Tampere
20 Jun, Thursday
13° C

Proakatemian esseepankki

LohkoketjuteoriaKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

 

 

Oon huomannut kuinka viime aikoina mediassa on keskusteltu kasvavaan tahtiin kryptovaluutoista, blockchainistä ja louhinnasta. Uusi teknologia aiheuttaa parranpärinää ja muuta suhinaa, etenkin kun sen olisi tarkoitus olla uusi internet ja pankiton rahajärjestelmä. Listasin alle muutaman otsikon jotka ovat itselläni osuuteen silmään.
 

”Ilmasto lämpenee kryptovaluuttojen takia”

Kryptovaluuttojen louhinnan aiheuttamat ilmastovaikutukset tuntuvat olevan puheenaiheena joka toinen viikko.  Ilmasto lämpenee ja sähköä kulutetaan pienen valtion verran. Olen kovasti pohtinut mihin tämän keskustelun mielekkyys perustuu. Harvoin pohditaankaan mihinkä kaikkeen mielettömyyteen sähköä nykyään tuhlataan mutta jostain syystä louhinnasta on tullut jokseenkin merkittävä tässä keskustelussa. Kuuluisiko sähkönkulutuksen olla juuri se asia joka on tapetilla eikä esimerkiksi sähkötuotantotavat. Mielestäni on toissijaista tutkia ja miettiä kuinka paljon jokin asia kuluttaa sähkö, kun on olemassa keinoja tuottaa sähköä täysin uusiutuvin keinoin.

 

”Finanssivalvonta varoittaa bitcoin-kuplasta”

Monien suurien pankkien sekä finanssilaitosten mielestä bitcoin on noussut kuplaksi joka ei ole enää kestävä. Fiva kommentoi kryptovaluutan tuotto-odotus perustuu pelkästään odotuksiin siitä, että joku ostaa kohteen myöhemmin kalliimmalla. Ja tietyllä tavalla Fiva on siinä aivan oikeassa. Mutta samalla tavalla toimi myös Fiat-järjestelmämme, kun se oli sidottuna kultaan; kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Tosin nykyään myös keskuspankki saa määritellä täysin mielivapaasti, kuinka paljon rahaa painaa. Se kuulostaakin paljon vakaammalta ratkaisulta.

 

”Nordea kieltää työntekijöiltään bitcoinin”

En edes tiennyt, että työnantajalla on näin laajat oikeudet työtekijän yksityisyyteen. Ei ainakaan kuuluisi olla. Nordean lehdistöpäällikkö totesi tiedotteessaan reippaasti, että Nordea pelkää, että työntekijät joutuvat tilanteisiin, jotka ovat epäeettisiä tai rikollisia. Siis pankki, joka on tarjonnut asiakkailleen useita vuosia veroparatiisipalveluita, on nyt niin vahvassa eettisessä ristiriidassa bitcoinin kanssa, että on päättänyt kieltää sen työntekijöiltään. Nordean pelko on siis selkeästi muualla kuin työntekijöiden bitcoinlompakoissa.

 

https://www.hs.fi/teknologia/art-2000005528114.html

https://www.hs.fi/talous/art-2000005459450.html

https://www.talouselama.fi/uutiset/nordea-kieltaa-tyontekijoiltaan-bitcoinin-pelkaamme-etta-tyontekijat-joutuvat-tilanteisiin-jotka-ovat-rikollisia/695a798f-28fd-3870-9bc2-4955540be5d3

Kommentit
Kommentoi