Tampere
25 May, Saturday
24° C

Proakatemian esseepankki

Kuinka toimia paremminKirjoittanut: Eetu Patronen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Vastoinkäymiset ympärilläni
Thomas Erikson
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Johdanto

Väitän, että kaikilla on tilanteita, jossa kokee olevansa umpikujassa. Syntyy tunne, jossa tekeminen ei tunnu vievän minua suuntaan, jota tavoittelen. Nämä tilanteet ovat sellaisia, jossa itseluottamusta koetellaan ja omaa tekemistä kyseenalaistetaan. Mistä tämä sitten johtuu? Luulen sen olevan monen asian summa. Luin Thomas Eriksonin kirjan, Vastoinkäymiset ympärilläni. Ensinnäkin tähän on annettava lukusuositus. Tartuin kirjaa lukiessani ajatukseen, jossa peilasin omaa toimintaa ja tekemistäni tavoitteisiini ja tuloksiin. Huomasin toiminnassani epäkohtia, mutta huojennukseksi tajusin toiminnassani olevan paljon hyvääkin. Tärkein oppi minulle oli kuitenkin itsereflektointi ja ymmärrys siitä, miksi teen jotain niin kuin teen. Halusin kirjoittaa esseen siitä, minkä koen parantavan toimintaa ja sitä myöten tuloksia. Uskon todella, että tästä kirjasta ja toivottavasti tästä esseestäkin on hyötyä jokaiselle, joka kokee, ettei oma toiminta juuri tällä hetkellä riitä tai vie eteenpäin.

 

Ota vastuu tekemisestäsi

Nyt loppuu tekosyyt. Onko todella puolisosi vika, ettei hän herättänyt sinua ja sen vuoksi myöhästyit aikaisesta tapaamisestasi. Ei ole. Ei tänään, eikä myöskään tulevaisuudessa. Ainoa, joka on vastuussa sinun toiminnastasi, sinun ajatuksistasi, sinun tekemättä jättämisistäsi ja sinun reaktioistasi, olet sinä itse. On aivan yhden tekevää käyttää aikaa syyttämällä omasta saamattomuudesta muita. On sinun syysi, ettet herännyt kelloon. Sinä päätit mennä nukkumaan niin myöhään, ettet jaksanut herätä aamulla virkeänä. Aika, jonka käytät syyllisen etsimiseen jostain muualta, on tuhlaamista. Se hidastaa vain itseäsi, eikä se ratkaise mitään. Muista, että valittaminen ei muuta mitään, joten lopeta tekosyiden keksiminen ja ala toimimaan sen mukaisesti, mitä itseltäsi vaadit ja haluat saavuttaa.

Ihmismieli on mielenkiintoinen. Oletko kuullut, että omaa menneisyyttään voi muuttaa? Kyllä vain. Et tietenkään voi muuttaa tapahtunutta, mutta voit muuttaa ajatuksiasi tapahtuneesta. Ihminen on saattanut kokea traumaattisen tapahtuman, joka vaikuttaa omaan toimintaan. Ymmärrän ettei tällaisesta pääse helpolla yli, mutta tiedän sen olevan mahdollista. Tilanne vaatii sen läpikäymistä ja muuttamalla mielessä tapahtuman kulkua siihen suuntaan, johon toivoisit sen menevän. Kun tarinaa muuttaa mielessään tarpeeksi monta kertaa, alat muistamaan tilanteen kulun eri tavalla. Näin tilanne ei saa sinussa enää yhtä voimakkaita reaktioita aikaan. Tilanne toimii kuitenkin molempiin suuntiin, joten ole varovainen mitä ajattelet. Esimerkiksi jos olet riidellyt hyvän ystäväsi kanssa pidemmän aikaa ja tiedät olevasi syy riidan syntymiseen. Älä uhriudu ja muokkaa siten päässäsi olevaan tarinaan ystävästäsi pahoilaista, sillä pian uskot ystäväsi aloittaneen riidan, jonka vuoksi sen sopiminen tuntuu yhä mahdottomammalta.

Muista se, että menneisyys on mennyttä. Se ei vaikuta sinun tulevaisuuteesi, jos et anna sen vaikuttaa siihen. Et oikeasti halua, että sinut muistetaan vaikeasta lapsuudesta tai virheestä, jonka teit nuorena. Kanna vastuu ja ala toimimaan siten, että pian ihmiset muistavat sinut jostain sellaisesta, mitä todella haluat.

 

Vastoinkäymiset ovat avain menestykseen

Teit virheen, mitä sitten? Ihmiset antavat virheiden pelolla aivan suhteettoman suuret mittasuhteet. Oletko joskus tavannut ihmisen, joka ei ole koskaan tehnyt virhettä? Enpä usko. Olet varmasti tavannut ihmisen, joka ei anna virheiden pelolle valtaa ja se saattaa näyttäytyä siltä, kuin hän ei olisi virheitä koskaan tehnytkään. Todellisuudessa tekevälle sattuu. Jos et koskaan yritä, et varmasti tee virheitä, mutta silloin et kyllä mitään tule myöskään saavuttamaan.

”Huipulle on ei tipahdeta, sinne on kiivettävä” – Thomas Erikson. Tämä lause kiteyttää mielestäni hienosti sen, mitä menestyksen tavoittelu vaatii. Se vaatii valtavan paljon töitä, joten se tarkoittaa sitä, että tulet varmasti matkallasi tekemään valtavan määrän virheitä. Joten lopeta virheiden pelkääminen. Älä tee asioista ongelmaa, jotka eivät välttämättä edes ole ongelma. Vaikka asia olisikin ongelma, oletko joskus törmännyt sellaiseen ongelmaan, mitä ei voi tavalla tai toisella korjata? Olet selvinnyt kaikista vastoinkäymisistä tähänkin asti elämässäsi, joten miksi et selviäisi myös seuraavasta vastoinkäymisestäsi.

Ajattele vastoinkäymisten olevan siunaus ja mahdollisuus tulevaisuuttasi ajatellen. Jokaisessa kohtaamassasi vastoinkäymisessä on jotain hyvää. Et näe sitä välttämättä heti, mutta kun asiaa pohtii tarkemmin, vastoinkäyminen opettaa sinulle aina jotain uutta. Mitä suurempi vastoinkäyminen, sitä opettavaisempia vastoinkäymiset myös ovat. Jos katsotaan kaikkia maailman menestyneimpiä ihmisiä, yksi asia yhdistää heitä varmasti. He ovat tehneet valtavasti virheitä, mutta he ovat ottaneet niistä opiksi ja jatkaneet luovuttamisen tai piiloutumisen sijaan.

 

Selkeät tavoitteet

Saatat haluta kesäkuntoon tulevana kesänä, tai saatan haluta kolmekymppisenä olevan taloudellisesti riippumaton. Minäkin haluan näitä asioita, mutta onko haluaminen sama asia kuin tavoitteleminen? Ei ole. Jokainen ihminen haluaa jotakin, mutta liian usein ei olla valmiita näkemään vaivaa ja tekemään uhrauksia asian saavuttamisen eteen. Tässä onkin liian usein ongelma. Väitän, että valtaosa ihmisistä sekoittaa haluamisen ja tavoittelemisen keskenään. Ongelma tästä tulee siinä kohtaa, kun odotetaan jonkin asian saavuttamista tekemättä juuri mitään muutoksia aikaisempaa toimintaan. Miten voit saavuttaa jotain uutta, jos toimintasi ei muutu? Sehän tarkoittaa, että sinulla pitäisi olla jo tämä tavoittelemasi asia.

Tässä muutama kysymys, jotka Thomas Erikson antaa kirjassaan: Tiedostatko mitä todella haluat? Mitä sen saavuttaminen vaatii? Kuinka sinne päästään? Mistä tiedän, olenko päässyt tavoitteeseeni? Jos et osaa vastata näihin kysymyksiin ajatellessasi omaa tavoitettasi, on syytä huolestua. Tavoitteeseen pääseminen vaatii tavoitteen ymmärtämistä. Tämäkään ei kuitenkaan riitä, sillä ymmärtämisen lisäksi on oleellista tietää mitä asialle täytyy tehdä. Joten suunnitelmallisuus lisättynä määrätietoiseen tekemiseen ovat taikasanoja, jotka mahdollistavat tavoitteen saavuttamisen. Jos tavoitteiden tekeminen tuntuu hankalalta Thomas Erikson antaa kirjassaan loistavia harjoituksia ja ohjeita toimivien tavoitteiden tekemiseen.

 

Lopeta kadehtiminen

Onko se sinulta pois, jos naapurisi saa ylennyksen? On suorastaan huvittavaa, kuinka kateellisia ihmiset ovat toisilleen. En pysty ymmärtämään sitä, että joku on nähnyt valtavasti vaivaa jonkin asian eteen, joka on tuonut hänelle mahdollisuuksia ja sitten häntä kadehditaan. Miksi et ole itse nähnyt enemmän vaivaa, jos kerta haluat asiaa niin paljon? Arvostan suuresti ihmisiä, jotka ovat ansainneet menestyksensä omalla kovalla työllään. On yhden tekevää ovatko he valinneet urakseen ammattiurheilun tai yrityksen pyörittämisen. Molemmat vaativat valtavan paljon työtä huipulle pääsemiseen, eikä kenelläkään ole mielestäni oikeutta olla heille kateellinen. Kadehtiminen kun ei tee sinusta yhtään menestyneempää, päinvastoin. Se hidastaa sinua entisestään ja vie sinulta vaikutusvaltaasi. Eikö olisi paljon hienompaa iloita siitä, kun naapurisi saa ylennyksen? Voisit vaikka oppia jotain siitä ja inspiroitua itsekin tekemään kovemmin töitä tavoitteidesi eteen.

Ylipäätään on hassua, kuinka usein ihmiset vertaavat itseään muihin. Mielestäni se ei ole kovinkaan relevantti vertailukohta. Paras vertailukohta olet sinä itse. Eilen, viimeviikolla, viime vuonna. Oletko edelleen samassa pisteessä? Miksi olet samassa pisteessä? Oletko tehnyt töitä sen eteen, ettet olisi samassa pisteessä? Jokainen meistä tietää, että olemme yksilöitä ja siksi myös toimimme eri tavalla. Miksi sitten vertaamme itseämme muihin? Miksi emme vertaa itseämme siihen, mikä todella on vertailukelpoinen? Tunnustan, että itsekin vertailen liian usein itseäni muihin. Onneksi tiedostan sentään sen haitat ja siksi pystyn takomaan järkeä päähäni tilanteen tajuttuani.

 

Ajanhallinta

Jos sinä et hallitse aikaasi, se hallitsee sinua. Jokaisen tulisi ymmärtää, että aika on tärkein resurssisi. Sitä ei saa lisää ja se on hyvin helppo tuhlata. Thomas Erikson sanoo kirjassaan mielestäni todella hienosti, että asioiden priorisointi ei tuo sinulle lisää aikaa. Priorisointi on ajan lainaamista toiselta asialta. On kuitenkin tiedostettava, mitkä asiat ovat merkityksellisisä, joille kannattaa uhrata elämäsi tärkeintä resurssia. Älä kuitenkaan kuvittele, että priorisoimalla saisit kaiken haluamasi.

Laatu korvaa määrän. Tämä vanha sanonta pitää täysin paikkansa. Mieti, mitkä asiat vievät sinua kohti haluamaasi tavoitetta. Tee ne asiat oikein, jolloin olet oikealla tiellä. Kukaan ei ole täydellinen, eikä koskaan tule olemaan valmis. Tämä tieto huojentaa itseäni, sillä tiedän ajanhallinnan olevan yksi suurimmista heikkouksistani. Tiedän kuitenkin, että tässäkin asiassa voin parantaa ja oppia lisää.

 

Yhteenveto

Tässä mielestäni vaikuttavimpia asioita, joilla voi parantaa ja tehostaa omaa toimintaa. Olen todella innoissani aiheesta, jonka jokainen tiimistänikin tietää. Olen lukenut viime aikoina paljon kirjallisuutta aiheeseen liittyen ja koen jokaisen kirjan antavan minulle vähintään uuden näkökulman asiaan. Luulen todella ymmärtäväni vihdoin sen, mitä haluan ja mitä se vaatii. Se tulenko saavuttamaan sen mitä haluan, on asia erikseen. Olen valmis tekemään töitä sen eteen, mutta riittääkö se? Aika näyttää. Olen valmis ottamaan sen riskin, meni syteen tai saveen. Toivon vilpittömästi menestystä ja tavoitteiden saavuttamista kaikille tiimini jäsenille. Uskon, että voimme menestyä paremmin yhdessä, kuin yksin. Joten lopetetaan toistemme kadehtiminen ja opetetaan toinen toisiamme menestymisen salaisuuksista.

Kommentoi