Tampere
21 May, Tuesday
7° C

Proakatemian esseepankki

Liiketoiminnan ostaminenKirjoittanut: Helmi Kaihlanen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Valmiin liiketoiminnan ostaminen on ollut minulla ja tiimikaverillani Sofialla toiveissa jo hetken aikaa. Tämän syksyn aikana löysimme sopivan yrityksen, teimme tarjouksen, ja iloksemme se hyväksyttiin! Käynnistämme liiketoiminnan uuden osakeyhtiön alla, virallisesti 1.1.2024.

Tässä esseessä kerron lyhyesti muutamia pointteja, jotka ovat minulle itselle jääneet mieleen ja ajattelin että ne saattaisivat hyödyntää jotain muutakin, joka miettii liiketoiminnan ostamista.

Roima on alusta asti ollut kannustanut meitä valmiin liiketoiminnan ostamiseen.

Alkuperäinen ajatuksemme oli liittää yritys Roiman alle vuodeksi, siirtäen toiminta osakeyhtiön alle akatemialta valmistumisen jälkeen. Kuitenkin harkitessamme ja laskiessamme vaihtoehtoja ja keskusteltuamme alumnin kanssa, päätimme perustaa välittömästi oman osakeyhtiön ja ostaa liiketoiminnan sen alle.

Painavin syy oli taloudellinen. Päädyimme tähän ratkaisuun välttääksemme kahden kauppahinnan maksamisen lyhyen aikavälin sisällä. Ensin olisimme ostaneet liiketoiminnan Roimalle ja sitten vuoden päästä uudelle osakeyhtiölle, valmistumisen jälkeen. Tämä päätös antaa meille varman perustan liiketoiminnan käynnistämiselle.

 

 

Liiketoimintakauppa = ostetaan tarkasti määritelty liiketoiminta ja sopimuksen mukaiset toiminnot. Osapuolet, eli ostaja ja myyjä voivat melko vapaasti neuvotella sopimukseen haluamansa asiat.

Väestön vanhentuessa, ikääntyneet yrittäjät haluavat liiketaloudellisesti toimivalleen liiketoiminalleen jatkajan. Yrityksen ostaminen sen perustamisen sijaan voi tarjota useita etuja. Ensinnäkin ostettavassa yrityksessä saattavat olla valmiina liikeidea, säännöllinen asiakaskunta ja vakiintunut maine, jolloin yrittäjän ei tarvitse käyttää resursseja liiketoiminnan aloittamiseen. Kun ostat yrityksen, on monet alkutaipaleen kompastuskivet usein ylitetty. (Bowa.fi, nd)

Ennen yrityskauppaa on tärkeää ottaa huomioon useita seikkoja. Yrityksen toimialan, tulevaisuuden ja kehityksen tunteminen on ensiarvoisen tärkeää. Markkinointisuunnitelmasta voi saada paljon tietoa, ja oma kokemus alalta voi olla etu. Yrityksen omaisuuden oikea arvottaminen ja myytävän kokonaisuuden tarkistaminen ovat keskeisiä asioita oikean hinnan määrittämisessä. On tärkeää tuntea yrityksen vahvuudet ja heikkoudet sekä varmistaa, että kauppa kattaa olennaiset liiketoimintaan liittyvät näkökulmat.(Bowa.fi, nd)

Tärkeänä etuna liiketoimintakaupoissa korostetaan sitä, että kauppa ei sido ostajaa yrityksen kaikkiin menneisyyden taakkoihin, esimerkiksi taloudellisiin. Liiketoimintakauppa tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden yritykselle jatkaa, uudistua ja olla pitkäikäinen. (Herranen, 2020.  84-85)

Muutama vinkki alkuun:

  • Juttele oman tiimin kanssa avoimesti, jos kiinnostuksesi heräsi liiketoiminnan ostamisen suhteen
  • Kysy apua valmentajilta, alumneilta tutuilta tarjouksen tekemiseen. Älä ikinä maksa myyjän toteutumattomista suunnitelmista jotka ”lisäisivät” yrityksen arvoa.
  • Ole tarkka kauppasopimuksessa olevista yksityiskohdista. Esimerkiksi riitatilanteessa/erimielisyyksissä selvittäminen aina oman kotikaupunkisi käräjäoikeudessa.

 

Pohdinta

Pieni kurkistus siihen mitä liiketoimintakauppa tarkoittaa ja muutama vinkki, jolla pääset alkuun. Pidä omista oikeuksistasi huolta ja luota vaistoihisi myyjän suhteen. Jos saat hyvän, luotettavan ja huolellisen vaikutelman myyjästä niin saatatte päästä kaupantekoon saakka! Erityisesti kolmannen vuoden aikana kannattaa akatemialla alkaa suunnittelemaan valmistumisen jälkeistä aikaa. Nyt myös minulla on tämän syksyn aikana vahvistunut olo mitä haluan yrittäjänä tehdä.

 

Lähteet

Bowa.fi. Yrityksen ostaminen: Mitä tulee ottaa huomioon? Artikkeli. Nd.
Herranen. K. 2020. Ketterä kasvu. Alma talent Helsinki.
Kommentoi