Tampere
30 May, Thursday
20° C

Proakatemian esseepankki

Korona, veit itseohjautuvuuteni ja nyt otan sen takaisinKirjoittanut: Jenna Tirkkonen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tuntuu jo jälkeenjääneeltä ja vanhanaikaiselta valittaa etätyön tuomista haasteista, mutta teen sen silti.

Luulin osaavani johtaa itseäni jopa ihan kohtuullisen hyvin. Kun pandemia alkoi, tuntui mahtavalta, kuinka paikasta A paikkaan B siirtymiseen ei mennyt enää aikaa, ja läppärin kannen sai avata ja sulkea vaikka yövaatteissa. Kahviakin voi juoda niin monta kupillista päivän aikana kuin menee, lempparibiisit voi soida soundbarista näpytellessä, eikä joka aamu tarvitse herätä tunteja aiemmin laittautumaan ja pakkaamaan eväitä, aamupuuron keitosta ja aamukahvista take awayna nyt puhumattakaan.

Nyt kaikki glamour ja etätyön hienous ja vapaus on kuitenkin viimein kuorittu pois. Mikään näistä ei tunnu enää etuoikeudelta, vaan huomaan kaipaavani selkeitä rakenteita päiviin. Kaipaan sitä kun kiireellä juoksee tukka putkella johonkin tai sitä, kun pakkaa puoli omaisuutta seuraavaa päivää varten kun ei tiedä, miten pitkään päivä kestää ja mitä se pitää sisällään. Ikävöin jopa paidalle kiireessä läikkyneitä kahveja ja laukkuun levinneitä täysiä eväsrasioita. (Ehkä kasvissosekeitto jätetään kuitenkin näistä laskuista pois)

Luulisi, että mitä pidempään tilanne jatkuu, sitä helpommaksi se muuttuu ja löytyisi jopa automaattisesti uudet rutiinit ja tavat tehdä ja toteuttaa tätä uutta upeaa aikaa. Täällä ne ovat kuitenkin haaveissa vain; itselläni vaikeus keskittyä oikeastaan yhtään mihinkään on vain kertautunut tämän reilun vuoden kotoilun myötä. En ole käyttänyt kalenteria kuukausiin, vaan luotan sinne tänne vihkojen nurkkiin tai puhelimen muistiinpanoihin kirjoitettuihin kellonaikoihin ja päivämääriin; kyllähän ne muistaa. Jos on jotain oikein tärkeää, siitä voi laittaa lapun kiinni magneetilla jääkaapin oveen; sitäkin ovea tulee availtua nykyään aivan liian tiuhaan keskittymisen puutteessa – kyllä, se järkevin mahdollinen paikka etsiä kadonnutta keskittymiskykyä.

Olen kokeillut pomodoro- tekniikkaa, se kyllä toimii. Viikon. Mutta onhan se nyt päivästä toiseen puisevan tylsää, on oltava muitakin keinoja pitää itsensä pois puunaamasta keittiön kaappeja, tuijottelemasta ikkunasta naapurin koiranulkoilutusta tai katsomasta laiskiaisen peseytymisvideoita Youtubesta. Huomaan myös, että rytmini on siirtynyt siihen, että olen tuottavimmillani iltaisin ja iltapäivisin entisten aamujen sijaan. Kun tietää, että ilta on käytössä, se melkein 100% varmuudella tulee myös käyttöön. Parantaako se tuloksellisuutta? Ei. Syökö se vapaa-aikaa? Kyllä. Jes, 10 pistettä ja se lintumerkki tänne.

Ihmeen pitkään olen jaksanut tätä sekaista, pirstaleista arkea kiinnittämättä siihen huomiota. En ole ihmetellyt ylimääräisiä päiväunia tai sietämätöntä väsymystä kesken päivien, vaikka työkuorma olisi käytännössä sama kuin ennen. En ole ihmetellyt inspiraation puutetta tai sitä, kuinka tuntuu, ettei mikään oikeastaan innosta. Stressitasot huipentelevat pilvissä, vaikka ainoan stressinaiheen pitäisi olla kauramaidon loppuminen kesken päivän tai senhetkiseen työskentelyyn väärän Spotify-listan valitseminen.

Etätyössä elintärkeää järjen ja inhimillisyyden säilyttämiseksi ovat rutiinit. Itselläni sellaisia ei työskentelyn suhteen ole, ja se näkyy. Verkkovalmentajat.fi- sivustolla oli kerätty 6 askelta; 6 rutiinia joiden tulisi helpottaa kotona työskentelyä.

Askel 1. Aloita huominen tänään. Käytä 15 minuuttia jokaisen päivän päätteeksi siihen, että mietit, mitä tapahtuu seuraavana päivänä. Samalla olisi hyvä tsekata, mitä tänään on saatu aikaiseksi ja tekemättä jääneet asiat on hyvä siirtää seuraavalle päivälle.

Askel 2. Aikatauluta. Kuulostaa itsestäänselvältä, muttei sitä suinkaan ole. Aikataulujen ideana on saada työt tehdyksi – voidaan siis puhua tehokkuudesta. Tee niitä tehtäviä, jotka edellisenä iltana olet kirjannut ylös. Ideana on saada työt tehdyksi työaikana; vapaa-aika on jaksamisen polttoainetta. Jos mahdollista, aloita vaikeista tehtävistä; ne ovat usein niitä, jotka helposti siirtyvät seuraavalle päivälle. Vähitellen aikatauluista kiinni pitämisestä tulee rutiini.

Askel 3. Ketjuta. Anna itsellesi selkeitä ohjeita, eli pomota itseäsi. Tee päivän töistä ketju: ”kun olen tehnyt tämän, teen sen jälkeen tuon”. Lisää ketjuun palkkioksi taukoja.

”Etätyö, eli kodin ja työn yhdistäminen vaatii joka aamu toistuvaa rutiinia. Esimerkiksi, kun on syönyt aamiaisen, laittaa astiat pesukoneeseen, ruuat jääkaappiin, pyyhkii tasot. Kun on pukeutunut, lähtee heti aamulenkille.  Mitä yksityiskohtaisemmin asiat ilmaisee, sen helpompi on muodostaa rutiini.”

Askel 4. Järjestä tila. Tyhjennä työpiste ylimääräisistä ärsykkeistä. Sen on riitettävä, kun koti on muuten täynnä ärsykkeitä, joita ei normaalisti toimiston työpisteellä ole. Tämä rutiini on myös tärkeä osa siirtymistä työminästä kotiminään päivän päätteeksi. Jos lähityössä on jäänyt papereita pöydälle, niitä ei tarvinnut katsella illalla.  Vanha sanonta: poissa silmistä, poissa mielestä, pitää edelleen paikkansa.

Askel 5. Vahvista. Kun olet tarkasti määritellyt, mitä haluat ja kuinka saat sen tehdyksi, on helpompi sanoa ”ei” asioille, jotka vetävät sinua pois haluamastasi tekemisestä. Kun riittävän monta kertaa toistat haluamaasi uutta tapaa, siitä tulee oikeasti rutiini.

Askel 6. Sammuta. Meillä jokaisella on tapoja, joista haluamme päästä irti. Yksi parhaista keinoista sammuttaa huono tapa eli rutiini, on yrittää eliminoida se. Voidaan sanoa myös, että vähennetään altistumista. Karsi ärsyttäviä tekijöitä, esimerkiksi  vältä sähköpostin lukemista heti sen kilahtaessa laatikkoon; päätä aika kun käsittelet viestejä. Kun poistaa itseä häiritseviä tekijöitä, vahvistaa huomaamatta itsehillintää ja käyttää energiaa oikein ja aiempaa tehokkaammin.

Yksikään tämän listan kohdista ei ole ollut itselläni käytössä, vaan tämän jälkeen on. Toivotaan, että vanha itseohjautuvuus tulee tämän rikkonaisen ja hajanaisen arjen tilalle ja tilanne koronan kanssa on viimein 1-1. Kokeile säkin.

 

 

 

Lähteet: https://www.verkkovalmentajat.fi/luova-ratkaisu/kuusi-askelta-kohti-parempia-etatyon-rutiineja/

Kommentit
Kommentoi