Tampere
18 May, Saturday
18° C

Proakatemian esseepankki

Kun kemiat eivät kohtaaKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Thomas Eriksonin kirja ”Idiootit ympärilläni” käsittelee erilaisia ihmistyyppejä ja käyttäytymismalleja. Kirjan luettua ymmärtää paremmin omaa sekä myös muiden käyttäytymistä tietyissä tilanteissa.

Kirjassa nousi esiin käsite ”sosiaalinen kompetenssi”, jota Erikson on kuvannut seuraavasti: ”..meidän on oltava joustavia ja sopeutuvaisia selviytyäksemme suuresta joukosta erilaisia tilanteita ja pystyäksemme kohtaamaan monenlaisia ihmisiä.” Kirjassa on sanottu useampaankin otteeseen, että sellaista ”täydellistä maailmaa” ei ole olemassakaan, jossa aina voi olla oma itsensä ja kaikki sujuu täysin ongelmitta, ihmiset ovat aina samaa mieltä muiden kanssa eikä konflikteja synny lainkaan.

Tietynlaisen sosiaalisen älykkyyden ja tilannetajun ihmiset oppivat jo lapsena ja on ihan fakta, että tullaksemme toimeen erilaisten ihmisten kanssa, meidän täytyy jatkuvasti sopeutua ja muuttaa omaa toimintaamme. On olemassa paljon sellaisia ihmisiä esimerkiksi työpaikoilla tai koulussa, joista ei juuri pidä, mutta heidän kanssa on yksinkertaisesti pakko tulla toimeen.

Erilaisia ihmistyyppejä ja heidän käyttäytymismallejaan kuvattiin kirjassa neljällä värillä, jotka ovat punainen, keltainen, vihreä ja sininen. Mitä pidemmälle kirjassa eteni, sitä enemmän opin ymmärtämään omassa lähipiirissä ja arjessa vaikuttavia henkilöitä ja heidän tapaansa käyttäytyä eri tilanteissa. Ehkä voisi myös ajatella, että jos henkilöä on hankala asettaa tietyn värin raameihin, on hänellä hyvät sosiaaliset valmiudet mukauttaa toimintaansa eri persoonien vaatimalla tavalla.

En pysty nimeämään puhtaasti yhtä väriä, joka itse olisin. Löysin itsestäni melko paljon kaikkia eri värejä, mutta eniten kuitenkin vihreä ja keltainen olivat sellaisia, jotka näkyvät toiminnassani päivittäin.

Kirjassa vihreää henkilöä kuvailtiin muun muassa seuraavilla adjektiiveilla: kärsivällinen, luotettava, huomaavainen, ystävällinen, luotettava, lojaali ja suorittava. Tunnen olevani kaikkea näistä ja kuulemma myös muut näkevät minut melko vihreänä persoonana. Vihreä persoona on hieman vieraammassa porukassa todella rauhallinen, eikä halua olla keskipisteenä, ellei ole ihan pakko. Itsekään en mielelläni ota ryhmän edessä puhujan roolia vapaaehtoisesti, varsinkaan jos minulla on hieman vieraampia ihmisiä ympärillä. Jännitän esiintymistilanteita todella paljon, mutta selviydyn niistä koska on pakko. Tutussa porukassa vihreä voi olla hyvinkin lennokas, kuten myös minä. Vihreä on joukkuepelaaja, joka laittaa perheen ja ystävät aina itsensä edelle. Vihreän arvomaailmat kohtaavat omieni kanssa, mutta minussa on silti myös paljon muita värejä, jotka tulevat esiin eri tilanteissa ja eri seurassa.

Toiseksi eniten näen itseni keltaisena persoonana. Keltainen persoonani pääsee parhaiten valloilleen, kun olen läheisten ystävieni seurassa, sillä tykkään viihdyttää muita ja olla äänessä mahdollisimman paljon. Keltaista on kuvattu kirjassa seuraavilla adjektiiveilla: ulospäinsuuntautunut, avoin, positiivinen, verbaalinen, vakuuttava, optimistinen, luova, spontaani, tunteellinen, innostava. Myös nämä kuuluvat adjektiiveihin, joilla kuvailisin itseäni tarpeen tullen.

Punainen henkilö on energinen, kilpailuhenkinen, itsenäinen, lujatahtoinen, määrätietoinen, päättäväinen, kunnianhimoinen, nopea. Minussa punaiset piirteet tulevat esiin parhaiten urheilussa. Vaikka osaan myös hävitä (tosin melko harvoin niin käy), niin rakastan voittamista. Ei ole lajia, jota tekisin vain omaksi iloksi ajattelematta sen kummemmin lopputulosta. Haluan aina voittaa ja laittaa paremmaksi, joko omat tai muiden tulokset.

Punaiselle henkilölle laatu tarkoittaa mahdollisimman nopeaa suorittamista. Kunhan homma tulee hoidettua, niin se on ihan okei. Itse ajattelen ehkä näin, jos jokin asia ei minua juurikaan kiinnosta vaan haluan saada sen tehtyä pois alta.

Neljäs väri on sininen, joka on vihreän lailla melko hiljainen ja rauhallinen persoona. Sininen henkilö on perfektionisti ja äärimmäisen järjestelmällinen. Mitään ei tehdä puolivaloilla vaan sininen henkilö pyrkii aina suorituksissaan täydellisyyteen. Jos ajattelen omalla kohdalla, niin tämä tulee esiin jos olen sopinut jostain tehtävästä tai esimerkiksi aikatauluista. Niiden suhteen olen todella järjestelmällinen, tarkka, säntillinen, suunnitelmallinen ja seuraan ohjeita tarkasti. Nämä samaiset adjektiivit ovat sinisen henkilön piirteitä, joten myös tämä väri on osa minua.

Alalla jota opiskelen, fysioterapia, ihmisten ymmärtäminen ja heidän kanssa toimiminen on äärimmäisen tärkeä taito. Oli ihminen minkä värinen tahansa, on hänen kanssaan silti tultava toimeen. Asiakaspalvelutyössä asiakkaan tarpeisiin vastaaminen on aina prioriteetti numero yksi. Ohjausta on helpompi antaa, kun ymmärtää miten kukin asiakas ajattelee tai toimii erilaisissa tilanteissa. Kirjan lukeminen avarsi silmiä ja auttaa varmasti jatkossa ihmisten kanssa toimimisessa.

 

Lähteet:

Erikson, T. 2017. Idiootit ympärilläni – Kuinka ymmärtää itseään ja muita. Atena.

Aihetunnisteet:
Kommentoi