Tampere
20 Jun, Thursday
12° C

Proakatemian esseepankki

Kuinka työskennellä tehokkaasti kotona?Kirjoittanut: Iida Oikarinen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tehokas. Tuo sana, minkä haluaisin kuvaavan itseäni. Olen meidän tiimissämme kyllä totaalinen suorittaja, olen saanut kuulla siitä usein. Lähipiirini välillä naureskelevat, miten aikataulutan jokaisen asian ja miten on pakko olla aina menossa. Tehokas on yksi lempi sanoistani, tai ainakin niistä asioista, joista nautin aivan tajuttoman paljon. Rakastan multitaskaamista ja välillä jopa teen pieniä deadlineja, kuinka kauan minulla saa mennä aikaa tiskeihin, tai kuinka nopeasti voinkaan tehdä tämän jutun. Kuulostaapa kieroutuneelta, mutta minulla on siihen syy. Koen hyvin pitkälti, että kyse on keskittymisestä. Herpaannun todella nopeasti, mikäli hommat eivät mene eteenpäin. Mitä tehokkaammin teen asioita, sitä enemmän minulle jää vapaa-aikaa. Tykkään tuosta ajatuksesta. Teen mieluummin kaksi tuntia asioita tehokkaasti, kuin kuusi tuntia puoliteholla. Se on vain itselleni ominaisinta.

 

Omaan ehkä pienen keskittymishäiriön, joten olen huomannut, etten pysty tekemään aina Akatemialla hommia kovin tehokkaasti. En minä aina täällä kotonakaan niihin oikeisiin asioihin kiinnitä huomiota. Välillä Juridiikan tentin sijaan sijoitan aikani vaatekaappini siivoamiseen ja mietin, että tähän saa nyt mennä kaksi tuntia, jonka jälkeen menen suihkuun. Sen jälkeen todellakin olen ansainnut karkkia ja leffaillan. Aina ei mene todellakaan putkeen, mutta tehokas kyllä olen. Vaatekaappi kiiltää ,ja ennen yötä on karkit syöty ja leffat katsottu. Tämän takia luin blogitekstin aiheesta, kuinka työskennellä kotona tehokkaasti.

 

Etäpäivinä sitä monesti ajattelee, miten mukava onkaan herätä aikaisin. Työskennellä kotona yövaatteet päällä, vaikka sängynpohjalta. Tosiasia on se, että monesti heti aamusta tehokkuus menee pieleen. Paras asia olisi olla torkuttamatta kelloa, nousta ja laittaa oikeat vaatteet päälle. Siistin työpisteen ääreen on mukava tulla, ja voi siinäkin kahvia hörppiä ihan rauhassa töitä tehdessä. Kun on kaikista mukavimmista yövaatteista vaatteet vaihdettu pois ja hampaat pesty, olo on vain yksinkertaisesti skarpimpi.

 

Työmatkat ovat usein niitä, millä aamu myös alkaa, kun toimistolle siirrytään. Olisikin hyvä, että aamulla kävisi myös pienen lenkin ulkona. Sen ei kuulu olla kahden tunnin hikilenkki, mutta esimerkiksi puolen tunnin kävely. Raitis ilma tekee hyvää ja kotiin voi tulla takaisin hieman eri asenteella.

 

On hyvä laittaa ylös, mitä asioita päivän aikana kuuluisi suorittaa. Kun tavoitteet on kirjattu ylös, tietää mistä on helpoin aloittaa. Kun tavoitteet ja tehtävät on kirjattu ylös, ne voi yliviivata. Tällöin kaikki työt tulevat varmasti tehtyä, kun ei voi fuskata ja unohtaa, tai olla muuten vain tekemättä. Ne lukevat siinä, hommiin vaan!

 

Pyhitä itsellesi tauot. Kotipäivät tuntuu pahvin mussuttamiselta, mikäli minkäänlaisia taukoja ei pidä. Tee itsellesi selkeäksi se, milloin pidät lounastauon ja siirry siksi aikaa koneelta pois. Kokkaile jotain kivaa, istu ruokapöydän ääreen ja nauti hetki. Mikäli jonkun kivan lounastreffin voit sopia, salli se itsellesi. Älä kuitenkaan anna sen venyä tunti tolkulla. Sama kahvitauoissa. Kun pitää pieniä taukoja, pääsee hetkeksi hengähtämään työnteosta ja työpisteen ääreen istahtaa tauon jälkeen, kuin uusien aivojen kanssa.

 

Etäpäivissä on se paha, että kuvittelee, että aikaa on todellakin kaikkeen. Koen, että kotoa käsin työskentely on tehokasta, mutta välillä sorrun aamupäivästä kahvittelemaan kavereita ja sitä ennen siivoamaan kotona. Tällöin kaikki työt jäävät illalle. Pyrin nykyään hoitamaan kaikki pakolliset asiat heti alta pois, jotta illat voi normaalinkin päivän tapaa ottaa vähän kevyemmin.

 

Lähde:

Kuinka työskentelen tehokkaasti kotona?

Kommentoi