Tampere
29 May, Wednesday
27° C

Proakatemian esseepankki

Kuinka syttyä?Kirjoittanut: Elias Hämäläinen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Coaching Inc
Ray Brehm
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Voidakseen valmentaa on itse kyettävä olemaan valmennettavana. Ajattelen tämän tarkoittavan nöyränä pysymistä. Siitä hetkestä alkaen, kuin olettaa tietävänsä kaiken on lyhyt matka muuttua opettajaksi. Valmentajan ei ole tarkoitus olla opettaja tai ystävä, joka kaataa tiedon toiseen. Sen sijaan on kyettävä tekemään havaintoja ja ohjata ajattelua, kuitenkaan ajattelematta toisten puolesta.

Edellistä seuraava itsestäänselvyys on se, että valmennettavan on kyettävä asettumaan valmennettavaksi. Kaikki maailman valmennustyökalut ja menetelmät ovat hyödyttömiä, mikäli henkilö, jota valmennetaan ei ole halukas kuulemaan, ottamaan vastuuta tai tekemään työtä.

Työn tekeminen on kuitenkin haastavaa ilman määränpäätä. Keskustelimme hiljattain johtoryhmän palaverissa vastuun ottamisesta omaan kasvuun ja oppimiseen liittyen. Pohdin ääneen sitä, kuinka en itse osannut akatemian alkumetreillä ottaa sen kaltaisia askelia, joita ottaisin voidessani palata ajassa taaksepäin. Pohdintani liittyivät nimenomaan rohkeisiin askeliin liiketoiminnallisessa mielessä. En epäillyt prosessia ja tapaa, jolla akatemialla opitaan ja tehdään työtä. Koska en kuitenkaan osannut nähdä lopputulosta akatemian aikajänteellä, oli haastavaa tarttua toimeen. Liikuin kyllä koko ajan eteenpäin valitsemaani suuntaan, mutta ajatteluni oli kiinni siinä, että kerään tällä hetkellä työkaluja tulevaan vauhtiin. Ei se missään tapauksessa hukkaan heitettyä työtä ole ollut. Kuitenkin nyt aloittaessani etenisin nopeammin käytännön askelia kohti. Minulla ei siis ollut visiota tuleville vuodelle tai kahdelle. Näin itseni määränpäässäni tulevaisuudessa, mutta en mitä se voisi olla ensimmäisen tai toisen vuoden jälkeen. Tai mitä se voisi olla tiimini kanssa.

Joku on sanonut, että ainoa sokeutta pahempi vaihtoehto on olla näkökykyinen ilman visiota. Jos pystyy näkemään tulevaisuuden, jota kohti työskennellä, voi sen saavuttaa. Kirjassa yksi valmentajista kertoi, kuinka hän asiakkaidensa kanssa hyödynsi sopimuksia. Tällä työkalulla maalattiin visio halutusta tulevaisuudesta ja sitouduttiin työskentelemään sitä kohti. Tämä on tärkeä prosessin osa. Akatemialla se on myös osana prosessia alusta alkaen. Tiimin kanssa tehtävät oppimissopimukset päivitetään puolivuosittain ja oman prosessini vaiheissa on hienoa nähdä, kuinka eteenpäin on menty. Suunta on ollut koko ajan eteenpäin. Näkökulmastani katsottuna ainoa hidastanut tekijä on ollut rohkeus ottaa konkreettisia askelia eteenpäin. En halua maalata kuvaa, jonka mukaan mitään ei olisi saavutettu. Tiimillämme on voittoja takana useita ja matkaa on kuljettu. Uskon kuitenkin, että mikäli sydämissämme olisi ollut hieman enemmän rohkeutta ja uskoa itseemme, voittoja olisi ollut enemmän.

Väitän rohkeuden ja uskon onnistumiseen olevan saavutettavissa tarinoilla. Tarinoilla onnistumisista ja voitoista. Henkilöiden tarinoilla, jotka ovat alkaneet samoista lähtökohdista, ja jotka ovat onnistuneet. Akatemialla on rivi asiantuntevia ja ammattimaisia valmentajia, mutta matka heidän prosessistaan alkavana yrittäjänä saattaa olla jo niin kaukana, että sitä on vaikea muistaa ja sanoittaa tavalla, joka tuo tilanteet samaistuttaviksi. Uskon, että olisi tarkoituksen mukaista ja eteenpäin vievää, jos tiimeillä olisi esimerkiksi joku hetki sitten valmistunut tiimiyrittäjä valamassa uskoa voitosta uudemman tiimin prosessiin.

Vaikka varmasti on tehokkaampiakin tapoja päästä tähän päämäärään, pohjalla on usko siitä, että jokaisessa tiimiyrityksessä on nyt näkyvää paljon suurempi potentiaali haudattuna. Jollain tavalla aiemmin prosessissa sytytetty into saisi varmasti tulokset kasvamaan.

Kommentoi