Tampere
21 Jun, Friday
17° C

Proakatemian esseepankki

Kymmenen käskyä 24 H -valmistautumiseenKirjoittanut: Johanna Sauvula - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Essee on julkaistu Eventan blogissa: https://www.eventa.fi/blogi

 

Kymmenen käskyä 24 H -valmistautumiseen

 

 1. Treenatkaa tiimin kanssa! Tehkää suunnitelma, mitä treenaatte. Pidättekö pajoja eri aiheista, esim. tiimiroolit, innovointityökalut, kyselytunnin kysymykset, pitchaus jne.? Tehkää muutama harjoitusinnovointi ja ehdottomasti ainakin kerran kokonainen 24h-innovointi. Testatkaa miten väsyminen vaikuttaa teihin ja mitkä toimenpiteet auttavat sen taklaamiseen. Jokainen treeni opetti meille Eventassa aina jotakin uutta toiminnastamme.

 

 1. Valmistautukaa koitokseen hyvin. Rauhoittakaa kaksnelosta edeltävä viikonloppu ja pyhitä se levolle. Nukkukaa ns. varastoon, syö ravitsevaa ruokaa ja urheile sopivasti. Käykää kaupassa, valmistelkaa tarvittavat eväät jo ennalta valmiiksi. Mikäli haluatte työstää toimeksiantoa rauhassa, vuokratkaa teille sopivat tilat jo hyvissä ajoin. Protip: Jos varaatte majoituksen jo toimeksiantoa edellisestä päivästä lukien, voitte yhdessä virittäytyä tunnelmaan edellisenä iltana ja valmistella työpisteet teille ennalta.

 

 1. Valmistautukaa eri skenaarioihin. Entä jos joku onkin kipeänä, entä jos 24h onkin täysin englanninkielinen, entä jos toimeksiantaja onkin Helsingissä toimiva, ja se vaatii teidän liikkumista Helsinkiin, entä jos tiimissä iskee epätoivo tai väsymyskiukku? Millä toimilla väsymystä vastaan taistellaan? Eventan vinkkinä on virkistävät suihkut ja 20 min ulkoilut illan tunteina aina tarvittaessa. Aivotkin tarvitsevat välillä taukoa pohtimisesta, joten lenkkeilkää kaikesta muusta kuin toimeksiannosta jutellen.

 

 1. Tehkää ennalta kaikki, mikä on mahdollista. Päättäkää millä biisillä tiimi tulee sisään, millä askelmerkeillä lavalla ollaan ja onko tiimillä jokin yhtenäistävä pukeutumisteema tms. Selkeys ja suunniteltu sisääntulo on vaikuttavampi, kuin yhdessä lavalla ihmettely ja poukkoilu, että niiataanko vai kumarretaanko. Laittakaa skumpat kylmään jo valmiiksi! Tulostakaa tiimilogollisia juontokortteja jo viikko ennen h-hetkeä. Kontaktoi ihmisiä jo ennalta, joista voi olla teille apua ja kysy, ovatko tavoitettavissa, mikäli apua tarvitset.

 

 1. Pitäkää mielessä mahdolliset tutkimusvaihtoehdot: esim. benchamrkkaus, kilpailija-analyysi, haastattelut ja onlinekyselyt. Millaisia esivalmisteluja voitte jo ennen toimeksiantoa tehdä näiden eteen? Onko kyselypohjaan luotu taustakysymykset ja infot kuka kyselyn toteuttaa ja miksi?

 

 1. Selvittäkää toimeksiannon ja teidän ratkaisun ydin! Miten toimeksiantajan presentaatiossa esitetyt asiat liittyvät toisiinsa ja mihin asiaan he haluavat ratkaisun yhdellä lauseella? RAJATKAA! Jos toimeksianto tuntuu laajalta ja moniosaiselta, neuvotelkaa lisää toimeksiantajan kanssa, että mikä on heidän prioriteettijärjestys, mihin haluavat eniten vastauksia. Vitosen ratkaisu syntyy vain silloin, kun osataan kaivaa ongelman ydin ja ratkaisun ydin selkeästi esiin. Ei ole helppoa, mutta mahdollista! Selkeys tulee näkyä kaikessa toiminnassa tiimin lavalle astumisesta raportin ja presentaation viimeiseen lauseeseen saakka. Käykää useasti työstön aikana läpi, mitkä ovat teidän esittämät avaintekijät, jotta ne toistuvat yhtä selkeästi niin raportissa kuin presessäkin. Tehkää raporttiin sisällysluettelo ja selkeät otsikot. Jos raportti on 30 sivua pitkä, selkeyttää ja helpottaa se navigointia.

 

 1. Mitä ikinä presentaatiossa tai raportissa mainitaankaan ratkaisuksi, etsikää sille perustelu tai tuokaa raportin pohdinnassa ilmi, mitkä asiat vaativat lisää selvitystä ja tutkimusta, jos esim. kyselyyn on saatu vain vähän vastauksia. Etenkin, jos toimeksiantoon liittyy hinnoittelu, selventäkää miksi tuotteen/palvelun hinnaksi on muodostunut mikä on, millaisia ansaintamalleja on olemassa, mikä on kyseisen tuotteen/palvelun markkina ja miten ison osan odotatte potentiaalisesti tällä tuotteella/palvelulla koko markkinasta saavuttavanne ja miksi.

 

 1. Aloittakaa raportin kirjoittaminen mahdollisimman hyvissä ajoin. (Harjoitus 24H:n raporttipohjaa kannattaa hyödyntää.) Raportin kirjoittamisessa menee aikaa helposti 8 tuntiakin. Jotta ennätätte viimeistellä raportin, alkakaa koostamaan sen sisältöä ja punaista lankaa jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. On sääli, että meidän jopa vitosen pitch ei samalla tavalla näyttäytynyt raportissa. Meiltä loppui aika mm. selkeyttävien yhteenvetojen tai havainnekuvien tekemiseen raportissa.

 

 1. Pitäkää hauskaa ja olkaa huipputiimi! 24h kuluu erittäin nopeasti ja se on yksi teidän viimeisistä yhdessä tehtävistä haasteista. Päättäkää pitää teidän lippu korkealla ja sitoutukaa kaikki antamaan itsestänne parhaanne! Sen ajan jaksaa kyllä rutistaa, vaikka vähän väsyttäisikin. Palkitsevinta on se yhteinen kokemus ja muisto siitä, miten hienosti tiimi toimi yhdessä ja miten eteen tulleet haasteet ja väsymys yhdessä kampitettiin.

 

 1. Muistakaa kiittää! 24 H on käsittämätön loppuhuipennus. Se ei olisi mahdollista ilman tapahtuman projektitiimiä, toimeksiantajia, valmentajia, kirjureita, alumniarvioijaa eikä omaa tiimiänne. Lähes vuosittain toimeksiantajat häkeltyvät tapahtuman energiasta ja asenteesta. Olkaa ylpeitä toisistanne, ja kiittäkää siitä!
Kommentit
 • Tuomas Saarinen

  Kiitos esseestä Jonsu! Näistä on varmasti paljon hyötyä omassa loppunäytössämme, erityisesti levon merkitystä tulee korostaa 24H:ssa ja muutenkin.

  16.12.2020
Kommentoi