Tampere
26 May, Sunday
20° C

Proakatemian esseepankki

Kuinka olla piittaamatta paskaakaan?Kirjoittanut: Anna Lundberg - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan
Mark Manson
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Jo pelkkä kirjan nimi herätti mielenkiintoni. Kirjan sisällöstä minulla ei ollut tietoakaan, mutta kun kuulin muutaman kaverini kehuvan kirjaa päätin itsekin lukea tämän. Mark Manson kertoi kirjassaan asiat suoraan ja hyvin omaperäisellä tyylillä. Tykästyin kirjaan jo ensimmäisten sivujen aikana. Juuri tämä omaperäinen kirjoitustyyli ja suorasanaisuus iskivät minuun, enkä aluksi malttanut edes lopettaa lukemista. Kirja myös avasi paljon omia ajatuksiani, arvoja ja kokemuksiani.

 

JOS OLET ERILAINEN OLET NORMAALI

 

Nykyään kaiken pitäisi olla hienoa ja suurta. Vertailemme jatkuvasti saavutuksia ja tekemisiämme muiden menestykseen. Pitäisi olla menestynyt, rikas ja vielä hyvännäköinenkin, jotta ihmiset hyväksyisivät itsensä. Elämme kauhean kilpailun ja suorituspaineiden keskellä. Mikäli et ole menestynyt tarpeeksi edellä mainituissa kohdissa, voidaan melkein suorilta todeta, ettet ole mitään ja olet epäonnistunut. Turhaudumme turhautumisesta, suutumme suuttumisesta ja masennumme masentumisesta. Ihmisten tulisi opetella olla välittämättä elämän turhista ja pinnallisista asioita ja keskittyä elämän tärkeisiin ja merkityksellisiin asioihin.

Jos olet tavallinen, olet tylsä, etkä erotu massasta. Kaikki haluavat olla erilaisia ja erottua joukosta. Media vaikuttaa tähän suuresti. Ihmiset alkavat muovaamaan itseään median painostuksesta, koska pelkäävät ja kammoksuvat tavallisuutta. Faktahan on se, että oikeastaan kaikki ovat keskivertoja, ääripäät sattuvat vain saamaan kaiken huomion. Mikä taas vaikuttaa ihmisten minäkuvaan ja siihen minkälaisia heidän tulisi olla. Ihmiset kokevat jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta ja tarvetta näyttää muille. Tavallisuudesta ajatellaan sitä, ettei tule koskaan olemaan mitään hienoa tai erikoista. Kun tavallisuutensa hyväksyy ja unohtaa itsekritiikkinsä, stressi ja paineet katoavat. Näin jää aikaa ja energiaa asioille, joita oikeasti haluaa. Mitä ennemmin tulet hyväksymään tavallisuutesi, sitä nopeammin tulet elämässäsi kehittymään. Palo kehittyä syntyy silloin, kun et pidä itseäsi mitenkään erikoisena.

 

ARVOT

 

Arvot ovat suuriosa elämääsi. Vaikket niitä päivittäin miettisikään ne heijastuvat jatkuvasti tekemisitäsi ja päätöksistäsi. Arvot vaikuttavat myös tapaasi reagoida asioihin ja miten arvioit onnistumisesi ja epäonnistumisesi. Ongelmien välttely tekee elämästä merkityksetöntä, mutta samalla helppoa. Mitä kauemmin pakenee ongelmia sitä suuremmista ongelmista kasvaa. Kielteiset tunteet kuuluvat terveeseen tunne-elämään. Mikäli kieltää itseltään ongelmat, näin myös menetetään mahdollisuus ratkaista ongelma ja näin menetetään mahdollisuus hyvänolon tunteeseen, mikä syntyy ratkaisusta. Ihmiset ja kokemukset saattavat vaikuttaa arvoihisi, mutta loppupeleissä omista arvoista sinä päätät täysin itse. On siis tärkeää valita hyvät arvot ja arviointikriteerit, silloin menestys ja mielihyvä seuraavat sinua itsestään.

Miten hyvät ja huonot arvot voidaan määritellä? Hyvät arvot pohjautuvat tosiasioihin, pystyt itse vaikuttamaan niiden toteutumiseen ja niistä on muillekin hyötyä. Huonot arvot ovat taas täysi vastakohta edellä mainitusta; ne perustuvat luulotteluun, et pysty itse vaikuttamaan juurikaan niiden toteutumiseen ja niistä on harmia muille. Huonojen arvojen kanssa elämä käy raskaaksi ja ruvetaan välittämään täysin toisarvoisista asioista. Hyvät arvot taas luovat elämään energiaa ja positiivisuutta.

 

 

VOIT ITSE MÄÄRITTÄÄ MENESTYKSESI

 

Kirjassa elämän lainaus korttipeliin jäi hyvin mieleeni. Jokaiselle meistä jaetaan elämän alussa kortit, osalle vähän paremmat ja osalle vähän huonommat. Kyse onkin siitä, miten itse korttisi pelaat. On tärkeää muistaa, että suurin osa elämässä tapahtuvista asioista on täysin sinun käsissäsi ja pystyt itse niihin vaikuttamaan. Olen tästä asiasta Mansonin kanssa täysin samaa mieltä. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei se tarkoita sitä, että jokaisella meistä olisi täysin samat mahdollisuudet samoihin asioihin. Huonoillakin korteilla voit pärjätä ihan hyvin, mikset jopa loistavasti. Ongelmia elämässä tulee varmasti jokaiselle vastaan, mutta on sinusta itsestä kiinni, miten reagoit niihin. Pahan olon ja ongelman myöntäminen saattaa tuntua pahalta, mutta loppupeleissä vie sinua eteenpäin. Et välttämättä ole vastuussa ongelmasta, mutta olet vastuussa tavasta reagoida ja toimia tilanteessa. On myös hyvä muistaa, että on asioita, joihin et itse pysty millään lailla vaikuttamaan ja on hyvä tapa oppia armahtamaan itsensä. On kuitenkin hyvä silti koittaa jotenkin reagoida tilanteeseen, eikä jäädä ryytymään itsesääliin. Ongelmat ja epäonnistumiset voi myös yrittää kääntää voitoksi. Epäonnistumisista voi saada jopa enemmän voimaa, kuin onnistumisista. Mikä vain taito edellyttää epäonnistumisia. Jos joku on todella hyvä jossain, hän on todennäköisesti epäonnistunut todella monesti. Manson vertasi tätä hyvin lapsen kävelyyn. ”Pienenä lapset alkavat opettelemaan kävelemistä, lapset kaatuvat usein ja itkukin saattaa tulla. Siltikään lapset eivät luovuta ja totea, että ei se kävely sittenkään ole ihan omajuttu.” (Manson, 2018, 182.)

 

ETEENPÄIN

Kirja oli mielestäni todella hyvä ja silmiä avaava. Se sai minut tarkastelemaan omia arvojani ja tapojani. Rupesin myös mietiskelemään enemmän historiaani ja sitä, miten juuri arvot ovat omassa elämässäni vaikuttaneet tekemisiini ja kykyyni reagoida. Kirja myös havahdutti minut siihen, että on täysin minun vastuullani, miten asioihin reagoin. Pakko myöntää, että vaikean paikan tullen olen joskus saattanut syyttää kaikkea muuta, kuin itseäni ja jäänyt vellomaan pahaan oloon. On vain fakta, että itse on jaloilleen noustava ja mentävä eteenpäin.

 

 

LÄHTEET:

Manson, M. 2018. Kuinka olla piittaamatta paskaakaan. Helsinki: Atena.

Kommentoi