Tampere
24 Jun, Monday
15° C

Proakatemian esseepankki

Kuinka valmistautua työhaastatteluun?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Työnhaku ja työhaastattelutilanne ovat varmasti monelle jännittäviä tilanteita. Varsinkin nuorille, jotka etsivät ensimmäisiä työpaikkojaan, eivätkä välttämättä ole koskaan olleet työhaastattelussa. Niinpä kokosimme muutamia vinkkejä, kuinka työhaastatteluun kannattaa valmistautua.

Tärkein vaihe on luoda hyvä ensivaikutelma. Se, miten kävelet sisään, kättelet haastattelijaa ja katsotko silmiin, kertoo sinusta yllättävän paljon. Pysyvä ensivaikutelma muodostuu muutamassa sekunnissa. Jos et kiinnitä siihen huomiota ja haastattelija saa sinusta huonon ensivaikutelman, voi vaikuttaa negatiivisesti valituksi tulemiseen.

Mieti vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. Miksi haet kyseistä paikkaa? Mitkä ovat heikkoutesi ja vahvuutesi? Miksi sinut pitäisi palkata? Kun haastattelija pyytää sinua kertomaan itsestäsi, kerro tarina, josta selviää jotain kiinnostavaa, mitä ei vielä hakemuksessasi ollut.

Hyvissä ajoin ennen haastattelua kannattaa tutustua töitä tarjoavaan yritykseen. Se ilmentää kiinnostustasi yritystä kohtaan ja lisäksi sinun on helpompi keksiä työnantajaa hyödyttäviä ja kiinnostavia argumentteja, joilla voit havainnollistaa, miksi sinut kannattaisi palkata. ”Rakastan leipomista, joten se varmasti tuo asiakkaillenne lisäarvoa, kun he saavat lastensa leikkien lomassa syödä tuoretta pullaa.”

Osoita kiinnostuksesi myös muilla tavoin: kysele, ole motivoitunut työntekoon ja siinä kehittymiseen. Kiinnitä huomiota myös siihen, että elekielesi heijastelee kiinnostusta. Nojaa penkillä hieman eteenpäin, sillä liian rennosti taaksepäin nojaava hakija voi helposti luoda itsestään välinpitämättömän ja epäkunnioittavan kuvan. Katso haastattelijaa silmiin, äläkä anna katseen harhailla.

Tärkeää on myös olla rehellinen. Työhaastattelujen tarkoitus on löytää sopivat työntekijät yrityksiin. Jos et ole rehellinen kysymyksiin vastatessasi tai esität jotain muuta, mitä et ole, virherekrytoinnin mahdollisuus kasvaa ja se tulee työnantajalle kalliiksi. Rehellisyys palvelee niin sinua kuin työnantajaakin. Sinä saat sinulle sopivan työpaikan, jossa tulet viihtymään ja työnantaja saa yritykselleen sopivan työntekijän.

Jännittäessä ihminen saattaa käyttäytyä tavalla, joka ei ole hänelle luonnollista. Työhaastattelua ei kuitenkaan kannata jännittää, sillä yleensä ne pyritään tekemään rennoiksi tilaisuuksiksi. Jännittäminen on kuitenkin luonnollista ja jos sinua jännittää aivan kamalasti, kannattaa siitä sanoa haastattelijalle. Hän on puolellasi ja osaa rentouttaa tilanteen, jotta pystyt olemaan parhain oma itsesi.

 

Tsemppiä työhaastatteluun!

Kommentoi