Tampere
20 Jun, Thursday
13° C

Proakatemian esseepankki

Loppukiteytys ajastani ProakatemiallaKirjoittanut: Oskari Avotie - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Loppukiteytys ajastani akatemialla

 

Loppu alkaa olla lähellä. Alle kuukauden päästä tämä matka Proakatemialla saa päätöksensä final camp reissulla Kaliforniassa. Tässä vaiheessa onkin hyvä katsoa ajassa taaksepäin mitä täällä tuli opittua.

 

Odotukseni

 

Tullessani en oikein osannut odottaa mitään. Tiesin vain, että Proakatemialla tehdään käytännössä asioita, joka olikin iso tekijä minkä takia tänne hain. En myöskään ottanut selvää paljoakaan mitä Aksulla ylipäätään tehdään. Muistan kun ensimmäisen kerran kun astuin Aksun ovista sisään. Päivähän oli ns. ensimmäinen virallinen ”koulupäivä” sillä en ensimmäisen opiskeluvuoden aikana käynyt kertaakaan Akatemian tiloissa. Suurimmaksi osaksi johtuen siitä, että ensimmäisen vuoden opiskelin TAMKin tiloissa ja mielenkiinto ei riittänyt silloin käydä tutustumassa etukäteen uuteen opinahjoon. Näin jälkikäteen miettien, ehkä olisi voinut ottaa enemmän selvää, mutta turhapa sitä on miettiä.

Koska suuria odotuksia ei ollut, ei voi ehkä sanoa odotusten ylittyneen, mutta paljon enemmän tältä taipaleelta on saanut, kun olisin voinut kuvitella.

 

Mitä osasin tullessani ja mitä osaan nyt?

 

Kun tulin Akatemialle olin 20 vuotta. Tuntui aika untuvikolta tulla tiimiin 19 muun siinä vaiheessa vielä täysin tuntemattomien ihmisen joukkoon. Muistan silloin vahvan tunteen siitä, ettei minulla ole mitään erikoistaitoja, että ole tasaisen hyvä monessa asiassa. Tämä fraasi seurasi minua kyllä aika pitkään Akatemia taipaleella. Silloin 20-vuotiaana, lukio pohjalta, armeijan käyneenä ja suhteellisen vähän työelämäkokemusta omaavana nuorena poikana tuntui, ettei minulla ole mitään erikoista osaamista. Huomaan itse, kuinka osaamiseni itseni tarkastelussa ja reflektoinnissa on kehittynyt. Tunnista vahvuuksiani ja eritoten heikkouksiani. Vahvuudet ovat helpommin löydettävissä, mutta heikkouksien löytäminen ja niiden hyväksyminen on paljon vaikeampaa.

Mitä osaan nyt? Itselleni ei mielestäni kehittynyt mitään substanssi osaamista. Se on oikeastaan ihan ok, sillä en sitä hakemutkaan täältä. Suurin muutos on tapahtunut ajatusmaailmassa. Tiimin kanssa kokemien onnistumisten, sattumusten ja kädenvääntöjen kautta on oma ajattelu myös laajentunut. Pelkkien tiimitaitojen lisäksi tiimin kanssa tai yleisesti ihmisten kanssa toimiessa tunneäly taidot kehittyvät, jotka ovat työelämässä erittäin isossa arvossa.

Yleisesti opin myös paljon taloudesta. Tuleekohan tässä nyt vuosi talouspäällikkyyttä täyteen ja sieltä on saanut jotain käsitystä kuinka talous yrityksessä toimii. Akatemialla oikeastaan hienous onkin se, että täällä pystyy kokeilemaan aivan kaikkea. Esimerkiksi itselleni, joka oli tehnyt kolmena kesänä kesätöitä sai uskomattoman mahdollisuuden kokeilla kaikkea uutta ja saada näkökulmaa asioihin jotka kiinnostaa ja saada uusia kokemuksia. Itse ole Akatemia uralla mm. dubannut videon ruotsiksi, saanut ensimmäiset myyntikokemukset ja kehittynyt siinä valtavasti ajan mittaa, ollut mukana järjestämässä tapahtumaa, rakentanut omaa tuotetta jne. Ja sen lisäksi tiimiltä on saanut myös paljon oppia heidän projekteistaan. Nähnyt esim. kuinka perustaa oma verkkokauppa, vaatebrändi, videotuotantotoimisto jne jne. Esimerkkejä on lukuisia! Kokemusta on karttunut näiden 2,5 vuoden aikana paljon ja siitä olen kyllä kiitollinen. Myös akatemia aikana on myös kertynyt lisää itsevarmuutta, rohkeutta ja varmistusta siihen, että selviää mistä vaan tilanteesta, kun vain niin haluaa.

 

Mikä oli upeinta ja mieleen painuvinta?

 

Muistoja on paljon ja hyviä ja huonoja, mutta mieleen tulee muisto, josta upeus on kaukana. Jos muistelee aikaa, jolloin tiimi ei toiminut lainkaan. Kävimme arvojamme läpi neljättä pajaa ja sen ahdistuksen arvojen päättämisestä tunsi on ennen pajan alkua. No mutta siitäkin selvittiin ja oikeastaan sen jälkeen ihmiset alkoivat ymmärtää, että tiimin päätökset ja toiminta eivät aina ole samat kuin omat mieltymykset. Se on tärkeä ymmärtää ja silti laittaa 110% itsestään tiimin asettamiin tavoitteisiin, se on tiimipelaajan merkki.

Akatemian yhteiset tapahtumat jäävät kyllä mieleen, niin yhteiset bileet kuin myyntipäivät ja muut.

 

Miten tästä eteenpäin?

 

Jaa a… Siihen kun osaisi antaa hyvän vastauksen. Vielä itselläni on vaihtoehdot auki. Haluaisin lähteä yrittämään ja laittaa startuppia pystyyn tiimissä. Ideaa yritykseen on olemassa, mutta vielä tehdään kartoitusta ja selvitetään, onko järkeä lähteä kokeilemaan.

Mutta tulevaisuudessa halua työskennellä tiimissä! Sen olen kokenut tärkeänä asiana ja olen myös nähnyt kuinka toimiva tiimi parantaa toistensa heikkouksia. Myös tulevaisuudessa haluan hyödyntää johtamistaitoja, joita pystytin jalostamaan akatemia aikana. Ihmisten kanssa toimiminen on mielestäni yksi vahvuuksistani ja sitä pyrin hyödyntämään.

Kirjojenluku ja jatkuva oppiminen ovat tärkeä oppi, joita haluan jatkossakin pitää tärkeässä roolissa.

 

Noh tästä matkasta voisi kirjoittaa paljon enemmänkin, mutta tässä nyt joitain ajatuksia Proakatemia taipaleestani.

Kommentoi