Tampere
23 May, Thursday
9° C

Proakatemian esseepankki

Kryptovaluutat sijoitusmuotonaKirjoittanut: Atte Takamaa - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

Kryptovaluuttojen suosio on suuressa kasvussa. Kryptovaluutta tarkoittaa virtuaalista valuuttaa, joka käyttää salaustekniikoita valuutan kirjanpidon ja kaupankäynnin suojaamiseen. Tarkemmin avattuna ovat kryptovaluutat digitaalisia valuuttoja, jotka on luotu kryptografisen algoritmin avulla (Frankenfield 2022). Algoritmi luo nämä valuutat ja sallii käyttäjien välisen kaupankäynnin. Kryptovaluutat ei täten ole hallitusten tai muiden viranomaisten valvomia, vaan ne toimivat itsenäisesti ja ovat täysin eristettyjä muista talousjärjestelmistä.

Kryptovaluuttojen edut muihin valuuttoihin verratessa ovat selvät. Ne ovat nopea ja tehokas tapa suorittaa maksuja ja ne ovat myös ainakin jossakin määrin vastustuskykyisiä inflaatiolle sekä muille taloudellisille vaikutuksille. Kryptovaluutat ovat myös anonyymejä; maksutapahtumat tapahtuvat suoraan kahden osapuolen välillä, eikä muita osapuolia tarvita. Vaikka kryptovaluutat tarjoavat monia etuja, on olemassa myös haittoja. Niillä ei esimerkiksi ole vakaata arvoa, mikä tekee niiden käytöstä varsinkin maksuvälineenä epävarmaa. Tämän lisäksi kryptovaluutoilla kaupankäyntiin liittyy merkittäviä riskejä, kuten väärinkäytöksiä ja huijauksia. (Frankenfield 2022.)

Kryptovaluutat tarjoavat uudenlaisen tavan hoitaa talousasioita, siirtää rahaa, säilyttää dataa ja paljon muutakin. Tämän takia niitä pidetäänkin median silmissä innovatiivisina ja lupaavina. Kryptovaluutat sopivat sijoitusmuotona parhaiten sijoittajille, jotka ovat valmiita ottamaan enemmän riskejä ja/tai jotka tavoittelevat korkeampaa tuottoa sijoituksillaan. Kaksi tunnetuinta, ominaisuuksiltaan vähän erilaista kryptovaluuttaa ovat Bitcoin ja Ethereum. Näitä kahta tutkimme ominaisuuksineen myös tässä esseessä.

 

Bitcoin

Bitcoin on ensimmäinen kryptovaluutta, joka perustuu lohkoketjutekniikkaan. Bitcoinin avulla voi tehdä nopeita ja turvallisia rahasiirtoja kaikkialle maailmassa ja siitä on tullut myös jatkuvasti yleistyvämpi maksutapa verkkokauppojen keskuudessa. Bitcoinin käyttöä ohjaa avoin lähdekoodi, joka on tullut tunnetuksi sen läpinäkyvyyden ja yksinkertaisuuden ansiosta. Lohkoketjutekniikka takaa, että kaikki siirrot ja maksut ovat turvallisia ja lopullisia. Bitcoinin käyttäjät voivat myös pitää kryptovaluuttaa turvallisesti offline-tilassa, esimerkiksi siihen suunnitellulla USB-tikulla ja siitä on täten tullut myös helppo tapa rahan säilyttämiselle. (kryptovaluutta.fi n.d.)

Suurin vetovoima Bitcoinin käyttöön on kuitenkin sen helppous. Käyttäjän tarvitsee vain luoda valitsemassaan palvelussa lompakko, joka sisältää yksilöllisen osoitteen. Tämän jälkeen käyttäjä voi alkaa lähettämään ja vastaanottamaan bitcoineja sekä tekemään muita rahasiirtoja. Bitcoinin käyttäminen on myös edullista. Siirtojen toteuttamiseksi ei tarvitse maksaa palvelumaksuja, ja sen käyttöönotto ei vaadi kalliita alustoja tai laitteita. Bitcoin-siirrot ovat myös lähes välittömiä.

 

Ethereum

Ethereum on yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista kryptovaluutoista. Se tuli julkisuuteen vuonna 2015 ja on ollut alusta asti keskeinen osa kryptovaluutta-skeneä. Ethereum on lohkoketjuteknologian pohjalla toimiva, julkinen ja desentralisoitu alusta, joka tarjoaa mahdollisuuden luoda ja toteuttaa erilaisia taloudellisia sopimuksia ja ohjelmia. Ethereum-lohkoketjussa on enemmän dynaamisuutta kuin perinteisemmissä lohkoketjuissa (kuten Bitcoinissa), ja se tarjoaa myös paremman suojaustason. (kryptovaluutta.fi n.d.)

Ethereum-lohkoketjulla on monia etuja verrattuna muihin kryptovaluuttoihin. Kaupankäynnin lisäksi voi Ethereum-verkon avulla myös luoda ja toteuttaa erilaisia taloudellisia sopimuksia, mikä mahdollistaa erilaisten kohteiden ja palveluiden ostamisen ja myymisen. Ethereum-verkon avulla voidaan myös luoda ja hallita erilaisten esineiden ja palveluiden markkinoita. Ethereum-lohkoketjun avulla voidaan myös suorittaa erilaisia analyysejä ja seurata erilaisia tapahtumia. (kryptovaluutta.fi n.d.)

Ethereum-lohkoketjulla on myös heikkouksia. Sitä on esimerkiksi melko vaikea ymmärtää ja käyttää varsinkin ensikertalaisena, ja se vaatiikin paljon enemmän osaamista tehokkaasti sitä hyödyntääkseen. Ethereum-lohkoketjussa esiintyy myös paljon riskejä, jotka voivat johtaa siihen, että henkilökohtaiset tietosi ja varasi ovat vaarassa. Lisäksi Ethereum-lohkoketju on paljon hitaampi kuin muut kryptovaluutat, mikä vaikuttaa tapahtumavirran määrään ja tätä myötä huonompaan skaalautuvuuteen. (kryptovaluutta.fi n.d.)

Yhteenvetona voidaan todeta, että Ethereum on monipuolisempi ja laajempikäyttöisempi kryptovaluutta kuin Bitcoin. Se tarjoaa laajan valikoiman erilaisia palveluita ja ominaisuuksia, mutta se on myös melko vaikeakäyttöinen sekä osaltaan riskialtis. Ethereum-lohkoketjulla on paljon potentiaalia ja se voikin olla loistava alusta lukuisiin eri tarkoituksiin tulevaisuudessa.

 

Daytrading

Sitten vielä itselle mielenkiintoisimpaan osa-alueeseen eli daytraidaamiseen. Kryptovaluuttojen daytraidaaminen tai ”päiväkaupankäynti” on myös hyvä mainita kryptoista puhuttaessa. Kryptovaluutta-päiväkaupalla on samat perusteet kuin muillakin markkinoilla.

Ensimmäisenä askeleena on valita jokin kryptovaluutta, jolla käydä kauppaa. Tässä on hyvä ottaa huomioon, että valitulla kryptovaluutalla on korkea volatiliteetti sekä likviditeetti hyötyäksesi niin markkinoiden heilahduksista kuin korkeasta kaupankäyntivolyymistä (sortter.com n.d.). Tähän työkaluksi soveltuu esimerkiksi TradingView.

Seuraava askel on luoda tili kryptovaluutan välittäjälle. Suosituimmat välittäjät ovat Coinbase, Binance ja Kraken. Kun olet luonut tilisi, voit alkaa sijoittamaan ja käymään kauppaa.

Daytraidaaminen vaatii jatkuvaa markkinoiden seurantaa ja analysointia. On tärkeää lukea uutisia, analysoida markkinoiden keskusteluja ja tarkkailla kryptovaluuttojen hintojen liikkeitä. Daytraidaamisessa onnistuminen vaatii myös hyvän strategian ja riskienhallintastrategian. Strategioita on useita, esimerkiksi Scalping tai Arbitrage, joiden selittäminen menisi hyvin vaikeaksi, mutta riskienhallinta on periaatteessa yksinkertaisempaa. Riskienhallinnassa tärkeintä on tappioiden minimoiminen ja voittojen ottaminen oikeaa aikaan. Tämän voit tehdä esimerkiksi asettamalla stop-loss- ja take-profit-tasot kauppoihisi, jolloin käyttämäsi välittäjä sulkee avaamasi position (eli kaupan) kohteena olevan kryptovaluutan arvon saavuttaessa tietty taso. Esimerkki yksinkertaisesta strategiasta voisi olla esimerkiksi 2:1, tavoitteena 2%, jolloin tavoittelisit jokaisella kaupallasi 2% voittoa sijoittamallesi pääomalle, riskeeraamalla 1% pääomastasi. (sortter.com n.d.)

Daytraidaaminen voi parhaimmillaan tarjota suuriakin voittoja ja kolikon kääntöpuolella tarjota myös tappioita samaisessa skaalassa. Tärkeintä daytraidaamisessa on tietotaito ja oikean strategian toteuttaminen. Esimerkiksi voittavia kauppoja seuratessa on täysin ihmisen psykologian mukaista haluta sulkea kauppa jo ennen tavoitteeseen pääsyä voiton varmistamiseksi. Tämä kuitenkin haittaa tuottavuuttasi pitkässä juoksussa, sillä tappioita ei pysty välttämään daytraidaajista parhainkaan.

 

Lähteet

Frankenfield, J. 2022. Cryptocurrency Explained With Pros and Cons for Investment. Investopedia. Viitattu 21.1.2023. https://www.investopedia.com/terms/c/cryptocurrency.asp

Kryptovaluutta.fi. N.d. Bitcoin (BTC). Viitattu 21.1.2023. https://www.kryptovaluutta.fi/bitcoin

Kryptovaluutta.fi. N.d. Ethereum (ETH). Viitattu 21.1.2023. https://www.kryptovaluutta.fi/ethereum

Sortter.com. N.d. How to Start Day Trading Crypto. Viitattu 21.1.2023. https://sortter.com/guides/day-trading-crypto/

 

Kommentoi