Tampere
29 May, Wednesday
25° C

Proakatemian esseepankki

Kommunikaatio vs polarisaatioKirjoittanut: Marko Nevala - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Roimalla on tulossa pajoja kommunikaatio aiheen ympäriltä. Ennakkotehtävää ensimmäiseen pajaan tehdessäni selasin ja googletin eri artikkeleita toivoen löytäväni jotain kiinnostavaa ja jotain mikä tarjoaisi uutta näkökulmaa tai ajatusta. Vastaan tuli artikkeli, joka oli tehty vuoden 2017 TEDsummit:ssa käydyn keskustelun pohjalta. Keskustelua juonsi Janet Lee ja asiantuntijana hänellä oli radiojuontaja Celeste Headlee. Artikkelin otsikko kuuluu näin: ”How a great converstation is like a game of catch”. Suurimmaksi osaksi artikkeli ei ollut sitä mitä hain, mutta mielenkiintoni heräsi, kun Celesteltä kysyttiin: ” What do you think is stopping people from having better, more meaningful conversations?”

 

Celeste syyttää asiasta maailmalla leviävää ja pahenevaa polarisaatiota. Kuilut mielipiteiden välillä syvenee ja pahimmillaan se rotkon toisella puolella heiluva munapää aiheuttaa ahdistusta ja / tai vihaa. Suurimmalla osalla ihmisitä ei ole kykyä taikka halukkuutta keskustella eriäviä mielipiteitä omaavan henkilön kanssa. Esimerkkinä Celeste käyttää tilannetta Yhdysvalloista. Kun keskustelussa joku kertoo antavansa äänensä Trumpille seuraavissa vaaleissa, seurauksena läsnä olevat demokraatit leimaavat kyseisen kaverin hyödyttömäksi idiootiksi, jonka kanssa ei ole mitään keskusteltavaa. Käynnissä oleva keskustelu joko lopetetaan, ollaan kuuntelematta tai sitä jatketaan tavalla, joka ei hyödytä ketään.

 

Pyrimme olemaan keskustelematta ihmisten kanssa, joilla on eriäviä mielipiteitä. Tämä käytös estää ihmisiä käymästä merkityksellisiä ja parempia keskusteluja. Celeste vertaa käyttäytymistä sosiaaliseen mediaan. Valitsemme keskustelumme samaan tapaan kuin somessa tilit, joita seuraamme. Seuraamme niitä, joista pidämme ja jotka jakavat arvomme, ohitamme kaiken muun. Ongelma tässä on se, että kaikki ihmiset tietävät jotain mitä itse et tiedä, myös ne munapäät. Kääntämällä selän keskustelumahdollisuuksille eriävien mielipiteiden kanssa estää oman oppimisen sekä kasvun ja tulee vain vahvistaneeksi omien ajatusten ja mielipiteiden kaikukoppaa. Tällöin vain syventää kuilua ja on osa ongelmaa.

 

 

Pohdinta

 

Polarisaatio on vittumainen vaiva. Täysin itseaiheutettu, tuhoisat seuraukset, vastalääke niin yksinkertainen ja kaikkien saatavilla. Silti ongelma tuntuu vain pahenevan. Tämän viikon viikonloppuna on presidentinvaalit ja politiikka on ollut hyvin läsnä viimeajat monen suomalaisen elämässä. Itse en politiikkaa juurikaan seuraa, ja yksi syy siihen on luultavasti keskustelun taso. Meidän taloudessa on viimeiset illat luukutettu jos jonkinlaista vaaliväittelyä, mutta itse harvoin jaksan kuunnella viittä minuuttia kauempaa, kun aikuiset ihmiset tappelevat ja mittailevat meriittejään kilpaa, kieli samalla tiiviisti kansakunnan peppureiällä. Jos joskus järjestettäisiinkin vaalidialogi, jossa edes yritettäisiin löytää yhteinen ymmärrys ja ratkaista käsillä olevia ongelmia yhdessä niin, että poliitikot jättäisivät egonsa esiripun toiselle puolelle. Sen lähetyksen katsoisin mieluusti. Väitän myös, että vilpittömän ja avoimen mielen omaava katsoja voisi sitä seuraamalla saada paljon helpommin käsityksen ketä haluaa äänestää kuin siitä sekasorrosta jossa jokainen huutaa omaa totuuttaan.

 

Lähde

Ideas.ted.com. 2016. How a great conversation is like a game of catch. Luettu: 25.1.2024. https://ideas.ted.com/how-a-great-conversation-is-like-a-game-of-catch/

Kommentoi