Tampere
30 May, Thursday
21° C

Proakatemian esseepankki

Kuka siellä taustalla vaikuttaa?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Meitä kaikkia koskevista asioista päätetään eduskunnassa. Vaaleilla valituille ministereille jaetaan edustussalkkuja ja pian jo voimme tiedotusvälineistä kuulla ja lukea heidän mielipiteitään elämäämme vaikuttavista tärkeistä päätöksistä. Monesti olen ihmetellyt miten nopeasti nämä ministerit omaksuvat uudet asiat. Tietysti heillä on liuta avustajia, jotka huolehtivat perehdytyksestä. Mutta on myös joukko ihmisiä, jotka vaikuttavat poliitikkojen mielipiteisiin ja ohjaavat heidän ja ajatuksiaan. He ovat lobbareita

Olen kyllä kuullut lobbareistä, mutta en ole koskaan tullut tarkemmin ajatelleeksi mitä lobbari tekee. Lobbaus vain kuulostaa epämääräisen hämärältä, mystiseltä touhulta. Siispä olikin valaisevaa lukea artikkeli asiasta uusimmasta Me Naiset -lehdestä.

Lobbari voi olla jonkun yrityksen (esim. lääkefirma) palveluksessa. Hän valvoo tämän alan etuja päätöksenteossa. Lobbarin työnantajalle on esim. tärkeää, että uudet lääkkeet pääsisivät Suomen markkinoille ja Suomessa tehtäisiin kliinisiä lääketutkimuksia. Lobbareilla on varmasti saattanut olla sormensa pelissä myös esim. makeisveron kumoamisessa, hakkuiden lisäämisessä ja irtisanomislaissa…

Lobbareita on siis joka lähtöön, vaikka heitä ei paljon julkisuudessa näy. Päättäjät kuuntelevat eri alojen lobbareita. On myös olemassa yrityksiä, jotka tarjoavat pelkästään lobbari-palveluja. Niissä puhuu raha, maksua vastaan järjestyy vaikkapa vaikuttava kampanja tai tapaaminen avainpoliitikon kanssa.

Miten lobbareiksi sitten tullaan? Mitään koulutusohjelmaa ei missään koulussa ole. Lobbariksi pätevöidytään työelämässä. Monet ovat olleet poliitikkoja tai heidän avustajiaan ja sitten heidät on houkuteltu yrityksiin.

Politiikka siis toimii paljolti lobbareiden avustuksella ja lobbareista taas parhaiten saavat äänensä kuuluville ne, jotka osaavat hommansa. Olennaisinta on tietää, missä asiat oikeasti päätetään ja millä aikataululla ovat siis oikeaan aikaa liikkellä ja muistaa että päättäjäkin on tavallinen ihminen.

Lobbaus – ehkei sitten kuitenkaan ole mitään mystistä touhua vaan normaalia kanssakäymistä. Palaveerausta, kohtaamisia, ihmisenä ihmisille.

Tavallaan me olemme kaikki oman elämämme lobbareita. Lobbaamme ajatuksiamme kotona perheen kesken, työpaikoilla, asiakkaille, kavereille ja hyvin perusteltuina tietenkin.

 

Kommentoi