Tampere
24 May, Friday
26° C

Proakatemian esseepankki

Logged InKirjoittanut: Rasmus Piiroinen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Kaverini järjesti viimesyksyllä tapansa mukaan illanistujaiset. Ilta meni normaaliin malliin: Pelailtiin lautapelejä ja nautittiin muutama bisse. Kaverini on järkyttävän sosiaalinen ihminen, joten paikan päällä oli muutama itselleni tuntematon kaveri. Tapani mukaan leikin itsekin reipasta ja sosiaalista ihmistä, etten antaisi itsestäni huonoa kuvaa. Yllätyksekseni meiltä löytyi tämän uuden kaverin kanssa paljon samanlaisia asioita. Silloin taisimme Apajan porukalla olla tekemässä Tampereen kaupungille ”24h” projektia, missä tarkoituksemme oli innovoida ostoskeskuksiin nuorisotilat, jotka kutsuvat nuoria pois norkoilemasta ostarin sisällä. Keskustelu meni luonnollisesti tähän projektiin, koska en osaa puhua vissiin mistään muusta.

 

Tämä uusi kaveri opiskeli jossain päin suomea sosionomiksi ja hän kiinnostui tästä aiheesta paljon. Ajattelimme tällaista pienimuotoista pelitilaa, josta voitaisiin ohjata eteenpäin taitavia pelaajia (okei, oli siellä muutakin mietittynä). Uusi kaveri innostui ideasta. Hän sanoi, että pelien kautta voisi hoitaa nuorisotyötä tehokkaasti. Kaveri oli juuri kattonut Yleltä dokumenttisarjan nimeltä ”Logged In”. Dokkari käsitteli nuoria aikuisia, joiden elämä pyöri hyvinkin paljon pelien ympärillä, syrjässä muusta. Lupasin kaverille katsovani tämän dokumentin, mutta enhän minä sitä ikinä katsonut.

 

Mutta elämä on kummallista. En silloin tiennyt, että seuraavana keväänä suunnittelemmekin toimintaa eurheilun ympärille.  Nyt kun tuo nuorisotyön mahdollisuus on tullut meille  Finesportsilla eteen, tulikin tämä uuden kaverin kanssa keskustelu mieleeni. Päädyinpä siis katsomaan kaverin suositteleman sarjan. Ja se olikin ihan hyvä idea, nimittäin sieltä nousi paljon hyviä ajatuksia.

 

Logged In tosiaan käsitteli viiden nuoren aikuisen vaikeita aikoja ja sitä kuinka pelit olivat iso osa heidän elämäänsä. Dokumentissä monen kohdalla lapsuus ja nuoruus ajat olivat olleet vaikeat, sekä kavereita oli vähän. Pelit olivatkin yksi selviytymiskeino nuorena. Kun ulkomaalimasta ei saanut hyväksyntää, saattoi Discordissa olla kasa kavereita, jotka arvostivat henkilön taitoja pelien sisällä.

 

Jokaisen jakson alussa päädyinkin miettimään väitettä, minkä usein olen kuullut: ”Pelit saavat nuoret syrjäytymään”. Väitän, ettei näin ole. Monella syrjäytyminen alkoi jo suoraan koulussa, kun heitä kiusattiin. Tai kotona olot olivat vaikeat. Pelit auttoivat näitä henkilöitä jatkamaan eteenpäin. Eräskin henkilö tässä dokumentissa sanoi Runescapen olevan ainoita syitä miksi nousta sängystä ylös. Valitettaavaa tosin jokaisen näiden kohdalla pelit eivät olleet ainut tapa jatkaa eteenpäin. Jokainen veti, joko huumeita tai alkoholia pahan olon helpottamiseksi.

 

Tämä uusi kaveri, kenet tapasin pippaloissa, heittikin meidän nuorisohuoneeseen liittyvän kyssärin: ”Miten jalostaa hakkerit eteenpäin?”. Kysymys oli selkeästi saanut intosta Logged Inistä. Ensimmäisessä jaksossa esiintynyt henkilö osoittikin turhautumisensa siihen, että hän on tehnyt kaiken laisia tietoverkkorikoksia, mutta silti ei pääse kouluun hankkimaan oikeita papereita.

 

Siis tuo asia ei mene mun päähän. Mieti hetki: Kaveri kykenee luomaan rahaa taidoillansa varastamalla tietoja. Hän osaa oikeasti paljon asioita, että kykenee tekemään niin. Silti kouluun ei pääse. Tämä henkilö totesikin systeemin ajavan rikollisuuteen. Uskon tämän olevan myös ongelma johon pitäisi puuttua.

 

Suomestakin löytyy eettisten hakkereiden ryhmiä, jotka hakevat juurikin näitä taitavia henkilöitä laillisen hakkeroinnin pariin. Jos osaat murtaa tietosuojia, tiedät missä heikkous on. Silloinhan voit tehdä tietosuojatestailua. Ja siitä voi saada oikeasti hyvää palkkaa. Onkin mielenkiintoista, miksi tällaiset henkilöt eivät pääse laillisen työn pariin.

 

Meillä oli viimeksi Proakatemialla paja, jonka aiheena oli yhteisö. Olen miettinyt paljon, kuinka Finesportsille saisi luotua yhteisön, jossa jokaista voitaisiin mahdollisesti ajaa eteenpäin. Valmentajamme totesikin, että sanaa yhteisö viljellään aivan liikaa, joten mietinkin olisiko oikeasti kyseessä yhteisö vai enemmänkin kasa kaveruksia. Totesin, että kyseessä ei tulisi olemaan ainakaan samanlainen yhteisö, kuin mitä Proakatemialla on. Mutta sellainen yhteisö, missä jokainen tuntisi olonsa hyväksytyksi ja voisi tutustua uusiin henkilöihin, mikäli sille on tarve. Eli porukka, jotka ovat saman henkisiä ja hyväksyvät uudet tuttavuudet avoimesti.

 

Tähän ”yhteisöön” kuuluisi myös nuoriso ohjaajat. Vanha ystäväni ja tubettaja ”Vpart” ylläpitää discordissa serveriä, jossa on kasa mopoista kiinnostuneita nuoria. Koen, että kyseessä on jonkin asteen yhteisö, sillä henkilöt olivat hyvin avoimia toisiaan kohtaan. Siellä myös toimii kasa nuoriso-ohjaajia, joita nuoret voivat lähestyä, mikäli tarvitsee puhua jostain. Koen, tämän olevan hyvä tapa.

 

Tälläisen pelaajien yhteisöstä voitaisiin myös etsiä kavereita, jotka osaavat esimerkiksi tehdä tietomurtoja ja sen jälkeen ohjata heitä tällaisten eettisten hakkareiden pariin. Näin saataisiin oikeasti vaikutettua yhteiskuntaan. Ja sitten sieltä nokkela kaveri taas miettii ”No miten tästä saa rahaa?”. Niin no. Uskon tämän palvelun olevan sen verta arvokasta, että valtio voisia tukea tällaisen toiminnan ylläpitämistä. Se selviää, jonain päivänä.

 

Mun vanha kaveri on hyvä esimerkki. Logged In osuikin jokseenkin heikkoon kohtaan, sillä eräs kaverini on tällä hetkellä melko samassa tilanteessa. Erittäin taitava ja järkevä kaveri, mutta olosuhteet ovat saaneet hänet syrjäytymään yhteiskunnasta. Klassinen tapaus, katkeroitui siihen, että asiat eivät menneet putkeen, harjoitteli tekemään kiusaa netin välityksellä ja noh, saattoipa tehdä muutaman euronkin sillä. Silti hänkään ei saanut koulupaikkaa, vaikka varmasti osaa tehdä koneella ihan mitä tahansa.

 

Toki koulutuksen saaminen ei ole pelkästään siitä kiinni osaako käyttää tietokonetta, siihen vaikuttaa muutkin asiat. Ehkä pitäisi saada muut osa-alueet elämässä ensin kuntoon. Olisikin hienoa kyetä luomaan alusta, joka tsemppaisi tällaisia henkilöitä eteenpäin. Tämän ”yhteisön” kautta voisi löytyä niin taitavia koneen käyttäjiä, graaffisia osaajia sekä taitavia pelaajia.

 

Nämä tarvitsisivat konkreettisia tapoja, että oikeat henkilöt löytyisivät. Graaffsille osaajille voisi järjestää jonkin sortin kilpailuja, esim ”yhteisön” yleisilmeen kanssa. Joka kuukausittainen Banneri kilpailu! Pelaajille turnauksia ja tietokone eksperteille… no, keksitään jotain!

 

Päälimäiseksi dokumentista siis jäikin huoli. Huoli siitä, että maailmasta löytyy nuoria jotka jäävät yksin. Kuitenkin moni heistä on löytänyt pelien kautta mahdollisuuden sosiaalisoitua, edes jollain tasolla, muiden kaltaistensa kanssa. Pelit ovat monelle yhdistävä tekiä. Oma kokemukseni onkin, että pelipiireissä ei ole paljoa syrjintää, vaan kaikki ovat tervetulleita. Kunhan vain ensimmäisen kerran löytää sen porukan, mihin tahtoo sisään. Uskon yleisen palvelimen, jossa ei ole sosiaalityöntekijöiden kankeutta mukana, olevan mahdollinen ratkaisu. Saammekin toivottavasti tulevaisuudessa nähdä, kuinka toimiva tällainen ratkaisu on.

 

Lähteet:
Kieksi, S. Logged In -dokumentti,YLE

Kommentoi