Tampere
26 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Kuinka selvitä muiden ihmisten kanssa?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Yksi tärkeimpiä oppeja, joita olen Proakatemian aikana oppinut, on taito ymmärtää muiden ihmisten erilaisia toimintatapoja ja persoonia. Hyvä työkalu persoonien luokitteluun on DISC-analyysi. Siinä lajitellaan ihmiset neljään kategoriaan: hallitseva, innostava, vakaa ja analyyttinen. Nykyisin näitä kategorioita kuvataan väreillä.

Hallitseva eli punainen

Hallitsevat ihmiset ovat ulospäinsuuntautuneita ja tehtäväorientoituneita. He reagoivat nopeasti vastaan tuleviin tilanteisiin ja ovat luontaisia johtajia, jotka eivät pidä tehottomuudesta. Punaiset ovat myös dynaamisia ja sanovat asiat välillä liiankin suoraan – ainakin muiden mielestä. Punaiset tyypit toimivat vahvasti oman käyttäytymismallinsa mukaan ja saattaavatkin välillä jyrätä muita. Itse he eivät sitä välttämättä huomaa, mutta toisen persoonallisuustyypin edustajan mielestä se voi olla jopa pelottavaa.

Innostava eli keltainen

Innostavat ihmiset ovat tosielämän Pelle Pelottomia. Muut saattavat pitää heitä jopa hieman hulluina, sillä heidän ideansa ovat niin lennokkaita. Keltaisen persoonallisuustyypin omaavat ihmiset ovat ulospäinsuuntautuneita ja ihmisorientoituneita. Välillä heidän on vaikea sanoa muille ”ei”, sillä he ovat luonteeltaan todella ihmisystävällisiä, eivätkä halua loukata. He myös haluavat ottaa muita mukaan ja tekevät paljon töitä, jotta jokaisella olisi paikka ryhmässä. Keltaiselle tyypille on ominaista energisyys ja luontainen positiivisuus. He tulevat muiden värien kanssa hyvin toimeen miellyttämisenhalunsa ansiosta. Toisinaan he loukkaantuvat helposti muiden sanoista – varsinkin punaisen sanomana.

Vakaa eli vihreä

Vakaat ihmiset ovat sisäänpäinsuuntautuneita ja ihmisorientoituneita. He reagoivat tilanteisiin tyynen rauhallisesti, eivätkä pidä konflikteista. He ovat myös ihmisystävällisiä, mikä saa heidät tukemaan ja kuuntelemaan muita. Vihreät eivät myöskään jätä heille annettuja tehtäviä tekemättä, varsinkin jos siitä koituisi tiimille haittaa. Tunnollisuus onkin yksi vihreän tyypin hyveistä – onneksi suurin osa ihmisistä kuuluu tähän persoonallisuustyyppiin.

Analyyttinen eli sininen

Analyyttiset ihmiset ovat tarkkoja realisteja. He näkevät kaikki riskit ja virheet ja saattavatkin helposti ampua alas muiden ideoita. He ovat sisäänpäinsuuntautuneita ja tehtäväorientoituneita. Järjestelmällisen toimintatavan ansiosta siniset tyypit säästävät paljon aikaa ja yllättyvät harvoin. He tarvitsevat faktoja päätöksiensä tueksi, mikä puolestaan voi vaikeuttaa päätöksentekoa. 

Jokaisessa tiimissä tarvitaan kaikkia värejä, jotta tekeminen on tehokkaampaa. Värit tasapainottavat toisiaan, mutta myös saavat homman jatkumaan: kun keltainen on ideoinut, sininen kertoo faktat, mitkä ideat ovat toteuttamiskelposia ja mitkä eivät. Sen jälkeen vihreä ryhtyy töihin punaisen rummuttaessa tahtia.

Kommentoi