkin huomaan laitteen otettua käteeni, että siellä ei ole mitään kiinnostavaa ja päädyn tuijottamaan aloitusvalikkoa. Miksi näin on? Miksi?

 

Olen vieläkin yhtä kaukana tavoitteestani kuin ensimmäistä esseetä kirjoittaessani. En ole päässyt loppuun neiti Marplessa. Sivuja on jäljellä enää noin 50, mutta silti koen sen hyvin raskaaksi ja vaivalloiseksi päästä loppuun. On kulunut pari kuukautta kirjan aloituksen jälkeen. Alussa olin hyvin motivoitunut ja halukas saavuttamaan tavoitteeni. Kuitenkin jostain syystä siirryin vanhoihin tapoihini ja unohdin kokonaan kirjan yö pöydälleni. Kerron itselleni, että minulla mukamas ei ollut aikaa lukea. Mutta kuitenkin minulla oli aikaa istua tv edessä illat. Miksi on niin vaikeaa valita lukeminen muun viihteen edelle?

 

Haluan yhä tehdä lukemisesta tavan. Tästä syystä kävin kirjastossa ja lainasin itselleni kirjan, joka kertoo hyvän elämän opeista. En ole päässyt johdantoa eteenpäin. Mutta takakannen teksti luo toivoa sille, että kirjan aihe on niin kiinnostava, että jaksan sen lukea. Myös ajan nopea kulku pistää persuksiin tulta, kun pitäisi nuo essee pisteetkin saada kasaan. Ehkä tästä vielä tulee jotain.”

 

Joulukuu

 

Nämä sanat olen kirjoittanut muistiini lokakuussa. Nyt on joulukuun 7 päivä, enkä ole vieläkään saanut tuota kirjaa luettua loppuun. Varmistin, että hyvin pitkälle olin siinä päässyt ja jäljelle jäänyt vähäiset 30 sivua lukematta, mutta yhä ne 30 sivua on lukemattomana yöpöydälläni. Jälkeenpäin ajateltuna ei ihan putkeen mennyt. Tähän on kuitenkin monta syystä, kiireinen syksy oman yksityiselämän parissa ja monen moista on tullut koettua syksyn aikana. Olen kuitenkin saanut yhden kokonaisen kirjan luettua syksyn aikana. Tämä kirja oli nimeltään The Happines Advantage, jonka luin englannin kielen kurssiamme varten. Olen todella ylpeä itsestäni ja siitä, että vihdoinkin sain luettua kirjan kannesta kanteen ja juuri tämä kirja loi minussa uuden lukemisen ilon. Toivon siis, että tämä into jatkuu yhä ja saisin vihdoinkin luotua lukemisesta tavan.

 

Siispä laitan itselleni uuden tavoitteen, haluan lukea 3 kirjaa joululoman aikana ja nauttia niiden lukemisesta.

 

 

Miten lähestyn

 

Shawn Achor antaa kirjassaan The Happiness Advantage oivallisen esimerkin, jonka uskon auttavan minua omalla lukemismatkallani. Sen nimi on the 20 second rule, ideana 20 sekunnin säännössä on tuoda haluttuja aktiviteettejä 20 sekunnin päähän sen suorittamiseen. Eli minun kohdallani sen sijaan, että mahdollistaisin itselleni tv katselun säännönmukaisesti ja pitäisin kaukosäädintäni sohvan vieressä pöydällä. Laitan sen tilalle kirjan, jota haluan lukea. Säännön mukaan ihmisolemukseni on niin laiska, että sen sijaan, että hakisin kaukosäätimen tv vierestä, otan käteeni kirjan minua viihdyttääkseni.

 

Lähteet:

 

Achor, S.2010. The Happines Advantage. The seven principles that fuel success and performance at work.

 

Kommentoi