Tampere
30 May, Thursday
21° C

Proakatemian esseepankki

Liiketoimintasuunnitelman riskien hallintaKirjoittanut: Vili Anttonen - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Hyvä liiketoimintasuunnitelma
Johannes Hesso
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Liiketoimintasuunnitelman riskien hallinta

Mitä jos laitteisto menee rikki, mitä jos loppuun palaminen tapahtuu tai mitä jos iskee globaali pandemia? Onko yrityksesi valmis vastaamaan moisiin kolauksiin? Tätä on riskien hallinta. Riskien hallinnalla pyritään olemaan valmis tilanteen kuin tilanteen sattuessa. Olisi mielenkiintoista tietää kuinka moni yrityksistä oli riskienhallinnan osalta valmis covid-19 viruksen laajaan leviämiseen. Uskon, että tämä luku oli suhteellisen pieni. Riskejä löytyy monen laisia ja niitä voidaan jakaa erilaisiin luokkiin.

Liikeriskit

Liikeriskit ovat eläviä riskejä. Liikeriskien vakavuus ja mahdollisuus elää jatkuvasti ja tämän takia, niihin on hyvä varautua huolellisesti tehdyllä liiketoimintasuunnitelmalla. Näiden lisäksi liikeriskien riskihallinta-analyysiä on hyvä muokata säännöllisin väliajoin ja tämän takia myös luoda helposti muokattava semmoinen. Olen esimerkiksi itse käyttänyt aikaisemmin tekemissäni projekteissa riskianalyysiä, jossa tulee ilmi riskin vaikuttavuus ja todennäköisyys. Nämä arvioidaan jokaisen riskin kohdalla erikseen. Molemmat arvioidaan numeroin 1-5, ja nämä luvut kertomalla saadaan tietoon riski-indeksi. Riski-indeksi kertoo riskin kriittisyyden ja ajankohtaisuuden. Tämän lisäksi samaiseen analyysiin on hyvä lisätä toimenpide tai toimenpiteitä, joilla riski ehkäistään. Loppuun vielä riskin vastuuhenkilöt sekä riskin tila. Avot, nyt on valmiina yksinkertainen ja helposti toteutettava riskianalyysi liikeriskien ehkäisyä ja tunnustamista varten. Tässä vielä muutama esimerkki muutamasta mahdollisesta liikeriskistä.

  • asiakkaiden maksuvaikeudet
  • tavarantoimittajien toimitusvaikeudet
  • yrityksen kannattavuuden äkillinen heikentyminen
  • kilpailijoiden toimet
  • taloudellisen ympäristön tapahtumat.

Hesso, Johannes. Hyvä liiketoimintasuunnitelma . 2. uud. p. Helsinki: Kauppakamari, 2015. Print.

Vahinkoriskit

Ovat hyvin yksiselitteisiä ja niiden vaikutus sekä todennäköisuus ovat hyvän liiketoimintasuunnitelman tehdessä aika selkeitä. Nämä ovat juuri niitä ilkivallan tai muun häröilyn aiheuttamia vahinkoja, mitä saattaa sattua minä päivänä hyvänsä. Vaikka ne ovatkin suhteellisen yksiselitteisiä, niin niihinkin kannattaa joka tapauksessa varautua ja varsinkin vahinkoriskeihin hyvä tapa varautua on vakuutukset. Tässä vielä muutama esimerkki.

  • omaisuusvahingot
  • rikokset
  • keskeytys- ja riippuvuusvahingot
  • vahingonkorvausvaatimukset
  • henkilöriskit.

 

Hesso, Johannes. Hyvä liiketoimintasuunnitelma . 2. uud. p. Helsinki: Kauppakamari, 2015. Print.

 

Riskien välttäminen ja minimoiminen

Ovat hyviä tapoja jokaiselle yrittäjälle. Pelkästään maalaisjärkeä käyttämällä voidaan välttyä monilta riskeiltä, mutta tapoja on muitakin. Esimerkkinä pelkästään lakimiestä hyödyntämällä voidaan välttyä hölmöiltä jopa kohtalokkailta riskeiltä. Lakimiestä kannattaakin hyödyntää varsinkin sopimuksien kanssa, ellet itse ole sattumalta lakia opiskellut. Sama pätee muuhunkin konsultointiin. Olen itse aina ollut sitä mieltä, että kun jotain uutta aloittaa, niin kannattaa pyytää konsultointia joltain viisaammalta. Tämä säästää aikaa ja yleensä ne viisaimmat ovat tehneet jo ne hölmötkin mokat ja oppineet niistä jotain. Konsultointia hyödyntämällä sinun ei tarvitse itse välttämättä tehdä samoja virheitä. Nykypäivänä kun tietoa liikkuu suuntaan jos toiseenkin aivan älyttömästi, niin itsensä sekä alaisten jatkuva kouluttaminen on myös hyvä tapa varautua riskeihin. Mitä viisaampaa porukka on, niin sitä vähemmän myös vahinkoja tapahtuu. Samaan tapaan nykypäivänä loppuun palaminen on yrittäjän yksi suurimmista riskeistä. Johtuuko se sitten tiedon paljoudesta vai mistä, sitä en tiedä, mutta siihenkin onneksi voi varautua. Miten tähän voidaan sitten varautua? Yksinkertaisesti sanottuna hyvinvointiin panostamalla. Kyllä, yrittäjänä kannattaa panostaa itseensä sekä alaisiinsa yhtä lailla. Tämä on näinä aikoina hengityssuojaimia valmistavaa yritystäkin kannattavampi sijoituskohde ja sijoituskohteena sitä kannattaakin pitääkin. Yritys, jonka henkilöstö voi hyvin pystyy myös reagoimaan riskeihin paremmin.

 

Riskienhallinnan ulkoistaminen

Varsinkin isommissa yrityksissä riskien ulkoistaminen voi olla rahallisestikin kannattava siirto. Se, että palkkaat ulkopuolisen tekijän vastaamaan jonkun tietyn osa-alueen riskeistä, oli se sitten vakuutusyhtiö tai yksityishenkilö, voi säästää yritykselle valtavia määriä rahaa. Tämä on varteen otettava vaihtoehto ja samalla se säästää yrittäjältä aikaa johonkin muuhun oleelliseen asiaan.

 

Lähteet:

Hesso, Johannes. Hyvä liiketoimintasuunnitelma . 2. uud. p. Helsinki: Kauppakamari, 2015. Print.

Kommentoi